Bezár

Hírarchívum

mRNA_Conference_-_Press_Conference_S-21

Az orvostudományi fejlesztések svájci bicskájáról rendeznek kétnapos konferenciát az SZTE-n

Az orvostudományi fejlesztések svájci bicskájáról rendeznek kétnapos konferenciát az SZTE-n

2024. szeptember 13.
5 perc

A világ vezető mRNS kutatói tartanak előadást azon a konferencián, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen rendeznek meg 2024. november 7-8. között. A két hónap múlva esedékes nemzetközi eseményt ajánlották – nem csak a szakmai – közönség figyelmébe az SZTE rektori épületében tartott szeptember 12-i sajtótájékoztatón. A beszélgetéshez a konferencia egyik kiemelt előadója, Karikó Katalin Nobel-díjas professzor online csatlakozott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Novo Nordisk Alapítvány támogatja azt a nemzetközi mRNS konferenciát, amelyet a szegedi egyetemen rendeznek meg 2024. november 7-én és 8-án. Az alapítvány díját 2022-ben nyerte el az SZTE Nobel-díjas professzora, Karikó Katalin és három kutatótársa, Drew Weissman, Özlem Türeci és Uğur Şahin.

mRNA_Conference_-_Press_Conference_W-4

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas professzora otthonából, online csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz.

– Százéves a Novo Nordisk Alapítvány, amely korábban főleg az északi országok – Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia – kutatóit támogatta. Néhány évvel ezelőtt kezdett nyitni a világ többi tája felé – mondta el Karikó Katalin az SZTE rektori hivatalában rendezett, 2024. szeptember 12-i sajtótájékoztatón. Arra is kitért, hogy hogyan esett a választás Szegedre a konferencia helyszínéül. – Utánunk, 2023-ban angol kutatók kapták a díjat, az ő konferenciájukat Londonban tartották. Ezen felbuzdulva a Novo Nordisk Alapítvány realizálta, hogy sokkal jobb, ha nem mindent Dániában rendeznek, hanem ott, ahol a kutató anyaintézete található. Azért esett a választás az SZTE-re, mert a szegedi egyetem professzoraként kaptam meg a díjat – magyarázta a világhírű tudós, aki online videokapcsolattal csatlakozott a sajtóeseményhez. A Nobel-díjas professzor kiemelte: az SZTE 1 millió 125 ezer dán korona jutalmat kapott, amely körülbelül 60 millió forintnak megfelelő összeg. Ezt egy állatház építésére, további kutatások megvalósítására fordítják.

mRNA_Conference_-_Press_Conference_W-7

A novemberi mRNS konferenciát ajánlották a közönség figyelmébe az SZTE-n rendezett sajtótájékoztatón.

– Nagyon nagy várakozással nézünk elébe a két hónap múlva esedékes konferenciának – vette át a szót Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. – Én magam is molekuláris biológus vagyok, így van rálátásom arra, hogy az az mRNS alapú technológia, amelyet Karikó Katalin professzor asszony és kutatótársai kifejlesztettek, az orvosbiológiai kutatások élvonalát képezi. A novemberi rendezvényen elhangzó előadások azt fogják megmutatni, hogy milyen hihetetlen további lehetőségek rejlenek az mRNS alapú technológiában nemcsak a vakcina, hanem az egyéb orvosbiológiai kutatások és fejlesztések terén is. Örömünkre szolgál, hogy a világ vezető kutatóinak előadásait itt, Szegeden fogjuk tudni meghallgatni két napon keresztül. Ez fantasztikus inspirációt adhat azoknak a kollégáknak, akik a Szegedi Tudományegyetemen belül hasonló témában kutatnak – mondta el Prof. Dr. Széll Márta.

mRNA_Conference_-_Press_Conference_W-23

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese.

Az SZTE rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy a Karikó Katalin által felajánlott, díjaival járó pénzjutalmak részben infrastrukturális fejlesztéseket finanszíroznak, részben pedig fiatal, szegedi kutatók vizsgálatainak jelentik a pénzügyi alapját. Olyan kutatók előrehaladását segíti az SZTE Nobel-díjasa, akik akár a gyógyszerfejlesztésben, akár bizonyos idegi sérüléssel járó kórfolyamatoknak az mRNS alapú, regeneratív medicinával való korrekciójában vesznek részt.

mRNA_Conference_-_Press_Conference_W-27

Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE Biológiai Intézetének vezetője a nemzetközi konferencia egyik főszervezője.

A szegedi mRNS konferencia egyik főszervezője Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE Biológiai Intézetének vezetője. Mint mondta, ő abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendszeresen egyeztethet Karikó Katalinnal, akitől hasznos tanácsokat kap kutatási témáiban. – Az mRNS technológia az orvostudományi fejlesztések svájci bicskája, hiszen nagyon sokféle alkalmazása lehet. Jelenleg főleg fertőzések és tumorok elleni védekezésben használják, de például mi is olyan terápiafejlesztésre szeretnénk alkalmazni, amelyben az immunrendszer motiválása a célunk. Nagyon széles azoknak a kutatóknak a köre, akiket érdekelhet a novemberi konferencia, orvosok, biológusok, gyógyszerészek és csaknem mindenki, aki egészségügyi témákkal foglalkozik – hallottuk Prof. Dr. Gácser Attilától. Az mRNS alapú technológia kapcsán nemcsak azt vizsgálják, hogy ezek a molekulák mit válthatnak ki a szervezetben, hanem azt is, hogy miként juttathatók be a leghatékonyabban. Szintén fontos kutatási téma a megfelelő „csomagolóanyag” megtalálása, amely nem vált ki immunválaszt.

mRNA_Conference_-_Press_Conference_W-12

A sajtóeseményt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja zárta, aki reményét fejezte ki, hogy a szegedi universitas méltó házigazdája lesz a konferenciának, és hogy egy színvonalas szakmai tanácskozást sikerül megvalósítani Egyetemünkön.

A Novo Nordisk Alapítvány támogatását élvező szegedi mRNS konferenciáról minden fontos információ elérhető az esemény folyamatosan frissülő honlapján. Az SZTE és a hazai kutatói társadalom számára rendkívül megtisztelő, hogy a nemzetközi tanácskozás alkalmából Magyarországra, pontosabban Szegedre látogat és előadást tart Karikó Katalin, valamint Nobel-díjas amerikai kutatótársa, Drew Weissman, továbbá volt németországi munkahelye, a BioNTech vezérigazgatója, Uğur Şahin is. Rajtuk kívül további 13 vezető mRNS-kutató érkezik Szegedre Nagy-Britanniából, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Lengyelországból, Svájcból és magyarországi egyetemekről. Az előadók e tudományterület legújabb vívmányait prezentálják.

mRNA_Conference_-_Press_Conference_W-6

*

Az SZTE sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre is válaszolt Karikó Katalin. A szegedi mRNS konferenciáról, illetve a „hírvivő RNS”-sel kapcsolatos kutatási eredményekről általa elmondottakat további cikkekben dolgozzuk fel.

 

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Sahin-Tóth István

Az „mRNA Conference Szeged” programról írtuk:

University of Szeged to host two-day conference on the ‘Swiss Army knife’ of medical science


Top Researchers from Around the World will Present at the November 2024 mRNA Conference at the University of Szeged

A világ vezető mRNS kutatói tartanak előadást a Szegedi Tudományegyetemen a 2024. novemberi nemzetközi konferencián


**

Karikó Katalinról, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzoráról további információk:

- az SZTE „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című állandó és egyetemtörténeti kiállításán (magyar és angol nyelven) az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében (Szeged, Ady tér 10.), nyitva tartási időben;

- az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin” virtuális kiállításán (magyar, angol, francia, német nyelven);

- az SZTE honlap Karikó Katalin weboldalán (magyar és angol nyelven).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek