SZTE Info

2020. November

1 [2] 
2020. november 09.

Tehetségek, lányok kontra fiúk, lehetőségek, COVID helyzet. Többek között ezekről a témákról is olvashatunk a SZTEminárium magazin legújabb számában, melyet hallgatók írnak hallgatóknak. A Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó kiadvány már megtalálható online az SZTE hírportálon és nyomtatott formában az egyetemi épületekben.

2020. november 06.

Honvédelmi napot tartanak az SZTE Sportközpontban 2020. november 12-én. A Szegedi Tudományegyetem a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Közösségével együttműködve vezeti be a hallgatókat a honvédelmi ismeretekbe.

2020. november 06.

Mekkora az SZTE TIK dolgozóinak és látógatóinak közlekedésére, valamint az épület üzemeltetésére vonatkozó karbonlábnyom mérete? – a számítás részletes eredményeit ismerteti az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 számú  projekt online zárórendezvényén az egyetem együttműködő partnere, a KÖVET Egyesület.

2020. november 06.

2020. november 17-én és 18-án este a Coursera munkatársai és szegedi felhasználói mesélnek a platform előnyeiről és az ott szerzett tapasztalataikról.

2020. november 05.

„… Támogassák a magyarságot a szabadságért vívott harcában!” 1956. november 3-án levelet írt és távirazott Szent-Györgyi Albertnek a szegedi egyetem nevében a rektor és 17 professzor. A világ valamennyi egyeteméhez intézett felhívás hazai és amerikai története – mint cseppben a tenger – mutatja, miként állt ki a szegedi egyetemről indult forradalomért az itteni professzori kar.

2020. november 05.

Közel két és fél millió forint értékben adományozott koronavírusos betegek ellátását segítő orvostechnikai eszközöket a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztálynak (SBO).

2020. november 05.

A Szegedi Tudományegyetem a Pécsi Tudományegyetemmel közösen indít egy olyan vizsgálatot, amelyben 1000 covidos beteget vonnak be. A kutatás azt hivatott vizsgálni, hogy befolyásolja-e az egyének genetikai háttere, hogy fertőzés esetén mennyire súlyos lefolyásúak a koronavírus betegség tünetei - észre sem vesszük, hogy betegek vagyunk, vagy súlyos szövődményekkel kell számolnunk. A mintákat a szegedi egyetem biobankjában tárolják majd.

2020. november 05.

Az SZTE az Országos Mentőszolgálat terheinek megsegítésére a mintavételekben való közreműködésre várja azon orvostanhallgatók jelentkezését, akik érvényes vezetői engedéllyel, illetve két éves vezetési gyakorlattal rendelkeznek. Az egyetem nem egészségügyi karain hallgató diákokat az egészségügyi ellátó rendszert támogató adminisztrációs és szállítási feladatokban való önkéntes részvételre kéri.

2020. november 04.

Rendhagyó módon, online tartotta a SZAB a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) szegedi rendezvény-sorozata nyitányát. Az alábbi videófelvételen utólag is megtekinthető a SZAB plenáris ülése, amelyen a köszöntőket és a jövőformáló matematikát fókuszba állító tudományos előadást díjeső követte. Az MTÜ 2020. évi szegedi program-sorozata folytatódik, az előadások nagy része utólag is visszanézhető a SZAB és az MTA honlapján.

2020. november 04.

Mintegy 200 diákkal indult a második tanév az SZTE Junior Akadémián. Az emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokon részt vevő diákok száma ezzel több mint háromszorosára emelkedett 2019-hez képest. Nemcsak emiatt mozgalmas az ősz az akadémiánál: az ösztöndíj elbírálások után különböző workshopokkal folytatódik a tanév.

2020. november 04.

Dr. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének sztármatematikusa tartott előadást a szegedi Dugonics Társaság rendezvénysorozatán a COVID-19 világjárvány globális, országos és városi szintű helyzetéről.

2020. november 04.

Az SZTE már több mint egy éve tagja az öt európai egyetemet egyesítő EUGLOH Szövetségnek. Szeretnéd tudni pontosabban, hogy miről is szól a EUGLOH, kik a tagjai, és milyen módon járulnak hozzá ahhoz, hogy mind a hallgatóknak, mind az oktatóknak lehetősége legyen nemzetközi kapcsolati hálójuk és tapasztalataik bővítésére?

2020. november 04.

Legyél képben a legfrissebb egyetemi sport, egészség és életmód témákban!  Az UniSport legújabb számából 20 perc alatt mindent megtudhatsz.

2020. november 04.

Idén ősszel a COVID-19 járványhelyzetre való tekintettel a Karrier Napok online formában valósul meg. 2020. november 24 és 26 között kényelmesen, akár otthonról léphetnek kapcsolatba a cégképviselőkkel a hallgatók.

2020. november 03.

„Jövőformáló tudomány.” Ez a mottója a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) 2020. évi országos rendezvény-sorozatának. A megnyitón az SZTE nyugalmazott biológus professzora, Szabad János Eötvös József-koszorút kapott, majd Csapó Benő professzor tartott előadást. Az MTÜ szegedi program-sorozata 2020. november 4-től ugyancsak online formában népszerűsíti a tudományt.

2020. november 03.

Debüt díjjal jutalmazta 2020 nyarán a Magyar Írószövetség Bék Timurt. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatójának első verseskötete 2019-ben jelent meg Aszterión címmel. A szegedi bölcsészt a díjról és terveiről is kérdeztük.

2020. november 03.

A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete és a Europe Direct Szeged iroda az Európai Közjogi Szervezettel partnerségben online konferenciát szervez 2020. november 6-án, a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásával összefüggő alkotmányos és jogi kihívásokról.

2020. november 02.

10 habilitációs oklevelet állíthatott ki és 126 PhD-doktort avathatott fel a Szegedi Tudományegyetem a 2019/2020-as tanév tavaszi félévének végén. Az idei Covid-19-pandémia miatt a személyes avató ünnepség helyett videóval köszönti az SZTE friss doktorait.

2020. november 02.

Fejlett képelemzési módszerek a bűncselekmények nyomozati szakaszában - Az Európai Unió által finanszírozott VICTORIA projekt záró, nemzetközi virtuális konferenciáját 2020. november 16-18-áig rendezik.

2020. november 02.

Vírus ellenes válaszokról, védőoltásokról és a SARS-CoV-2 adaptív immunfelismeréséről is szó lesz november 12-én a SZAB Székházban a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett tudományos ülésen.

2020. november 02.

Határ/határtalanság dilemmái - ez a címe annak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkara által hirdetett online előadássorozatnak, amely november 4-től kezdődően 6 héten keresztül várja az érdeklődőket Az Odu nevű virtuális kávézóban.

2020. november 02.

Egyéni amatőr tollaslabda versenyt hirdet az SZTE Sportközpontja 2020. november 10-én. A vállalkozószellemű SZTE-s hallgatók november 3-áig jelentkezhetnek a megmérettetésre.

2020. november 02.

A Szegedi Információtörténeti Műhely a Magyar Történelmi Társulat Információtörténeti Szakosztályával, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottságával és az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskolával közösen 2020 október 14.-én rendezte a 9. konferenciáját A lista mámora, avagy az adatkultúra története (Az információgyűjtéstől a felhasználásig) címmel.

2020. november 01.

Halottak napjára és egyetemi jubileumokra készülve kerestük meg az SZTE első rektorának, Menyhárt Gáspárnak és Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert édesanyjának a sírját a szegedi Belvárosi temetőben. A temetői séta tudománytörténeti anekdotákkal is szolgált, mert a Szeged legnagyobb sírkertjében nyugvó közel négyszáz jeles személy közül szinte minden második kötődik az egyetemhez. Mottónk: „a jelen összeköt a múlttal”…

1 [2] 

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.