Bezár

Hírarchívum

DSC_5195

Különleges ételek, virágok és tánc várta az SZTE Konfuciusz Intézet Lámpás Fesztiválján a résztvevőket

Különleges ételek, virágok és tánc várta az SZTE Konfuciusz Intézet Lámpás Fesztiválján a résztvevőket

2024. március 07.
3 perc

A Kínai Lámpás Fesztivál vagy Yuanxiao Fesztivál (az ünnep jellegzetes étele, a yuanxiao után) 2000 éves múltra tekint vissza. Az első holdhónap tizenötödik napjára esik, és a 15 napos újévi ünnepi időszak végét jelzi. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete által erre a napra szervezett ünnepség fókuszában a kultúra, a közösségi élmény, a család és a kikapcsolódás állt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ahogy korábban megírtuk, idén február 10-én kezdődött a holdújév, a Sárkány Éve, így február 24-re esett a Lámpás Fesztivál napja. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének munkatársai az intézet rendezvénytermében várták az érdeklődőket.

DSC_5314

A szervezők mindent megtettek azért, hogy a résztvevők átélhessék egy igazi kínai ünnep élményét. A fesztivál hagyományainak ismertetése után a lámpásokhoz kapcsolódó rejtvényeket kellett közösen megoldani az érdeklődőknek, akik egy sárkánytánccal, a Dong-gal is megismerkedhettek. A különböző játékok után lehetőség nyílt a Lámpás Fesztivál jellegzetes ételkülönlegességének, a Yuanxiao megkóstolására is.

DSC_5367


DSC_5158

– Ma nemcsak a Lámpás Fesztiválhoz közvetlenül kapcsolódó hagyományokat elevenítettük fel, hanem kreatívan újragondoltuk a Kínai Tavaszi Fesztivál két programját is. A "Share" című táncos műsor és a "Másik felek megtalálása" című bűvészműsor a kortárs Kína vitalitását emeli ki, így még teljesebb élményt tudtunk adni a hozzánk csatlakozóknak. Ez a rendezvény is bizonyítja, hogy nem számít, honnan jövünk, a jobb jövő iránti vágy összehoz minket, áthidaljuk a különbségeket és együtt dolgozunk egy jobb világ megteremtésén – mondta el Wang Rui, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója.

DSC_5349

Az eseményen a termet színes lámpások, piros kínai kuplé és az úgynevezett "fu karakter" kivágások díszítették. A "China in Lights" című népszerű kínai dal fogadta az érkezőket. A rendezvény elején Jiang Chenxin, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai tanára és a rendezvény házigazdája röviden bemutatta a Lámpás Fesztivált és megtanította a vendégeknek, hogyan mondják el a fesztivál áldását kínaiul. Ezt követően Wang Rui kínai igazgató és Gao Xingzi, az intézet oktatója magyarázta el az ünnep jelentőségét, és megosztotta négy fő jellemzőjét: a yuanxiao evést, gyönyörködni a lámpásokban, nézni a sárkány/oroszlán táncokat és megnézni az országos fesztivál gáláját a tévében. Nikolett, a Konfuciusz Intézet középiskolai oktatóhelyének hallgatója és Yang Zihan kínai tanár mindenkit bevezetett a sárkánytánc vidám, új verziójába.

DSC_5319

Jiang Chenxin tanárnő vezetésével egy környezetbarát program során olyan kártyatrükköket láthattak a nézők, amelyekhez újrahasznosított irodai papírhulladékból készült, kézzel festett kártyákat használtak.

Az előadás után a résztvevők szabadon átélhették az éjszakai vásárok izgalmát és színességét. A résztvevők a csinos lámpások között sétáltak és rejtvényeket fejtettek meg, papírlámpásokat hajtogattak, és ráírták a "fu" karaktert, valamint megismerkedtek egy régi kínai játékkal is. Fotókat is készíthettek a fotófal előtt, kezükben a Gu Qianyi által, kézzel készített lámpásokkal vagy egy nagy szivárványszínű papírsárkánnyal, hogy megörökítsék a pillanatokat. Azok a résztvevők, akik az összes bélyeget begyűjtötték a foglalkozásokon, részt vehettek a körjátékban és kínai különlegességeket nyerhettek.

DSC_5214

A rendezvény végén a Konfuciusz Intézet kalligráfia és festő osztályának diákjai választották ki az este legszerencsésebb résztvevőit, akik ajándékokkal gazdagodtak, a különdíjas pedig a Tavaszi Fesztivál kupléit és a Konfuciusz Intézet oktatója által írt "fu (福)" kínai karaktert vehette át. A Konfuciusz Intézet „szakácsai” szezámmaggal töltött rizs „gyöngyöket” (mini-yuanxiao) készítettek mindenkinek. Bár a különleges rizs sok résztvevő számára újdonság volt, mindenki szerette ezt a "desszertet".

A „Joy and Jostle Lantern Festival” rendezvénnyel zárult a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete által szervezett 2024-es Tavaszi Fesztivál kulturális rendezvénysorozata, amely egyben újabb együttműködések kezdete is volt.

DSC_5237

 

SZTEinfo/Konfuciusz Intézet

Fotó: Bartha Karina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek