Bezár

Hírarchívum

audmax_nyito

Trianon-évforduló témával indul az őszi AudMax esték

Trianon-évforduló témával indul az őszi AudMax esték

2020. november 02.
2 perc

Határ/határtalanság dilemmái - ez a címe annak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkara által hirdetett online előadássorozatnak, amely november 4-től kezdődően 6 héten keresztül várja az érdeklődőket Az Odu nevű virtuális kávézóban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kara a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvánnyal közösen 2020. november 4. és december 9. között rendhagyóan online előadásokkal rendezi meg az őszi AudMax Esték rendezvénysorozatát.


A hat előadó neves szakértői a Trianoni döntésnek és a kisebbségkutatásnak. Olyan kérdéseket vetnek fel, mint például, hogy megjelenhet-e a filozófia az úgynevezett kisebbségi irodalomban? Hogyan jeleníti meg a kommunikatív emlékezet az 1920-as politikai változást? Hogyan befolyásolja a nyelvváltozatokat a politikai határok meghúzása? Van-e szlovákiai magyar irodalom? Ismeretterjesztő irodalomtörténeti és nyelvészeti előadásaik a nagyközönség számára is érdekesek.


A programsorozatot november 4-én 18 órakor Mészáros András a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Szlovák Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének munkatársa kezdi Irodalom és filozófia határán című előadásával. Utána november 11-én Balázs Imre József József Attila és Alföld-díjas költő, irodalomtörténész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének docense az erdélyi magyar irodalmat mutatja be Tíz korszak az erdélyi magyar irodalomban címmel. Vallasek Júlia Déry Tibor-díjas irodalomtörténész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense A térképen vonalat húzó ceruza címmel ad elő november 18-án. November 25-én prof. Dr. Csernicskó István Bolyai-plakett díjas nyelvész a Trianon nyelvi következményei címmel többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy hol lehet és hol nem szabad a magyar nyelvet használni Magyarországon kívül. Németh Zoltán József Attila-és Alföld-díjas költő, a Varsói Egyetem professzora beszél a szlovákiai magyar irodalomról december 2-án. A rendezvénysorozatot Harkai Vass Éva Koncz István- és Híd-díjas irodalomtörténész zárja a Határon belül és kívül témájával.


SZTEinfo - Kulcsár Melinda

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek