Bezár

Hírarchívum

Újraindul a Professzorok című portréfilm-sorozat

Újraindul a Professzorok című portréfilm-sorozat

2012. július 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem professzorait bemutató filmsorozata 2005-ben indult. A professor emeriták és emeritusok filmes portréi képet adnak az egyetem történetéről is. 2012-ben újabb 8 történetet, életutat ismerhet meg a néző.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Média Centrum SZTEtelevíziójának a SZTE BTK Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszék TV Stúdiójában 2005 óta készül a Professzorok sorozat. A filmek olyan kutatókról, oktatókról szólnak, akiknek az élete, munkássága évtizedek óta összefonódik a Szegedi Tudományegyetemmel. Sikereik, tudományos eredményeik a szegedi felsőoktatás hírnevét öregbítették, öregbítik. Ugyanakkor a professzorok életútján keresztül egy kort is megismerhet a néző, egy miliőt, amelyben felnőttek, illetve tudományos munkásságukat kifejtették. A professzorok között vannak olyanok, akik még ma is aktívan kutatnak és vannak olyanok, akik visszavonultak ugyan, de kapcsolatuk továbbra is szoros maradt az egyetemmel. Eddig 46 film készült el, azaz 46 tudós professzor életét ismerheti meg a néző.

2012-ben újabb 8 történetet, életutat vettek filmre az alkotók. Idén a filmsorozat elérkezik a félszázadik adásához. Ezért nemcsak új filmeket láthatnak az érdeklődők, hanem havonta egy régebbit is felelevenítenek a szerkesztők. A portrékat a Tisza(p)ART Televízió vetíti. Minden hónap első csütörtökjén egy korábban készült, míg a hónap harmadik csütörtökjén egy új filmet láthatnak a nézők. A sorozat 2012. július 19-én egy új portréval indult: Bernáth Árpád germanista, filológus életét ismerhették meg a nézők.

A Tisza(p)ART Televízió a Professzorok című sorozatból műsorra tűzi: augusztus 2-án 19:30 órától Dombi József portréfilmjét (2005.); augusztus 16-án 19:30 órától Gácser József portréfilmjét (2012.); augusztus 30-án 19:30 órától Hunh Péter portréfilmjét (2005.).

A film alkotói: Klucsik Edit szerkesztő-riporter, Kovács Zoltán operatőr, Králik Kata vágó, a filmek a SZTE Média Centrumhoz és az SZTE BTK Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszékéhez tartozó Televízió Stúdióban készülnek.

 

Az eddig elkészült portréfilmek az egyetem honlapján is megtalálhatók: http://www.u-szeged.hu/egyetemrol/videogaleria/professzorok

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek