Bezár

Hírarchívum

kazantura_2024_2

Vegyél részt egy kazántúrán a TIK-ben!

Vegyél részt egy kazántúrán a TIK-ben!

2024. március 04.
2 perc

Kazántúrára várják az érdeklődőket az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ munkatársai március 6-án 11 órától. Jelentkezz, ha érdekelnek a létesítménynek azok a részei, amelyek a külső szemlélő számára máskor rejtve maradnak! Megtudhatod, mi mindent tesz a szegedi egyetem az energiaforrások hatékony felhasználása és a fenntarthatóság érdekében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1998 óta minden évben megtartják az energiahatékonyság világnapot (World Energy Efficiency Day), melynek célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása, valamint hogy felhívják a társadalom figyelmét a Föld természeti készleteinek végességére és az energiaforrások hatékony felhasználásának szükségességére.

Kazantura_2024_1

Archív fotó: Sahin-Tóth István

Ebből az alkalomból 2024. március 6-án, szerdán 11 órától kazántúrát szervez az SZTE a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK). A kazántúrán bejárhatják az érdeklődők a létesítmény gépészeti tereit, megtekinthetik a kazánokat, a légtechnikát, a napelemeket és –kollektorokat, a szennyvízhőt alkalmazó hűtő-fűtő berendezést és mindennek az irányítását. A túrát Jónás Krisztián és Hegedűs Gyula, a TIK műszaki munkatársai vezetik.

Jelentkezni a rendezveny@szte.hu e-mail-címen lehet. Az első 25 érdeklődő regisztrációját tudják elfogadni a szervezők, mivel a kazántúra létszámkorláthoz kötött. Aki erről az alkalomról lemaradna, annak később is lesz lehetősége bejárni a TIK belső, gépészeti tereit.

kazantura_2024_3

Archív fotó: Sahin-Tóth István

A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a fenntartható fejlődés, az energiahatékony és környezettudatos mindennapi működés feltételeinek megteremtése, fejlesztése iránt. A „Zöld SZTE" Fejlesztési Programon keresztül erősíteni kívánja a klímatudatosság, környezeti fenntarthatóság területeken működő aktivitásait, az egyetem polgárai, szűkebb és tágabb környezete iránti elkötelezettségét, az ENSZ fenntartható fejlődési céloknak való megfelelés ösztönzését, tudatosítását. Ezért számos épületben napelemeket üzemeltet, geotermikus energiát hasznosít, mozgásérzékelős kapcsolókat és LED világítást alkalmaz, valamint az egyetemi dolgozókat energiatudatos gondolkodásra ösztönzi. A fenntarthatóság kérdéskörét az SZTE beépíti oktatási és kutatási folyamataiba, illetve számos olyan programot szervez, amelyek a „zöld” gondolkodásmódot népszerűsítik.

 

SZTEinfo

Borítókép: Járd be a TIK épületének rejtett zugait, menj fel a tetőre a napelemekhez a kazántúra alkalmával! Archív fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek