SZTE Info

Rangos nemzetközi konferencia a válság hatásáról

A válság hogyan hat az Európai Unióra és tagállamaira? E kérdés megvitatására nemzetközi tanácskozást szervezett a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara Pénzügyi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete 2012. március 8-án és 9-én. A rangos kutatók álláspontjukat sajtótájékoztatón is ismertetik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A válság következményei az Európai Unióban és tagállamaiban. Ez a témája annak a rangos nemzetközi tanácskozásnak, amelyet 2012. március 8-9. között hívott életre az SZTE Gazdaságtudományi Kara Pénzügyi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete.

Az angol nyelvű konferenciát március 8-án 9 óra 30 perckor Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője nyitja meg az SZTE központi épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). Az itteni plenáris ülésen az európai szociális modell válságáról Fabian Zuleeg, az European Policy Centre brüsszeli elemzője tart nyitó előadást. A monetáris politikáról Massimo Rostagno (European Central Bank), az euro jövőjéről Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Intézet, és a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének kutatója mond véleményt. Ismerteti álláspontját Masahiko Yoshii (Kobe University), valamint Török Ádám (Pannónia Egyetem) és Kovács Árpád (SZTE, a Költségvetési Tanács elnöke) is.

A március 9-éig tartó tanácskozás 3 szekciójának az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza ad otthont. Körülbelül félszáz előadás hangzik el – többek között – a magyar versenyképességről, az EU költségvetési politikájáról.

További részletek: www.eco.u-szeged.hu/conference.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.