SZTE Info

audmax_nyito

Trianon-évforduló témával indul az őszi AudMax esték

Határ/határtalanság dilemmái - ez a címe annak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkara által hirdetett online előadássorozatnak, amely november 4-től kezdődően 6 héten keresztül várja az érdeklődőket Az Odu nevű virtuális kávézóban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kara a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvánnyal közösen 2020. november 4. és december 9. között rendhagyóan online előadásokkal rendezi meg az őszi AudMax Esték rendezvénysorozatát.


A hat előadó neves szakértői a Trianoni döntésnek és a kisebbségkutatásnak. Olyan kérdéseket vetnek fel, mint például, hogy megjelenhet-e a filozófia az úgynevezett kisebbségi irodalomban? Hogyan jeleníti meg a kommunikatív emlékezet az 1920-as politikai változást? Hogyan befolyásolja a nyelvváltozatokat a politikai határok meghúzása? Van-e szlovákiai magyar irodalom? Ismeretterjesztő irodalomtörténeti és nyelvészeti előadásaik a nagyközönség számára is érdekesek.


A programsorozatot november 4-én 18 órakor Mészáros András a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Szlovák Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének munkatársa kezdi Irodalom és filozófia határán című előadásával. Utána november 11-én Balázs Imre József József Attila és Alföld-díjas költő, irodalomtörténész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének docense az erdélyi magyar irodalmat mutatja be Tíz korszak az erdélyi magyar irodalomban címmel. Vallasek Júlia Déry Tibor-díjas irodalomtörténész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense A térképen vonalat húzó ceruza címmel ad elő november 18-án. November 25-én prof. Dr. Csernicskó István Bolyai-plakett díjas nyelvész a Trianon nyelvi következményei címmel többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy hol lehet és hol nem szabad a magyar nyelvet használni Magyarországon kívül. Németh Zoltán József Attila-és Alföld-díjas költő, a Varsói Egyetem professzora beszél a szlovákiai magyar irodalomról december 2-án. A rendezvénysorozatot Harkai Vass Éva Koncz István- és Híd-díjas irodalomtörténész zárja a Határon belül és kívül témájával.


SZTEinfo - Kulcsár Melinda

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.