SZTE Info

Jelentkezzen a nemzetközi tudománykommunikációs versenyre!

A tudomány kommunikációja világszerte növekvő elvárás. Idén első alkalommal kapcsolódik be Magyarország is a FameLab nevű tudománykommunikációs versenybe. A természettudományi, informatikai, műszaki, matematikai területet érintő vetélkedőre 2018. március 26-ig lehet jelentkezni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Legyen humoros, informatív és lelkesítő – egy igazán sugárzó személyiséget keresünk!” – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésében 2018-ban első alkalommal Magyarországon is meghirdetett FameLab verseny felhívásában.

 

Mi a FameLab célja?

A világ vezető tudománykommunikációs versenye, „a FameLab célja, hogy megtalálja azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos, tudományos témákról. Ha e szakértők komplex ötleteiket érthetően és érdekesen tudják előadni, azzal bátorítják a tudósok jövő generációit, elősegítik a tudomány elfogadottságát és szerepének jelentőségét a társadalomban, továbbá növelik munkájuk anyagi és szellemi támogatottságát” – adja hírül az mta.hu.

 

Kiket várnak e különleges vetélkedőre?

Mindazok jelentkezhetnek a FameLab-ra, akik 18. évüket betöltötték, és természettudományos, műszaki, informatikai vagy matematikai tanulmányokat folytatnak, kutatnak, vagy egyéb tudományos munkakörben dolgoznak. Jelentkezni az online a regisztrációs lap kitöltésével, vagy a FameLab appon keresztül lehet, a regisztráció határideje 2018. március 26. Az országos döntőt 2018. május 14-én az MTA székházban rendezik.

 

Hogyan versenyeznek a FameLab előadói?

Középiskolások, egyetemisták, doktoranduszok és egyetemi tanárok mérik össze előadói képességeiket a tudománykommunikációban. A versenyzőknek három perc áll rendelkezésükre, hogy jó benyomást gyakoroljanak a bírákra és a közönségre az előadás tartalmával, közérthetőségével és karizmatikus stílussal.

 

Miért érdemes bekapcsolódni a tudománykommunikációs versenybe?

A FameLab az élvonalbeli kutatást végző tudósok globális hálózata is. A tudománykommunikációs verseny „korábbi résztvevői TEDx beszédeket tartottak, könyveket írtak, miniszterek és vezérigazgatók lettek, és számos díjat nyertek kiemelkedő kutatásaikért a tudományterületükön” – olvasható az mta.hu-n. Előnyt jelent az is, hogy „a FameLab Magyarország döntősei részt vesznek egy kétnapos mesterkurzuson, melyet tapasztalt brit instruktorok tartanak. A mesterkurzuson résztvevők jelentősen fejleszthetik kommunikációs képességeiket. Az országos döntő nyertese pedig elutazik a Cheltenham Tudományos Fesztiválra, a FameLab International döntőjére, és további nemzetközi kapcsolatokat építhet ki, melyek túlmutatnak az országhatárokon, rendszereken és tudományterületeken.

 

További információ a FameLab Magyarország versenyről az MTA honlapján olvasható.

 

SZTEinfo

Forrás: mta.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.