SZTE Info

Sajtómeghívó - Kékfény lámpát adományoz a Lions az újszülött osztálynak

A SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztálya tisztelettel meghívja Önt a Szeged Első Lions Club adományának átadására 2016. április 13-án, szerdán 10 órára a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika könyvtárába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az átadón jelen lesznek:

Dr. Németh Gábor tanszékvezető egyetemi docens (SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika)

Prof. Dr. Orvos Hajnalka egyetemi tanár (SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika)

Novák Gyula soros elnök (Szeged Első Lions Club)

Nagy István kincstárnok (Szeged Első Lions Club)

Németh István volt kormányzó (Szeged Első Lions Club)

 

Az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályát a Szeged Első Lions Club egy modern, nagy teljesítményű kékfény lámpa beszerzésével támogatta. Az újszülöttkori sárgaság egészséges újszülöttekben általában az élet 2-4. napján jelentkező állapot, melyet meghatározott szint fölött az idegrendszer károsodásának megelőzése céljából kezelni kell. A kezelés eszköze a kék fényt kibocsátó fototerápiás lámpa. Az újszülött osztály eddig 2 darab LED fényforrással felszerelt eszközzel rendelkezett, melyekkel rövidebb idő alatt érhető el a terápiás célérték, ezáltal megrövidül az az idő, melyet az újszülött az édesanyjától részben szeparálva tölt el, valamint rövidül az ápolás időtartama.

 

A hagyományos, régi kékfény készülékek használatánál felmerült, hogy közönséges és atípusos anyajegyek kialakulását eredményezhetik, ezért fontos a modern, szűkebb hullámhossz-tartományt kibocsátó készülék alkalmazása. A harmadik LED-es kékfény lámpa beüzemelésével az osztályunkon ápolt újszülöttek kezelése ezzel a technikával megoldható.

 

A készülék bruttó ára 749.300 Ft volt.

 

Az eseményen a berendezést a sajtó munkatársai részére az Újszülött Osztályon mutatják be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.