SZTE Info

Sajtómeghívó - Konfuciusz Intézetek országos találkozója

A Szegedi Tudományegyetem 2016. április 7-én rendezi meg a hazai Konfuciusz Intézetek országos találkozóját. A program nyilvános része: fotókiállítás, majd időutazás Kínába és a buddhizmus világába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kína hivatalos kulturális intézete a Konfuciusz Intézet. A Magyarországon működő 4 Konfuciusz Intézet hagyományos évi találkozójának idén a Szegedi Tudományegyetem ad otthont. Ebből az alkalomból a világ legősibb folyamatos civilizációja, a kínai kultúra követeinek számító Konfuciusz Intézetek életébe enged bepillantást az SZTE ún. központi épületében 2016. április 7-én, csütörtökön 16 óra 30 perckor nyíló kiállítás. A tárlatot Prof Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Ezt követően az első hazai Konfuciusz Intézet igazgatója, Prof. Dr. Hamar Imre (ELTE) tart beavató előadást „Khotan hatása a kínai buddhizmusra" címmel.

 

Khotan hol található? Kik éltek Khotanban? Mi a szerepe a Selyemúton virágzó Khotan néhány tízezer fős iráni lakosságának a buddhizmus terjesztésében? Mi volt a jelentősége az értékmentésben a magyar származású Kelet-kutató, Stein Aurél ásatásainak? E kérdésekre válaszol Hamar Imre professzor, aki így állít emléket a khotani kultúrának, amely az iszlám hódítása miatt tűnt el ezer évvel ezelőtt. A khotani buddhista mesterek hatásának mai szemrevételezése új perspektívát kínál a politikai aktualitások értelmezésének.

 

Fotókiállítás és Kínai Kaleidoszkóp

 

Időpont: 2016. április 7. (csütörtök) 16:30-18:30

 

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, ún. központi épület (Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Program: 2016. április 7. (csütörtök)

16:30–17:10 Konfuciusz pillanatok – Fotókiállítás a magyarországi Konfuciusz Intézetek mindennapjairól, megnyitó: Prof. Dr. Szabó Gábor rektor (SZTE);

17:00–18:30 Khotan hatása a kínai buddhizmusra – előadó: Prof. Dr. Hamar Imre (ELTE).

 

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet Fotókiállítás és Kínai Kaleidoszkóp programjára tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk az újságírókat, a médiumok, a szerkesztőségek munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.