Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - A kezelési időt is csökkenti az új kékfény lámpa

Sajtóközlemény - A kezelési időt is csökkenti az új kékfény lámpa

2016. április 13.

Csökkenti az újszülöttkori sárgaság kezelési idejét az a nagyteljesítményű kékfény lámpa, amelyet a Szeged Első Lions Club adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztályának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fiziológiás sárgaság sok újszülöttnél jelentkezik – magyarázta Prof. Dr. Orvos Hajnalka, a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika újszülött osztályának vezetője. A méhen belül az újszülöttek szervezetében több, az oxigént szállító vörösvértest található. A születés után ezeknek a vörösvértesteknek egy része szétesik, bilirubin szabadul fel, a bőr sárgássá színeződik. Ha a bilirubin mennyisége elér egy bizonyos szintet, akkor fototerápiás kezelés szükséges. Ha nem kezelik az újszülöttet, a sárgaság akár olyan fokot is elérhet, hogy a bilirubin átkerül a vér-agy gáton és károsíthatja az agyat. Az osztályvezető elmondta azt is: a most megvásárolt készülék a harmadik ilyen modern fototerápiás eszköz a klinikán.

 

Ennek a modern lámpának a fényhullámhossza abba a szűk és ideális tartományba esik, amire az újszülöttek terápiájához szükség van. A hagyományos készülékek használatánál felmerült, hogy közönséges és atípusos anyajegyek kialakulását eredményezhetik, ezért fontos a modern, szűkebb hullámhossz-tartományt kibocsátó készülék alkalmazása. Orvos Hajnalka hozzátette: az új LED-es fényekkel ma már csak 1-2 napos fénykezelésre van szükség, szemben a korábbi 3-4 nappal.


SZTE_kekfenylampa_1_BA

 

A készüléket bemutató sajtótájékoztatón Dr. Németh Gábor tanszékvezető egyetemi docens elmondta: az osztály eddig két LED fényforrással felszerelt eszközzel rendelkezett, amelyekkel az újszülöttek sárgaságát kezelik. A most megvásárolt kékfény lámpa – amelynek bruttó ára 749.300 forint volt - az újszülöttek fiziológiai sárgaságának kezelésére szolgál, a modern készülékkel egyrészt lerövidíthető az az idő, amit az újszülött az édesanyjától részben szeparálva tölt el, másrészt elősegíti, hogy a kisbabák és az anyukák minél hamarabb hazatérhessenek. Ezzel együtt nagymértékben javítja a klinikai betegellátás színvonalát is.

 

Novák Gyula, a Szeged Első Lions Club soros elnöke azt mondta: nagy örömmel segítettek a klinikának. - A Club tavaly ősszel határozta el a támogatást, először egy csekélyebb összegben gondolkodtunk, de miután kiderült, hogy erre a fénylámpára van a klinikának szüksége, támogatókat kerestünk. Az ő segítségükkel tudtuk megvásárolni a lámpát. Az eddigi jó kapcsolatainkra való tekintettel a jövőben is örömmel fogjuk támogatni az intézményt, hiszen tagjaink olyan célokat segítenek, amelyek fontosak és hasznosak – fogalmazott. Nagy István, a Szeged Első Lions Club kincstárnoka hozzátette: a Lions Club céljai világosak, tevékenysége átlátható, eredményei kézzelfoghatóak. A szervezet jószolgálati céljai között elsősorban a gyerekek és az egészségügy támogatása szerepel, évtizedek óta segítik például a koraszülött mentőket. A Szeged Első Lions Club nem első alkalommal támogatja a klinikát, 2003-ban egy pulzoximéterrel segítették az intézmény működését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek