Bezár

Hírarchívum

KJA-8202Rheinmetall

A Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési tevékenységeinek helyet adó üzem alapkövét helyezték le

A Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési tevékenységeinek helyet adó üzem alapkövét helyezték le

2024. március 27.
3 perc

A Rheinmetall új hibrid üzemet épít Szegeden, melynek alapkőletételi ünnepségét 2024. március 26-án rendezték meg az SZTE Science Parkban. A várható üzembe helyezés 2025 végén várható. A beruházás összértéke 63 millió euró és 300 új munkahelyet hozhat létre. A beruházás célja a Power Systems üzletág üzemeltetése, gyártás polgári és katonai üzletágak számára, együttműködve a Szegedi Tudományegyetem kutatásaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Rheinmetall új gyárat épít Szegeden, ezáltal bővíti jelenlétét Magyarországon. Az ünnepélyes alapkőletételre 2024. március 26-án prominens résztvevők érkeztek: Magyarország honvédelmi minisztere, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE kancellárja, Dr. Fendler Judit, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Dr. Botka László, Szeged polgármestere, valamint a politika, a hatóságok és az ipar számos magas rangú képviselője.

Rheinmetall_galeria_web
A Rheinmetall alapkőletételi ünnepsége az SZTE Science Parkban március 26-án. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Az SZTE Science Parkban megvalósuló új gyár a Rheinmetall első hibrid telephelye, ahol a cégcsoport civil üzletága és védelmi technológiai tevékenysége egy fedél alatt egyesül. A gyár, amely a tervek szerint 2025 végén kezdi meg működését, a Rheinmetall Power Systems divíziójához tartozik.

Az első iparosítási lépésben 85 000 négyzetméteres területen egy 15 000 négyzetméter alapterületű üzem épül, akár 300, magasan képzett munkahelyet is biztosítva. A beruházás teljes volumene 63 millió euró.

KJA-7734

"Örülünk, hogy tovább bővíthetjük jelenlétünket Magyarországon, az egyik hazai piacunkon" - mondta Christoph Müller. „Budapest, Zalaegerszeg és Várpalota után Szeged, a napfény városa a negyedik Rheinmetall telephely lesz ebben az országban. Hálásak és büszkék vagyunk a magyar kormány bizalmáért, amelyet a polgári és a védelmi ipar partnereként élvezünk."

KJA-8121

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere kiemelte, hogy az itt épülő üzem ugyan kötődik a védelmi iparhoz, de attól független. Ez a beruházás az elektromobilitás és a hidrogéntehnológia Európában is meghatározó kutatás-fejlesztési projektje lesz, amelyhez Magyarország Kormánya a HIPA-n keresztül is hozzájárul és más infrastrukturális beruházásokkal is támogat. Hozzátette: „Azon dolgozunk, hogy megnyerjük a magyaroknak a jövőt!”

KJA-7896

– Magyarország legjobb egyetemeként és a régió meghatározó tudásbázisaként célunk, hogy az ipari szereplőkkel együttműködve érjünk el sikereket, áttöréseket. Unikális környezetet tudunk biztosítani a velünk együttműködő cégek számára. Ennek egyik pillére a szakmai háttér, a másik pedig a high-tech infrastruktúra. Ez utóbbit az ELI-ALPS is erősíti, valamint a Szegedi Tudományegyetem utóbbi években beszerzett berendezései. A Szegedi Tudományegyetem stratégiájának fontos részét képezi, hogy az oktatástól elválaszthatatlan feladatunk a nemzetközileg is versenyképes kutatás-fejlesztés. Ebben világszinten is meghatározó partnerekkel dolgozunk együtt több tudományterületen. Kutatási tevékenységünk nemzetközi szinten emiatt is jelentős, hazai viszonylatban pedig meghatározó. A Szegedi Tudományegyetemen adott az évszázados hagyományokra épülő, ugyanakkor modern tudás és a kiválóan képzett szakemberek. A magas hozzáadott értékű, kutatás-fejlesztési cégek sorából is kiemelkedik a Rheinmetall Grouppal való együttműködésünk. A Szegedi Tudományegyetemen az anyagtudományok oktatása és a lézertechnológia fejlesztése és felhasználása világhírű. Infrastruktúránkat is tudatosan, ennek a stratégiának a szellemében fejlesztjük. Éppen ezért biztos vagyok benne, hogy a Rheinmetallal közösen olyan fejlesztéseket, laboratóriumokat és képzéseket tudunk létrehozni, amelyek egyedülállók lesznek a világon – mondta el az ünnepségen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

KJA-8029

A Rheinmetall szegedi telephelyén elsősorban az autóipar számára gyártanak termékeket, többek között elektromos alkatrészeket, például nanoszerkezetű kondenzátorokat, valamint a hidrogén mobilitáshoz és energiatermeléshez szükséges termékeket. A vállalat a Rheinmetall Electronic Solutions divíziójának katonai üzletágának termékeit is itt kívánja gyártani.

SZTEinfo

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek