SZTE Info

Sajtómeghívó - Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny

Ötödik alkalommal rendezi meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke. A középdöntőt 2016. április 8-án (pénteken), a döntőt 9-én (szombaton) tartják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) V. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyére 4 ország, 36 iskola 104 csapata jelentkezett. Az írásbeli fordulót követő középdöntőben, 2016. április 8-án délutántól 4 ország 15 iskolájának 28 csapata, vagyis 56 diák méri össze tudását. A legjobb 8 csapat jut a 2016. április 9-i döntőbe.

 

Az V. Jakucs László földrajzverseny fő témája a névadónak, az SZTE egykori, nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kötődően a mészkőhegységek és az ember kapcsolata. A vetélkedő diákokat az ok-okozati összefüggések felismerésére, az elemző gondolkodásra ösztönzik. A többfordulós verseny szüneteiben is programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készülnek a szervezők a középiskolások és kísérő tanáraik számára. Április 8-án délután például bemutatják az SZTE értékes ásvány- és őslénytani gyűjteményét; 9-én délelőtt pedig a döntőbe be nem jutott csapatok Szegedet a földrajztudósok szemüvegén keresztül szemrevételezhetik a szakmai városnéző sétán.

 

Sajtónyilvános programok

 

Időpont, program: 2016. április 8. (péntek) 16:00-18:00 óra: A Folyóvízi terepasztal megtekintése működés közben, valamint a Georadar megtekintése az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken. Látogatás tárlatvezetéssel az SZTE TTIK Földtani és Őslénytani Tanszék Őslénytani Gyűjteményében, illetve az SZTE TTIK Ásványtani Geokémiai és Kőzettani Tanszék Koch Sándor Ásványgyűjteményében. 2016. április 9. (szombat) 13:40-15:00 óra: Döntő IV. forduló. Ünnepélyes eredményhirdetés.

(Az SZTE V. Jakucs földrajzversenyének részletes programja e Sajtómeghívó melléklete.)

 

Helyszín: SZTE TTIK, geográfiai tanszékek (Szeged, Egyetem u. 2.)

 

Az SZTE TTIK V. Jakucs László földrajzverseny programjaira tisztelettel hívják, szeretettel várják az újságírókat, a médiumok, a szerkesztőségek munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.