SZTE Info

Sajtómeghívó - Országos Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntő

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Intézete és a Magyar Kémikusok Egyesülete tisztelettel meghívja Önt az Országos Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjére, amelyet április 22-24. között rendez meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának Intézete és a Magyar Kémikusok Egyesülete és 2016. április 22-24. között rendezi meg a nagy múltú, Országos Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjét. A 48 éve megrendezett tanulmányi verseny során 5 éves ciklusokban egyetemi városok a döntők helyszínei, a rendezés jogát tavaly nyerte el a Szegedi Tudományegyetem, 2018-ig minden év áprilisáig minden év áprilisában Szegeden gyűlnek össze az ország legtehetségesebb középiskolás kémikusai.

Az idei döntőn 187, 9. és 10. osztályos diák és mintegy 100 kísérőtanár vesz részt.

 

Program:

április. 22, péntek

19:00: Ünnepélyes megnyitó. Köszöntőt mond prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Helyszín: ÁOK Oktatási Épület, nagy előadóterem (Szeged, Dóm tér 13.)

 

ápr. 23, szombat

8:00-13.30 Írásbeli és gyakorlati fordulók

19:00 Prof. Dr. Bari Ferenc professzor, az SZTE ÁOK dékánja előadása, majd az írásbeli és a gyakorlati fordulók eredményhirdetése (nyilvános) Helyszín: ÁOK Oktatási Épület, nagy előadóterem

 

ápr. 24., vasárnap

7:45 Szóbeli forduló (nyilvános) Helyszín: ÁOK Oktatási Épület, Dóm tér 13.

11.00 Eredményhirdetés. Köszöntőt mond dr. Mucsi László, az SZTE TTIK dékána (nyilvános). Helyszín: ÁOK Oktatási Épület, Dóm tér 13.

 

Az eseményre tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 

Az Irinyi János Kémiaversenyről az SZTE és a Magyar Kémikusok Egyesülete részéről interjúval kapcsolatban kereshetők:

 

Prof. Simonné Sarkadi Livia elnök, Magyar Kémikusok Egyesülete: 20-9238449

Prof. Wölfling János, a helyi szervező bizottság elnöke, SZTE: 70-6324199

Prof. Pálinkó István, a Versenybizottság elnöke, SZTE: 30-5976268

Illusztrációhoz képanyag kérhető: Mótyán Gergő, 20-9571195, motyan@chem.u-szeged.hu.

 

A versenyről további információ itt valamint itt olvasható, a részletes program pedig ezen a linken érhető el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.