Bezár

Sajtóarchívum

Fiatalok fóruma

Fiatalok fóruma

2012. március 24.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kedves Kollégák!

Alább olvashatják és mellékelten is csatoltam a Szent-Györgyi Konferencia legnagyobb nyilvánosság előtt zajló
programjáról, a Fiatalok Fórumáról szóló sajtóközleményt.

Az alábbi linkekre kattintva érhetik el az eseményen készült fotókat.

http://www.flickr.com/photos/78336280@N08/sets/72157629286126352/

http://www.flickr.com/photos/78336280@N08/sets/72157629650726277/


Gimnazisták faggatták a Nobel-díjasokat

Több mint 70 jelentkező közöl válaszották ki azt a 27 középiskolást, aki - a 9 Nobel-díjas mellett - főszereplője volt a Szent-Györgyi Konferencia legnagyobb nyilvánosság előtt zajló eseményének, a Fiatalok Fórumának. A zsúfolásig megtelt előadóteremben a jövő kutatói, a jelen legnagyobb tudósainak tudományos munkájukra, mindennapjaikra, vagy éppen a hobbijukra vonatkozó kérdéseket is feltettek.


Egy pályaválasztás előtt álló fiatal életében ritka alkalom, hogy személyesen találkozhat, sőt adott esetben még együtt is kávézhat, kérdéseket tehet fel egy Nobel-díjas tudósnak. Ebben az óriási megtiszteltetésben Szegeden most egyszerre 27 középiskolás részesülhetett. A lehetőségre egy pályázaton jelentkezhettek a Szegedről, Kiskunhalasról, Makóról, Orosházáról és Zentáról is érkező középiskolás diákok, akik a kiválasztáskor írásban és szóban is megmérettetek: zsűri előtt, angolul kellett beszámolniuk arról, hogy mit és miért kérdeznének a Nobel-díjas kutatóktól.

- Mindenképpen sokat jelent, hogy itt lehetünk. Az ember nem mindennap találkozik egy Nobel-díjassal, hát még kilenccel. Megtiszteltetés volt itt lenni - mondta a közvetlen hangulatú beszélgetés után Budai Gergely, a
Nobel-díjasokat kérdező középiskolások egyike. A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója eddig nem látott sok lehetőséget a kutatói pályában, de az előadáson hallottak megváltoztatták a szemléletét.

A színpadra lépő Nobel-díjas - miután egy-egy középiskolás bemutatta őt a közönségnek - a kérdések megválaszolása mellett, a kutatói munka szépségéről, motivációiról, személyes tapasztalatairól mesélt az érdeklődő hallgatóságnak. A felkészült középiskolások mellett, a közönség soraiból is érkeztek kérdések. A válaszokból - többek között - kiderült, hogy Eric Wieschaus művész szeretett volna lenni, Robert Huber a mai napig szokott biciklizni és Tim Hunt szeret fényképezni. A Nobel-díjasok bemutatása után a kérdésekre adott válaszok felcsigázták a közönség kíváncsiságát. Egy alkalommal még az is megtörtént, hogy a színpadon előadó Nobel-díjas, Wieshaustól egy másik Nobel-díjas kutató kérdezett, amikor erre lehetőség kínálkozott.

A Fiatalok Fórumának ötletgazdája Végh Ágnes, az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára Szicíliából hozta haza a rendezvény ötletét, ami mostanra több száz középiskolást megmozgató, önálló programmá nőtte ki magát.


"Fontosnak tartottuk, hogy az egyetemtörténeti jelentőségű rendezvényt a középiskolások számára is elérhetővé tegyük, kinyissuk a tudományosság kapuit az egyetemen kívüli világra" - mondta Prof. Dr. Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, aki az első pillanattól kezdve aktívan közreműködött a Fiatalok Fóruma szervezésében, a Nobel-díjasokat kérdező és bemutató tanulók kiválasztásában.

Felmerülő kérdés esetén állunk rendelkezésre:

Szabó Eszter Judit

06-20-473-6963

eszter.judit.szabo@shortcut.hu


Újszászi Ilona

06-70-333-8654

szovivo@rekt.u-szeged.hu


Fiatalok Fóruma Sajtóközlemény
 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek