SZTE Info

Tudományok Fája ültetés

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kedves Kollegák,

Alább olvashatják a Szent-Györgyi Konferencia március 24-én 14.00-kor kezdődő ünnepélyes faültetéséről szóló, rövid közleményét.


Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem vezetői, valamint a rendezvényre meghívott Nobel-díjas kutatók közösen ültették el a Konferenciának emléket állító Tudományok Fáját.A mellékelt képeken:

- Eric Wieschaus, Nobel-díjas kutató segít a Tudományok Fájának elültetésében.


Schally_Wieschaus


- Bert Sakmann, Nobel-díjas kutató segít a Tudományok Fájának ültetésében.


Sakmann


- Aaron Ciechanover, Nobel-díjas kutató segít a Tudományok Fájának ültetésében

Ciechanover

- Andrew V. Schally és Eric Wieschaus a Tudományok Fájánál

Schally_Wieschaus


A Tudományok Fája őrzi a Szent-Györgyi Konferencia emlékét

Ünnepélyes keretek között ültették el a Tudományok Fáját március 24-én, pénteken a Szegedi Universitas József Attila Tudományos és Információs Központjának parkjában.

A Szent-Györgyi Konferencia utolsó plenáris előadását követően öt Nobel-díjas tudós segített a halhatatlanságot szimbolizáló kocsányos tölgy elültetésében, amelynek helyét szándékosan úgy jelölték ki, hogy évszázadokon át fejlődhessen, emléket állítva a kilenc, Szegedre látogató tudós és Szent-Györgyi Albert munkásságának. Az emléktábla leleplezését a Tudományok Fájának ültetése előzte meg, ahol öt Nobel-díjas szórt földet a fiatal tölgyre. Az emlékmű közepére helyezett bronztáblába vésve Szent-Györgyi és a kilenc Szegedre látogató Nobel-díjas nevét örökítették meg.

Az emlékművet Novák István, Prima Primissima díjas építész tervezte. Az emléket megörökítő domborművön - amelyet Fritz Mihály szobrász- és éremművész tervezett és Szabó Géza ötvösmester készített - a 9 Nobel-díjas kutató, valamint Szent-Györgyi Albert portréja látható.

Szabó Eszter Judit

06-20-473-6963

eszter.judit.szabo@shortcut.hu

Újszászi Ilona

06-70-333-8654

szovivo@rekt.u-szeged.hu


Tudományok Fája, sajtóközlemény

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.