SZTE Info

Nemzetközi zsűri és külföldi versenyzők a Bartók Béla Zongoraversenyen

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara (SZTE ZMK) ötödször rendezi meg a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. A rendezvénynek március 20. és 25. között az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyterme ad otthont. A programot Bartók szülővárosában, a Szegedhez közeli Nagyszentmiklóson a Nákó Kastélyban gálahangverseny zárja.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt kétévente rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán (SZTE ZMK). Idén márciusban 20. és 25. között ötödször rendezik meg azért, hogy Bartók szülővárosa, Nagyszentmiklós közelében is bemutatkozhassanak és pódiumlehetőséghez jussanak a tehetséges hallgatók.

A Szegeden és Nagyszentmiklóson megrendezett a zongoraverseny fontos küldetése, hogy hozzájáruljon Bartók művészetének szélesebb körű megismertetéséhez. A zeneszerző tiszteletére alapított program megrendezésében a Pro Bartók Társaság is fontos szerepet játszik. Tagjai között tudhatja Kerek Ferencet, az SZTE ZMK Zongora Tanszékének vezetőjét, aki 2000 óta a kar dékánja. Ő álmodta meg ugyanis a programot.

Az összefogás eredményeként a zongoraverseny nem csupán a jelentkezők miatt nemzetközi. Az „ítészek” között foglal helyet a Marosvásárhelyi Egyetem Művészeti Fakultásának tanára, az Erkel-díjas zeneszerző Csiky Boldizsár; a Salzburgi Mozarteum professzora, Stan Ford és a Temesvári Vest Egyetem Zenei Fakultásának professzora, Felicia Stankovici. Míg a hazai bírák a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai: a Liszt-díjas Körmendi Klára és Némethy Attila, valamint az SZTE ZMK dékánja, Kerek Ferenc.

A Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny elődöntőjét március 21-én tartják az SZTE ZMK Tisza Lajos körúti Fricsay Ferenc Hangversenytermében.

Az elődöntőkben Liszt, Bartók és Scarlatti-művek csendülnek majd fel, a középdöntőn a kortárs Hollós Máté Rapszódiáján kívül mindenképpen hallható lesz egy-egy Debussy-alkotás is. A döntőben a Szegedi Szimfonikus Zenekar is közreműködik Gyüdi Sándor, Liszt-díjas karmester vezetésével.

A zongoraverseny eredményhirdetése napján, március 25-én a rendezvényt – a hagyomány szerint - gálahangverseny zárja a nagyszentmiklósi Nákó Kastélyban.

A részletes programfüzet innen letölthető, további információ pedig a www.music.u-szeged.hu internetes oldalon és a verbai@music.u-szeged.hu e-mail címen kérhető.SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.