Bezár

Hírarchívum

Határon átnyúló együttműködésben fejlesztett az SZTE Onkoterápiás Klinikája

Határon átnyúló együttműködésben fejlesztett az SZTE Onkoterápiás Klinikája

2012. július 13.
3 perc

Ünnepélyes projektzárón mutatták be július 13-án annak az unió által is támogatott fejlesztésnek az eredményeit, mely a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinikája és Temesvár Megyei Jogú Város Sürgősségi Klinikai Kórháza részvételével valósult meg.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1Az „Egymást kiegészítő sugárterápiás fejlesztés az SZTE Onkoterápiás Klinikáján és a Temesvári Területi Kórházban” című HURO-program 2010 szeptemberében indult, s 2012 július végén fejeződik be. Az elnyert összesen 2 millió euró támogatásból a partnerek korszerűsítették, illetve bővítették betegellátó infrastruktúrájukat. Ezzel megteremtették a feltételeit annak, hogy a határ mentén élő, korszerű sugárkezeléssel jó eséllyel kezelhető daganatos betegek számára a speciális technikát igénylő, a térségben eddig egyáltalán nem vagy korlátozottan elérhető kezelési formák (IMRT, konformális besugárzás, teljes testbesugárzás, szterotaxia) elérhetők legyenek. Szegeden egy új besugárzó bunker építésével, új sugárterápiás kezelőeszköz, egy lineáris gyorsító beszerzésével és onkológiai kezelési protokollok megalkotása révén évi több száz beteg részesülhet az eddigieknél lényegesen gyógyulási esélyeket nyújtó ellátásban.

– Klinikánkon jelentős sugárterápiás infrastruktúrafejlesztés valósulhatott meg, aminek keretében már megtörtént egy új besugárzókészülék elhelyezésére szolgáló bunker építése, valamint beszereztünk egy modern, további fejlesztésekre is alkalmas gyorsítót, aminek a telepítése és beüzemelése jelenleg zajlik. Bízunk benne, hogy legkésőbb szeptembertől már betegeket kezelhetünk az eszközzel. Jelentős mértékben bővült a kapacitásunk, azaz több beteget tudunk majd ellátni, mindemellett az új berendezés hatékonyabb gyógyulást biztosít a pácienseknek, s kevesebb mellékhatással is fenyeget. Olyan ma még kevéssé elterjedt besugárzási módszerekre nyílik lehetőségünk általa, melyekről eddig nem is álmodhattunk – mondta el a szegedi projektvezető, Kahán Zsuzsanna professzor. Az SZTE ÁOK Onkoterápiás Klinika tanszékvezető egyetemi tanára hozzáfűzte: a nagy kapacitású besugárzókészülék biztonságot is teremt a kezelők és a betegek számára, hiszen a most használt berendezések 7-8 évesek, s gyakran hibásodnak meg, javításokra és fejlesztésekre pedig nem könnyű forrásokat találni. Az igazgató asszony reményei szerint egyébként az új, modern eszközt a következőkben egy újabb pályázat keretében majd tovább is tudják fejleszteni.

2A szegedi beruházásnak különös jelentőséget ad az is, hogy az SZTE Onkoterápiás Klinika által ellátott betegek száma évről évre növekszik. – A bővülésnek több oka is van. Egyrészről örvendetes, hogy a daganatos betegségek egyre hatásosabban és jobban kezelhetőek, egyre hosszabb ideig lehet ezekkel együtt élni. Emellett az egészségügyi átszervezések következtében új feladatokat kaptunk, új területeket kell ellátnunk sugárterápiával, gyógyszeres kezelésekkel – magyarázta Kahán Zsuzsanna.

Az új eszköz az oktatásban, az orvosképzésben is jelentős előrelépést hozhat. – Klinikánk eddig is fontos feladatokat látott el mind a graduális, mind a posztgraduális képzésben. A szegedi orvoskar, illetve az onkoterápiás klinika volt egyébként Magyarországon az első olyan intézmény, mely a graduális képzésbe beépítette az onkológiát és sugárterápiát, ezeket jelenleg is kötelező tantárgyként oktatjuk. Ha sikerül továbbfejleszteni a most beszerzett berendezést, még inkább szélesedhet a szerepvállalásunk, hiszen olyan speciális technikák, eljárások oktatása válik lehetővé. Mindemellett évek óta továbbképzéseket is tartunk hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Mind az onkológia, mind a sugárterápia témakörében rendszeresen fogadtunk és fogadunk kisebb-nagyobb külföldi szakembercsoportokat továbbképzésre, s erre még nagyobb hangsúlyt tudunk majd fektetni – húzta alá a projektvezető professzor.

A partnerintézményben, Temesváron egyébként már lezárult a beruházás, ott a meglévő eszközparkot modernizálták, fejlesztették. Kahán Zsuzsanna szerint azért különösen fontos a két fél együttműködése, hiszen hasonló gondokkal és feladatokkal küzdenek, hasonló megbetegedéseket kezelnek gyógyító sugárterápiás eljárásokkal. A közös szakemberképzés Szeged és Temesvár számára is tanulságokkal bír ezen az egyébként igen forráshiányos területen.

 SZTEPress

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek