Bezár

Hírarchívum

gtk_kiemelt

SZTE GTK: ösztöndíjat alapított az Ökonómia Alapítvány és az Universitas-Szeged Kft. is

SZTE GTK: ösztöndíjat alapított az Ökonómia Alapítvány és az Universitas-Szeged Kft. is

2012. július 20.
4 perc

Az Ökonómia Alapítvány és az Universitas-Szeged Kft. is ösztöndíjat ad tehetséges közgazdászhallgatónak. Az alapítvány másfél ösztöndíjat ad, míg a nonprofit közhasznú kft. olyan tehetséget támogat, akit a későbbiekben a cég által üzemeltetett GTK Karrier Irodára várnak szakmai gyakorlatra.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Újabb szervezetekkel írt alá ösztöndíj-alapításról szóló együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara (SZTE GTK).

Az Ökonómia Alapítvány kuratóriumi elnöke, Farkas László és az SZTE GTK dékánja, Vilmányi Márton július 19-én írta alá azt a szerződést, melynek értelmében a közgazdászképzést 1992 óta segítő közhasznú szervezet másfél ösztöndíjat alapít az önköltségi díjat fizető, tehetséges diákok számára. Azaz egy hallgató teljes önköltségi díját, illetve egy másik tehetség önköltségi díjának felét fedezi az alapítványi ösztöndíj-támogatás – hét szemeszteren keresztül. Az ösztöndíj elnyerésének feltételeit az alapítvány és a GTK közösen állapítja meg.

A július 20-án kötött megállapodás értelmében az Universitas-Szeged Szolgálató Nonprofit Közhasznú Kft. egy tehetséges közgazdászhallgatónak nyújt az önköltség összegével megegyező támogatást (szemeszterenként 180 ezer forintot) hét féléven keresztül.

Összesen negyven ösztöndíjjal várja majd szeptembertől az új, nappali alapképzéses hallgatókat az SZTE GTK.

 

Nevelési és oktatási célú tevékenységünkkel két évtizede támogatjuk a szegedi közgazdászképzést. Örülünk annak, hogy ösztöndíj támogatásunknak köszönhetően ezentúl két hallgató szorosabban is az alapítványhoz kötődik – jelentette ki Farkas László. Az Ökonómia Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: szervezetük 200 ezer forinttal kezdte működését, jelenleg 15 millió forint a vagyonuk. Eddig ennek kamatait fordították a közgazdászképzés támogatására. Most a kuratórium úgy döntött, hogy az ösztöndíj alapítás érdekében törzstőkéjűkhöz is hozzányúlnak, ám annak összege 10 millió forint alá nem mehet. Éppen ezért örömmel fogadnak minden anyagi támogatást – például azoktól a mai gazdasági vezetőktől is, akik korábban mint egyetemisták részesültek az alapítvány támogatásából – például a szakmai konferenciákon való részvételük idején.

Vilmányi Márton kiemelte: szerteágazó az Ökonómia Alapítvány tevékenysége. Így például a tehetséggondozást segíti, de a képzés eszközigényének modernizálásában, a tananyagfejlesztésben is számíthatnak a segítségre. Ezzel a nonprofit szervezettel a legkiterjedtebb a kar kapcsolatrendszere.

Korábbi GTK-s hallgatóként teljes mértékben átérzem, milyen problémát jelent, mikor tandíjat kell fizetni egy egyetemi helyért. Jómagam szerencsére még állami finanszírozással tudtam végezni a karon, s talán nem lennék itt, ha akkor nem így működik a rendszer – magyarázta Bolgár Zsolt, a kft. ügyvezetője, miért döntöttek úgy, hogy ösztöndíjjal segítik a közgazdászhallgatókat. Hozzátette: a két fél hosszú évek óta együttműködik a legkülönbözőbb projektekben, pályázatokban. Az Universitas-Szeged Kft. üzemelteti a GTK Karrier Irodát is, ide várják majd egyébként a leendő ösztöndíjasukat szakmai gyakorlatra, hogy testközelből lásson bele a szervezet működésébe. Ez az egység egyébként az SZTE Karrier Iroda egyfajta fióktelepeként végzi tevékenységét.

Fő profilunk a GTK-hoz kapcsolódó szakmai gyakorlatok koordinációja, a cégekkel történő kapcsolattartás, illetve a hallgatói adminisztráció vitele, mindez természetesen szoros együttműködésben a karral. Ezért gondoltunk, hogy összekötjük a kellemeset a hasznossal, s egy olyan elsőévest támogatunk, aki belefolyik a munkánkba, a munkaerőpiacon is hasznosítható ismereteket szerez, s remélhetőleg később éppen az Universitas-Szeged Kft.-hez kerül munkavállalóként – így Bolgár Zsolt.

A GTK dékánja azt mondta: a fakultás számára örömteli, hogy rendkívül szerteágazó kapcsolatot ápolnak a kft.-vel, amit tovább gazdagít az ösztöndíjprogram beindítása. – Az Universitas-Szeged Kft. nélkülözhetetlen segítséget nyújt számunkra a szakmai gyakorlatok szervezésében, koordinációjában és lebonyolításában, másfelől aktívan részt vesz a diplomás pályakövetési munkában, valamint az alumni mozgalmunk szervezésében is, ráadásul ezeket a területeket mind fejlesztjük, a karrierkurzusoktól kezdve a legkülönbözőbb támogatásokon át. Úgy érzem, a kft. abszolút betölti azt a célt, amiért annak idején létrejött az egyetemen. Pozitív, hogy jelen esetben a gazdasági képzésben részt vevő diákokat is támogatja azért, hogy a valóban tehetséges hallgatók a lehető legkönnyebben tudjanak tanulni – mondta a kar vezetője.

 

Július 24-én, a felvételi ponthatárok megállapításának napján nyitják meg azt az elektronikus rendszert, amelyen a hallgatók pályázhatnak az új ösztöndíjakra, ugyanakkor papír alapon is tájékoztatják a gólyákat a lehetőségről – tudtuk meg Vilmányi Mártontól. Az SZTE GTK dékánja elmondta: egy hallgató 3 ösztöndíjra nyújthatja be pályázatát. A részletekről a Pont Ott Partin is információkat adnak. Kiemelte: a kimagasló tanulmányi eredményt elérő gólyákat szeretnék segíteni ezekkel az ösztöndíjakkal. A most elnyert támogatást a későbbiekben akkor tudhatja magáénak a hallgató, ha jogviszonya fennmarad és a későbbiekben is a pályázati feltételekben részletezett tanulmányi eredményt nyújtja.

 

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek