Bezár

Hírarchívum

MRNA_Social_Rajztabla_1_masolat_2

A világ vezető mRNS kutatói tartanak előadást a Szegedi Tudományegyetemen a 2024. novemberi nemzetközi konferencián

A világ vezető mRNS kutatói tartanak előadást a Szegedi Tudományegyetemen a 2024. novemberi nemzetközi konferencián

2024. szeptember 11.
3 perc

A szegedi mRNS konferenciát a Novo Nordisk Alapítvány támogatja. A 2024. novemberi rendezvény részleteire, a kivételes lehetőségeket biztosító hírvivő molekulával kapcsolatos aktuális tudományos eredményekre kíváncsi újságírók az SZTE 2024. szeptember 12-i sajtótájékoztatóján kérdezhetik – többek között – a programhoz online csatlakozó Nobel-díjas Karikó Katalint.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A különleges molekula, az mRNS az orvosi technológia ígéretes eszközévé vált napjainkra. Ez az a molekula, amely az információt a DNS-től a sejtjeink fehérjeszintézis-gyárába szállítja, és utasítja, hogy mit kell előállítania. A más tudósok eredményeire is támaszkodó Karikó Katalin és Drew Weissman fejlesztései egy új építőelem beemelésével javították a „hírvivő RNS” teljesítményét. Munkájuk – több kutató, köztük a németországi BioNTech céget alapító, Uğur Şahin és Özlem Türeci közreműködésével – a vakcinák kifejlesztésében tetőződött.

2019 végére klinikai vizsgálatok is igazolták, hogy a lipidekbe csomagolt módosított mRNS-t tartalmazó nanorészecskék hatékony oltóanyagot jelentenek többféle vírusos betegség ellen. Ez a technológia lett az alapja a Covid-19 elleni modern vakcináknak, amelyek milliók életét mentették meg, és hozzájárultak az új típusú koronavírus okozta világjárvány megfékezéséhez.

Az mRNS technológia fejlesztőit számos egyéni és közös tudományos kitüntetéssel ismerte el a világ. A 2022. évi Novo Nordisk Prize társdíjazottjai, a Karikó – Weissman – Şahin – Türeci kutatói négyes a kitüntetés, a pénzjutalom mellett tudományos konferencia rendezéséhez kapott finanszírozást a Novo Nordisk Alapítványtól, a világ leggazdagabb jótékonysági vállalati alapítványától.

A Magyarországon unikális, Közép-Kelet-Európában kiemelkedő jelentőségű mRNS konferenciának a Szegedi Tudományegyetem ad otthont 2024. november 7-8. között. Az SZTE és a hazai kutatói társadalom számára rendkívül megtisztelő, hogy a nemzetközi tanácskozás alkalmából Magyarországra, pontosabban Szegedre látogat és előadást tart Karikó Katalin, valamint Nobel-díjas amerikai kutatótársa, Drew Weissman, továbbá volt németországi munkahelye, a BioNTech vezérigazgatója, Uğur Şahin is. Rajtuk kívül további 13 vezető mRNS-kutató érkezik Szegedre Nagy-Britanniából, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Lengyelországból, Svájcból és magyarországi egyetemekről. Az előadók e tudományterület legújabb vívmányait prezentálják.

A konferencián részt vesz Martin Ridderstråle, a Novo Nordisk Alapítvány senior alelnöke és Jørgen Frøkiær, a Novo Nordisk Alapitvány által adományozott díjról döntő bizottság elnöke.

A szegedi mRNS konferenciát bemutató honlap már elérhető, a regisztráció elindult.

A Novo Nordisk Alapítvány által támogatott mRNS szimpoziumról a házigazda, a Szegedi Tudományegyetem 2024. szeptember 12-én, csütörtökön 14 órától sajtótájékoztatót tart. Karikó Katalin online csatlakozik a rendezvény helyszínén megjelentekhez.

SZTEinfo

Az „mRNA Conference Szeged” programról írtuk:

Top Researchers from Around the World will Present at the November 2024 mRNA Conference at the University of Szeged

**

Karikó Katalinról, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzoráról további információk:

- az SZTE „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című állandó és egyetemtörténeti kiállításán (magyar és angol nyelven) az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében (Szeged, Ady tér 10.), nyitva tartási időben;

- az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin” virtuális kiállításán (magyar, angol, francia, német nyelven);

- az SZTE honlap Karikó Katalin weboldalán (magyar és angol nyelven).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek