Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Konfuciusz Intézetek országos találkozója

Sajtómeghívó - Konfuciusz Intézetek országos találkozója

2016. április 05.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2016. április 7-én rendezi meg a hazai Konfuciusz Intézetek országos találkozóját. A program nyilvános része: fotókiállítás, majd időutazás Kínába és a buddhizmus világába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kína hivatalos kulturális intézete a Konfuciusz Intézet. A Magyarországon működő 4 Konfuciusz Intézet hagyományos évi találkozójának idén a Szegedi Tudományegyetem ad otthont. Ebből az alkalomból a világ legősibb folyamatos civilizációja, a kínai kultúra követeinek számító Konfuciusz Intézetek életébe enged bepillantást az SZTE ún. központi épületében 2016. április 7-én, csütörtökön 16 óra 30 perckor nyíló kiállítás. A tárlatot Prof Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Ezt követően az első hazai Konfuciusz Intézet igazgatója, Prof. Dr. Hamar Imre (ELTE) tart beavató előadást „Khotan hatása a kínai buddhizmusra" címmel.

 

Khotan hol található? Kik éltek Khotanban? Mi a szerepe a Selyemúton virágzó Khotan néhány tízezer fős iráni lakosságának a buddhizmus terjesztésében? Mi volt a jelentősége az értékmentésben a magyar származású Kelet-kutató, Stein Aurél ásatásainak? E kérdésekre válaszol Hamar Imre professzor, aki így állít emléket a khotani kultúrának, amely az iszlám hódítása miatt tűnt el ezer évvel ezelőtt. A khotani buddhista mesterek hatásának mai szemrevételezése új perspektívát kínál a politikai aktualitások értelmezésének.

 

Fotókiállítás és Kínai Kaleidoszkóp

 

Időpont: 2016. április 7. (csütörtök) 16:30-18:30

 

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, ún. központi épület (Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Program: 2016. április 7. (csütörtök)

16:30–17:10 Konfuciusz pillanatok – Fotókiállítás a magyarországi Konfuciusz Intézetek mindennapjairól, megnyitó: Prof. Dr. Szabó Gábor rektor (SZTE);

17:00–18:30 Khotan hatása a kínai buddhizmusra – előadó: Prof. Dr. Hamar Imre (ELTE).

 

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet Fotókiállítás és Kínai Kaleidoszkóp programjára tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk az újságírókat, a médiumok, a szerkesztőségek munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek