SZTE Info

Sajtóközlemény - Tudósok bora eredmény

Hatodik alkalommal tartott közös borbírálatot az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem. A Vinum academiae at Universitatis címet elnyert borok közül a legtöbb pontot, így különdíjat kapott a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „borok tudósait” képviselő 12 ítész 45 minta közül választotta ki a „tudósok borának” is nevezhető 9 díjazott nedűt a 2016. március 17-én és 18-án tartott meghívásos versenyen. A részletekről és az eredményről 2016. április 19-én tájékoztatta a sajtót Csernus Sándor, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökségi tagja; Martinek Tamás, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese; Ormos Pál, az SZTE SZBK főigazgatója;Tóth Gábor, SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke. Emléklapot vettek át a nyertes borok mögötti pincészetek képviselői.

 

A Vinum Academiae at Universitatis címet kapta – prémiumkategóriában fehérborként a Nagy-Somlói Juhfark 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Capt Cuvée 2008 (Dániel Pince), rendezvény fehérborként a Mátrai Chardonnay 2015 (Bárdos és Fia Pincészet), rendezvény vörösborként a Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet), a Bíráló bizottság különdíját nyerte el a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet).

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar bora lett prémiumkategóriás fehérborként a Mád Tokaji Furmint 2015 (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet), prémiumkategóriás vörösborként a Tivald Cabernet Sauvignon 2012 (Eszterbauer Borászat).

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont borává minősült prémiumkategóriás fehérborként a PiNO Badacsonyi Szürkebarát 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Mirage 2011 (Tringa Borpince).

 

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, valamint az SZBK borait megkóstolhatják a szegedi borfesztivál időszakában is. 2016. május 16-án (hétfőn) 16:00 és 16:30 óra között a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri színpadán megjelennek a „Tudósok bora” borbírálat résztvevői és a nyertes pincészetek képviselői, hogy a közönséggel együtt kóstolják meg ezeket a borokat és szóljanak e nemes italok érdemeiről, a borfogyasztás kultúrájáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.