Bezár

Hírarchívum

Dr. Elekes Tibor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Foeto-Maternalis Centrumának vezető főorvosa bemutatja az ultrahangos vizsgálószobát

Egy milliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében – bemutatták az SZTE Foeto-Maternalis Centrumát

Egy milliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében – bemutatták az SZTE Foeto-Maternalis Centrumát

2024. március 27.
10 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján bemutatták a 2024. március 1-jén megnyílt Foeto-Maternalis Centrumot (FMC), amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér egészen új minőségű ellátást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ csúcstechnológiáját jelentő ultrahangos vizsgálati berendezéssel, fejlett informatikai rendszerrel és jelentős szakmai konzultációs háttérrel kezdte meg működését. Az ultrahangos eszköz alkalmas arra, hogy egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű hermetikusan záródó jellegét biztonsággal megítéljék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A foeto-maternális medicina, vagyis az anya-magzat orvostudomány a szülészet-nőgyógyászat új, mindössze néhány évtizedes szakterülete. Az az etikai konszenzus hívta életre, amely szerint nemcsak az anya, hanem a magzat is páciens. A szakterület fókuszában a fejlett és kiterjesztett anyai és magzati szűrővizsgálatok, valamint a komplikált terhességek terápiája, diagnosztikája és menedzsmentje áll – foglalta össze az új központ várandósgondozási tevékenységét Dr. Elekes Tibor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Foeto-Maternalis Centrumának vezető főorvosa.

Ne a szerencsétől függjön a magzat sorsa!

Az anya-magzat központot bemutató tájékoztatón előbb Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese, zárásként pedig Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja köszöntötte az eseményt. A szakterület oldaláról Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója ismertette a klinika megújuló terhesgondozási elképzeléseit, Dr. Elekes Tibor szülész-nőgyógyász, genetikus szakorvos pedig bemutatta a Foeto-Maternalis Centrum vezető szakembereit, valamint a központ új, Magyarországon egyedül itt elérhető csúcstechnológiájú ultrahangdiagnosztikai készülékét.

- Az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika korábban is a klinikai központ és az orvostudományi kar egyik élenjáró egysége volt, most pedig a Foeto-Maternalis Centrum létrehozásával újabb mérföldkőhöz érkezett betegellátó tevékenysége – köszöntötte Prof. Dr. Széll Márta az új anya-magzat orvosi központot. - Legmélyebb meggyőződésem, hogy nemcsak a város, hanem a dél-alföldi régió várandósgondozásában is nemzetközi szintű minőségjavulást hoznak az itt bevezetett új eljárások, eljárásrendek. Sok más törekvésünkkel együtt ez is hozzájárul majd annak a dél-alföldi demográfiai programnak a megvalósításához, amelynek célja a régiókat sajnálatosan sújtó demográfiai csökkenés megállítása – mondta az SZTE stratégiai rektorhelyettese, aki az egyetem Orvosi Genetikai Intézetének vezető professzoraként maga is részt vett a központ fél éves előkészítésében.

Dr. Elekes Tibor, Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, Prof. Dr. Széll Márta és Dr. Fendler Judit

Dr. Elekes Tibor szülész-nőgyógyász, genetikus szakorvos, a Foeto-Maternalis Centrum vezetője, Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, Prof. Dr. Széll Márta orvosi genetikus, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Fotó: Sahin-Tóth István

Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója arra emlékezett, hogy évekkel ezelőtt a szerencsés véletlen is közrejátszott, amikor egy 40 dekás gyermeket sikerült világra hozni és megmenteni, annak köszönhetően, hogy az édesanya idejében bejött ellenőrzésre, érezve, hogy magzata nem mozog a hasában.

- Rettentő nagy szerencsénk volt. Ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy rendszerszinten úgy kellene működnie a várandósgondozásnak, hogy a szerencsén kívül a rendszerezett ellenőrzés, a szorosabb követés segítségével időben felismerjük az egyes kórképeket. Új Foeto-Maternalis Centrumunkban a 12.,18., 20. heti ultrahang eredmények elemzése, a magzat fejlődésének pontosabb követése, valamint a terhespatológiák szűrése kiemelt jelentőségű. E gondolatmenetből kiindulva próbáljuk most átalakítani a régió terhesgondozását, aminek fontos mérföldköve a Foeto-Maternalis Centrum létrehozása. A nemzetközi irányelveknek megfelelő szakmai színvonalon, a jogi és a kommunikációs hátteret is optimalizálva új minőséget szeretnénk létrehozni az állami ellátásban. Mint harmadik szintű ellátási centrumtól, a régió összes ellátottja bármikor kérheti segítségünket, akár a 12.,18. és 20. hetes genetikai ultrahangokban, akár a prenatális időszak vizsgálataiban.

Dr. Várbíró Szabolcs elmondta, hogy az új szemlélettel 2024 januárjában sikerült beazonosítani egy rekeszsérves babát. E kórképnek súlyos hatása is lehetett volna a megszületés utáni kilátásokra, Dr. Elekes Tibor főorvos és csapata segítségével azonban egészen pontosan sikerült meghatározni a magzat méhen belüli állapotát. A várandós anya azóta sikeres műtéten van túl, és három héttel az érkezését követően már haza is adták.

Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója

Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. Fotó: Sahin-Tóth István

- Ez volt az az álom, ami tíz évvel ezelőtt megszületett bennem: szisztematikus gondozással, megfelelően tervezett ellátás keretében, pontosan felkészülve a várható problémára, tudjuk ellátni optimálisan a magzatokat! – mondta az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A magánegészségügy tapasztalatát hozta át az SZTE a közellátásba

Dr. Elekes Tibor centrumvezető klinikai főorvos szerint a szakterület fejlődése párhuzamosan zajlik az ultrahang-diagnosztika és a molekuláris genetikai vizsgálatok fejlődésével. Magyarországon 15-20 évvel ezelőtt jelentek meg az első új szemléletű magzati ultrahang-központok a privát szférában, mivel ott állt rendelkezésre elegendő tőke az ultrahang készülékek vásárlásához. Emiatt a magzati orvostudományban jártas szakembereket is a magán centrumok termelték ki. Ők lettek az úttörői a magyarországi Down-szindróma-szűrés, a kora terhességi szív és érrendszeri szűrések, a kora áttekintő és kiterjesztett magzati ultrahang vizsgálatok, a nem invazív magzati DNS tesztek, a koraszülés-szűrés vagy a terhességi mérgezési szűrés széleskörű bevezetésének. Dr. Elekes Tibor maga is a magánegészségügyből érkezett Dr. Várbíró Szabolcs klinikaigazgató hívására. A privát szférában megismert feltételek megteremtése a főorvos szerint a Szegedi Tudományegyetem vezetését dicséri.

A Foeto-Maternalis Centrum vezető szakemberei között Dr. Elekes Tibor bemutatta Dr. Ladányi Anikó klinikai főorvost, vezető gyermekkardiológust, csecsemő- és gyermekgyógyászt (aki egyben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet munkatársa is); Dr. Gellén János klinikai főorvost, vezető szakmai konzultánst, ultrahang és intervenciós specialistát, szülész-nőgyógyászt (egyben a klagenfurti Foeto-Maternalis Centrum főorvosa is), valamint Tuba Viktória operatív vezetést ellátó asszisztenst, szonográfust, szülésznőt. Mindannyian országosan elismert szakmai képzettségűek a magzati szűrésekben, a speciális szív és érrendszeri, központi idegrendszeri és molekuláris genetikai klinikumban.

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Fotó: Sahin-Tóth István

Az eseményen Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja felidézte, hogy a Szegedi Tudományegyetem évekkel korábban azért indította el dél-alföldi demográfiai programját, mert úgy gondolták, az egyetemnek felelősséget kell vállalnia, hogy a dél-alföldi régióban minél többen, minél egészségesebben szülessenek meg, tanuljanak, dolgozzanak és egészségben éljenek.

- Unikális, hogy mi nem kiszervezünk tevékenységeket, hanem - idézőjelben mondva - visszaszervezünk. A közellátás és a térítéses ellátás egymást erősítve működnek, és nem egymástól szívják el az erőforrásokat. Már csak azért sem, mert nincs két szakértői garnitúra Magyarországon.

A kancellár fontos eredménynek nevezte, hogy a régió terhesgondozása, majd a Reprodukciós Medicina Intézet is az egyetemhez került; ezeken a területeken azóta is látványos fejlesztések történtek. E fejlesztések értékláncába kapcsolódott be a Foeto-Maternalis Centrum, amely a szakértői csapat megalapozása után rövidesen új eszközöket és felújított működési helyszínt is kap majd.

A magzat szívét és agyát célzottan is vizsgálják

A tájékoztató után Dr. Elekes Tibor bemutatta a központ ultrahangkészülékét és a vizsgálószobát. A szobában éppen egy várandós hölgyet vizsgáltak, aki a sajtó hirtelen jött társaságában, de annál boldogabban tudta meg, hogy magzata egészséges, jól fejlődik.

- Ez egy olyan felvétel, amelyet a gerinc és a mellkas vizsgálatára használunk – mutatott Dr. Elekes Tibor az ultrahang eszköz kijelzőjére. - Alkalmasabb a kétdimenziós megjelenítési módnál, hiszen a különböző bordarendellenességeket felismerhetővé teszi. Itt azonban egy tökéletes szép gerincet látunk, a bordák rendben vannak, szép egyenlő távolságra vannak és a gerinc görbületeiben nincsen hiba. Ez várandós anya számára is megnyugtató.

A magzati medicina az egyik sajátossága, árulta el Dr. Elekes Tibor, hogy a terhességet nem hónapokban, hanem hetekben, sőt napokban számolják: - Ha nem tudnánk pontosan, hány napos magzatról van szó, akkor nem tudnánk, miről is beszélünk. A terhességi kor pontos ismerete az egyik vesszőparipánk, mivel számos fontos szakmai és jogi dátum is kapcsolódik hozzá.

Dr. Elekes Tibor újságíróknak mutatja be az ultrahangos készüléket

Dr. Elekes Tibor újságíróknak mutatja be az SZTE Foeto-Maternalis Centrum Magyarországon egyedülálló ultrahang-diagnosztikai készülékét. Fotó: Sahin-Tóth István

- Most éppen a magzat agyán belül vagyunk, a kisagy méretét mérjük – mutatott ismét a képernyőre Dr. Elekes Tibor. - Az agy célzott vizsgálata szintén része a központ szakmai programjának. A neuroszonográfia viszonylag új terület, amelyet ma Magyarországon is csak néhány orvos képes elvégezni, és még nálunk gazdagabb országokban is unikális vizsgálatnak számít. A szív mellett az agy a magzat legbonyolultabb szerve, és itt véti a legtöbb hibát a természet. Az agy célzott vizsgálata képes felfedni ezeket az agyi fejlődési rendellenességeket. Ezért az FMC egyik fontos szakmai koncepciója a cardio-neuro-genetikai szemlélet, amely azt jelenti, hogy e két szervrendszert nagyon nagy alapossággal vizsgáljuk meg, hiszen ezek a magzati fejlődési rendellenességek körülbelül felét teszik ki.

A bemutatott ultrahangkészülék nem véletlenül drága: ez a mai csúcstechnológia, az utolsó fejlesztés, jelenleg a világon nincs ennél jobb UH-berendezés. Különleges a vizsgálófeje, a monitorja, és rendkívüli képalkotási technikákat használ. Számos olyan funkciója van, amellyel a korábbi készülékek nem rendelkeznek. Dr. Elekes Tibor szerint az ultrahang eszköz felbontása alkalmas arra, hogy egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű hermetikusan záródó jellegét biztonsággal megítéljék.

A legszigorúbb nemzetközi szabvány teljesítése a cél

A Foeto-Maternalis Centrum egyetemi központként a délkelet-magyarországi régió magzati ultrahang-diagnosztikai tercier, vagyis legmagasabb szintű ellátója. A központ invazív magzati diagnosztikai felkészültsége és klinikai genetikai szakrendelése, kiegészülve az SZTE Orvosi Genetikai Intézet II. szintű genetikai laboratóriumi hátterével és III. progresszivitási szintű genetikai tanácsadójával a délkelet-magyarországi régió legmagasabb szintű közfinanszírozott Klinikai Genetika Járóbeteg Szakellátását biztosítja.

Ultrahangos vizsgálat az SZTE Foeto-Maternalis Centrumban

Ultrahangos vizsgálat az SZTE Foeto-Maternalis Centrumban. A képen a 12 hetes magzat geringe és bordái láthatók. Fotó: Sahin-Tóth István

Az FMC emellett az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika területéhez tartozó várandósok alapszűréseit is végzi. Ennek során Dr. Elekes Tibor szerint a hazai szakmai és jogi elvárásokat messze meghaladó nemzetközi ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) ajánlásai szerinti szakmai színvonal teljesítése a céljuk.

A központban az alap ultrahangszűréseket minden esetben biokémia nélküli preeclampsia (terhességi mérgezés) és koraszülés szűréssel egészülnek ki a Fetal Medicine Foundation (FMF) nemzetközi irányelvei alapján. Az FMC a kromoszóma-rendellenességek szűrése kapcsán a világszinten legmegbízhatóbbnak tartott kiterjesztett UH vizsgálat+NIPT (anyai vérben keringő magzati DNS teszt) kombinációját javasolja használni.

Az előtérben: Dr. Gellén János klinikai főorvos, vezető szakmai konzultáns, Tuba Viktória szonográfus, szülésznő és Dr. Ladányi Anikó klinikai főorvos, gyermekkardiológus, az SZTE Foeto-Maternalis Centrum szakemberei

Az előtérben: Dr. Gellén János klinikai főorvos, vezető szakmai konzultáns, Tuba Viktória szonográfus, szülésznő és Dr. Ladányi Anikó klinikai főorvos, gyermekkardiológus, az SZTE Foeto-Maternalis Centrum szakemberei. Fotó: Sahin-Tóth István

Dr. Elekes Tibor kifejtette, hogy az SZTE SZAKK Foeto-Maternalis Centrum már indulásától kezdve a magyarországi közfinanszírozott ellátási viszonyokhoz képest kiemelkedő színvonalú magzati szűrő, diagnosztikai-, kutatási- és képző központtá kíván válni. A főorvos szerint az intézményi szinten kialakított minőségbiztosítás, a gondosan betartott szakmai, ellátási, kódolási és kommunikációs protokollok lehetővé teszik, hogy megfelelő időt fordítsanak a magzatok általános és speciális szűrésére. - Az FMC tevékenységével arra törekszik, hogy középtávon a délkelet-magyarországi régióban nemzetközi élvonalbeli ultrahangos-genetikai-MRI és konzultációs szemlélet alapozzon meg, ami hosszú távon országos pilotként is szolgálhat – mondta Dr. Elekes Tibor.

A központ szakmai működését különleges informatikai háttér is segíti. Az FMC a hazai szülészeti közellátásban egyedülállóan „live stream” technológiát alkalmaz a napi szakmai, dokumentációs, kutatási, képzési és kommunikációs rutinban. A szakmai csapat minden tagjának ultrahangos, kardiológiai, genetikai napi konzultációs háttér is rendelkezésére áll. A digitális technológiának köszönhetően a várandósok megkaphatják a magzatról készült teljes álló- és mozgóképi vizsgálati dokumentációt.

Panek Sándor

A borítóképen: Dr. Elekes Tibor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Foeto-Maternalis Centrumának vezető főorvosa bemutatja az ultrahangos vizsgálószobát. Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek