SZTE Info

Sajtómeghívó - Tudósok borai borkóstolós eredményhirdetés

Borbírálatot tartott idén tavasszal is az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem. A Vinum academiae at Universitatis borválasztás eredményét sajtótájékoztatón ismertetik. A „tudósok borait” megkóstolhatja a nagyközönség is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SZAB és az SZTE hagyományos borbírálatához idén is csatlakozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A „borok tudósait” képviselő 12 ítész 45 minta közül választotta ki a „tudósok borának” is nevezhető 9 díjazott nedűt. Az elismeréseket a 7 nyertes pincészet képviselőinek a sajtó nyilvánossága előtt nyújtják át 2016. április 19-én. A Vinum academiae at Universitatis emblémájú palackokba zárt italokat idén is megkóstolhatják majd a szegedi borfesztivál vendégei.

 

A borkóstolós sajtótájékoztató programja

 

Időpont: 2016. április 19. (kedd) 11:00-12:00 óra.

 

Program: Ismertetik a Vinum academiae at Universitatis cím bírálati szempontjait.

Eredményhirdetés.

Borkóstolás.

 

Résztvevők:

Csernus Sándor egyetemi docens, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökség tagja,

 

Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese,

 

Ormos Pál akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója,

 

Tóth Gábor professzor, az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke.

 

A Vinum academiae at Universitatis címet elnyert pincészetek képviselői.

 

Helyszín: Az SZTE ún. központi épülete (Szeged, Dugonics tér 13.), földszint 5. terem

 

A SZAB, az SZBK, az SZTE borbírálatáról szóló, eredményhirdetéssel és borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatóra tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk az újságírókat, a médiumok, a szerkesztőségek munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.