Bezár

Hírarchívum

Tobb_mint_1200_uj_kulfoldi_hallgato_kezdi_meg_tanulmanyait_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen_j

Több mint 1200 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

Több mint 1200 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n

2024. szeptember 05.
4 perc

Új közösség, rengeteg információ és gondoskodó egyetemi közeg várja a Szegedi Tudományegyetemet választó új, külföldi hallgatókat. Szeptember 3. és 6. között, háromnapos egyetemi orientációs programsorozat segít a több mint 100 országból érkező 1200 fiatalnak a beilleszkedésben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

ORIENTÁCIÓS NAPOK – INFORMÁCIÓK, ÉLMÉNYEK, KÖZÖSSÉG

Schindler_Krisztian_galeriaja

Schindler Krisztián galériája a képre kattintva megtekinthető

A 2024/25-ös tanév felvételi és beiratkozási statisztikái alapján több mint 1200 beiratkozó külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A különböző ösztöndíjprogramokkal érkező és a fizetős képzéseken részt vevő, összesen 103 országot képviselő hallgatókat háromnapos rendezvénysorozattal köszöntik a Szegedi Tudományegyetemen szeptember 3. és 6. között.

KJA-Number-1325

A program megnyitóján az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában részt vett Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Szakál Péter, az Egyetem oktatási igazgatója. Az SZTE vezetősége nevében Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes asszony köszöntötte a legújabb külföldi egyetemi polgárokat.

KJA-Number-1311

– Egyetemünkhöz csatlakozva egy élettel teli közösség részévé válhatnak, amely értékeli a tanulást, a fejlődést és a sokszínűséget. A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt évek elhivatott erőfeszítéseinek köszönhetően az oktatás, a tudomány és a betegellátás egyik vezető kiválósági központjává vált – nemcsak régiónkon belül, hanem országos és nemzetközi szinten is. Eredményeink megmutatkoznak a nemzetközi rangsorokban. A 2024-es Academic Ranking of World Universities (ARWU) szerint a Szegedi Tudományegyetem Magyarország legjobb egyeteme, és világszerte a legjobb egyetemek közé tartozik. Hivatalosan elismert kutatóegyetemként jelentős számú kutatóval büszkélkedhetünk, akik aktívan részt vesznek hazai és nemzetközi kutatási projektekben. Amikor kutatóinkról beszélek, meg kell említenem két Nobel-díjasunkat, akikre rendkívül büszkék vagyunk: Szent-Györgyi Albertet és Karikó Katalint. Büszkék vagyunk nemcsak világhírű kutatóinkra, hanem a tekintélyes nemzetközi hálózatokban való aktív szerepvállalásunkra is. Alapító tagja vagyunk a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) szervezetnek, amely Európa kilenc vezető egyetemét egyesíti az európai szakértők jövő generációinak képzésére. Szintén fontos kiemelni egyedülálló partnerségünket a Coursera-val, a világ legnagyobb online oktatási platformjával. Ez az együttműködés lehetővé teszi diákjainknak a hozzáférést a legjobb egyetemek és vezető multinacionális cégek, például a Google vagy az IBM által kidolgozott kurzusokhoz – hangsúlyozta köszöntőjében Prof. Dr. Széll Márta rektorhelyettes asszony.

KJA-Number-1266

Az orientációs rendezvényen a diákok megismerkedhetnek mentoraikkal, informálódhatnak a hallgatói szolgáltatásokról. Bemutatkoznak az SZTE szolgáltató egységei, többek között az SZTE Alma Mater, az SZTE Karrier Iroda, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, az American Corner, az Életvezetési Tanácsadó Központ, a Sportközpont és a Konfuciusz Intézet.

KJA-Number-1541

Az elsőéves külföldi hallgatókat köszöntő rendezvénysorozat részeként, csütörtökön átadják az SZTE START ösztöndíjakat. A beilleszkedést és az egyetemi tanulmányokat segítő 500 eurós támogatást tizenkét hallgató nyerheti el. A külföldi hallgatók beilleszkedését az orientációs napokon csapatépítő játékok, információs előadások, a csütörtöki Gólyaeskü és az azt követő parti is segíti.

 KJA-Number-1525

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi programjai az 1980-as évekre nyúlnak vissza. Ma a hallgatók 20 százaléka külföldről érkezik 130 ország képviseletében. A hazai és külföldi hallgatók az Egyetemen különböző hallgatói közösségek, szervezetek tagjává válhatnak, és nemzetközi rendezvényeken vehetnek részt egész évben.

ORSZÁGOSAN KIEMELKEDŐ SZÁMOK, MOBILITÁST SEGÍTŐ PROGRAMOK, NÉPSZERŰ KAROK, ÖSZTÖNDÍJAK

Az idei évben mintegy 800 nemzetközi költségtérítéses beiratkozott hallgatóra számítunk. Közülük legtöbben kínai, német, török és iráni állampolgárságúak, de érkeznek izraeli, francia és iraki hallgatók is. A külföldi hallgatók körében legnépszerűbbek a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar képzései.

KJA-Number-1588

Nagy számban érkeznek hallgatók a különböző ösztöndíjprogramokkal is, így 230 kormányzati ösztöndíjas és 194 mobilitási programban részt vevő hallgató lesz idén SZTE gólya. Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal 230 diákot várnak a szegedi egyetemre, a legtöbben Jordániából, Indonéziából, Dél-Koreából, Pakisztánból és Japánból érkeznek.

KJA-Number-1620

A 2024/2025. tanév 1. félévében az ERASMUS+, CEEPUS és IISMA mobilitási programok keretében 194 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az előzetes jelentkezések szerint az EU által finanszírozott ERASMUS program keretében 142 hallgató tanul majd az SZTE-n a 1. félévben, akik 10 ország 47 városának 64 egyeteméről érkeznek az SZTE 9 karára.

KJA-Number-1221

Az IISMA indonéz kormányprogram támogatásával 22 indonéz egyetem 50 hallgatója nyert felvételt az SZTE 9 karára. A CEEPUS program keretében 1 osztrák és 1 román hallgató iratkozik be a BTK-ra.

 

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám, galéria: Schindler Krisztián

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek