SZTE Info

online_konferencia

Meghívó a Nyugat-Balkán csatlakozása az Európai Unióhoz: Alkotmányos és identitáskérdések online konferenciára

A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete és a Europe Direct Szeged iroda az Európai Közjogi Szervezettel partnerségben online konferenciát szervez 2020. november 6-án, a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásával összefüggő alkotmányos és jogi kihívásokról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az EU a Nyugat-Balkán országainak fokozatos integrációja mellett kötelezte el magát. 2013-ban Horvátország volt a térség első állama, amely csatlakozott. Négy állam - Montenegró, Szerbia, az Észak-Macedón Köztársaság és Albánia - tagjelöltek, míg Bosznia-Hercegovina és Koszovó lehetséges tagjelölt.

A korábban csatlakozott közép- és kelet-európai államokhoz hasonlóan a térség államai is alkotmányos és identitással kapcsolatos kihívásokkal néznek szembe. Szakértői vélemények ide sorolják különösen az igazságszolgáltatás függetlenségét, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, a háborús bűnösök felelősségre vonását, a média szabadságát, az emberi és kisebbségi jogok védelmét. A konferencia célja azonosítani a hasonlóságokat és különbségeket a nyugat-balkáni államok jogi környezetében, valamint képet nyújtani arról, hogy milyen jogalkotási feladatok várnak még a térség államaira.

A részvétel módja

A konferencia két részből épül fel:

A délelőtt folyamán magyar szakértők tartanak magyar nyelvű kerekasztal-beszélgetést, melyet a Europe Direct Szeged iroda Facebook oldalán lehet élőben követni, előzetes regisztráció nélkül.


Délután külföldi szakértők angol nyelvű tanácskozására kerül sor tolmácsolás nélkül, ahová előzetes regisztráció szükséges (e-mail: ed@irsi.u-szeged.hu).


Az esemény követéséhez szükséges linket és jelszót az eseményt megelőző napon küldjük el az érdeklődők részére.

A konferencia moderátora: Dr. Szalai Anikó, egyetemi docens, az SZTE ÁJTK NRTI igazgatóhelyettese.

Az online konferencia programja az alábbi linken érhető el.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.