SZTE Info

kiemelt_hos_nikolett

Hős Nikolett alkotásai a TIK-ben

Újabb alkotó mutatkozik be az SZTE Alma Mater MÁSkép(p) – Köztünk élő alkotók című sorozatában. Hős Nikolett, aki nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon végzett az SZTE-n, akvarelleken és grafikákon mutatja be a legszebb egyetemi nyár emlékeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hős Nikolett életét már kisiskolás kora óta meghatározza a képzőművészet, ez az egyik kedvenc szabadidős tevékenysége.

A kiállítás képein a legszebb egyetemi nyár emlékei köszönnek vissza, amelyet Athénban, s a gyönyörű Santorini szigetén töltött.

Ahogy az alkotó fogalmazott: „ A képek célja, hogy rájuk pillantva a néző egy kicsit részese lehessen a görög tájnak, az ókori épületeknek, a tengernek, valamint Athén és Santorini különleges hangulatának.” A február 8-i megnyitón az alkotó örömmel osztotta meg élményeit erről a bizonyos görög nyárról; mesélt a kék és a fehér házak között lakozó különleges hangulatról, a tenger varázsáról és a helybéliek közvetlenségéről. A hallottak után mindenki elmerült a képekben, s így a tél közepén a legtöbben képzeletben bejárták a szűk kis utcákat, hallották a tenger morajlását és érezték, ahogy a nap melege átjárja minden porcikájukat.

 

HN_kiallitas
A megnyitón készült képek itt megtekinthetők.


A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2018. március 15-ig a TIK Café-ban (Ady tér 10.) nyitvatartási időben.


Szöveg és fotó: SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.