Bezár

Hírarchívum

„Itt ember fog égni, itt vér fog folyni” – Jekyll és Hyde a szabadtérin

„Itt ember fog égni, itt vér fog folyni” – Jekyll és Hyde a szabadtérin

2012. július 05.
3 perc

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2012-es évadát a világhírű Jekyll és Hyde-dal kezdi. A musical-thiller sztárjai: a címszerepet alakító, egyben az előadást is rendező Molnár Lászlót két színésznő, Janza Kata és Tunyogi Bernadett mellett Forgács Péter közönségtalálkozón vett részt. Az alkotók így jellemezték a produkciót: „itt ember fog égni, itt vér fog folyni”.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

jekyll_hyde_kozonsegtalalkozoA Jekyll és Hyde című musical-thillerrel kezdődik az idei Szegedi Szabadtéri Játékok. Az új éved több produkciójában is közreműködnek statisztaként szegedi egyetemi hallgatók. A július 6-i bemutató előtt a csillagtetős teátrum közönsége már találkozhatott a megaprodukció alkotóival, akik számos különlegességet és kulisszatitkot osztottak meg az előadással kapcsolatban.

A világhírű, Broadway-en nagy sikert aratott darab ősbemutatóját 11 éve Molnár László rendezte, miközben a címszereplő(ket) is ő alakította. Ez az idei szabadtérin sem lesz ez másként: Dr. Henry Jekyll, jónevű elmeorvos és személyiségének sötét oldala, Mr. Edward Hyde küzdelmét ismét ő állítja színpadra, és formálja meg a kettős személyiséget. Kiderült: a színész-rendező két különböző hangon képes énekelni.

A musical zeneileg szintén újat hoz a szegedi közönségnek, ugyanis két régi-új dal lesz hallható az előadáson. A Jekyll és Hyde-nak sem a szövegkönyve, sem a zenei tükre nem változik, ám egy, az amerikai bemutatókból is kimaradt dal, az „I need to know” magyar változata csendül majd fel a – csupán a hazai ősbemutatón elhangzott, azóta elfeledett – „No One Knows Who I am” mellett.

„Aki eljön, nyugat-európai szintű előadást fog látni” – ígéri Molnár László, hiszen Wildhorn híres dalai, mint a Külváros („Facade”), a Gyilkos, gyilkos („Murder, Murder”) vagy az Ördögi tánc („Dangerous Game”) a legmodernebb technika segítségével szólalnak meg a Győri Nemzeti Színház Zenekara kíséretével. Kentaur díszlete is nyújt majd meglepetést: a másodpercek alatt megváltozó elemek a ködös Londont idézik úgy, hogy monumentalitásuk ellenére sem nyomják el a játékot, hanem segítik azt. Az érdeklődők ízelítőt már láthattak a híres tervező munkájából, mivel a Klauzál téren még megtekinthető néhány kép arról, milyen látványra számíthatnak a nézők.

A hazai ősbemutató több színésze is fontos szerepet kap a szabadtérin: Lucy-t Janza Kata alakítja; Emma, azaz Jekyll menyasszonya szerepében pedig Tunyogi Bernadett látható. A címszereplő barátját, John Uttersont Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója játssza, aki – elmondása szerint – jobban izgul társainál. Ennek oka, hogy teátruma ezzel a musicallel mutatkozik be a szabadtérin.

Bár mind a négy alkotó máshogy készült szerepére, Molnár Lászlóval abban egyetértett, hogy megért bennük a darab, jobban énekelnek, mint a musical dalaiból készült lemezen – „több a lélek, kevesebb a technika” – mondták. A különleges látványon és a letisztult hangzáson túl azonban akciót is ígértek közönségüknek, ahogy a rendező-címszereplő megjegyezte: „Itt ember fog égni, itt vér fog folyni.”

Kiss Tímea

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek