SZTE Info

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Példaértékű hazai és nemzetközi figyelem kíséri a Szent-Györgyi Albert Konferenciát – mondta el Hegyi Péter, a tanácskozás főtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón. A szervezők célja kettős: Szegedet mint a kultúra és a tudomány központját és a tudományt is népszerűsíteni szeretnék.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Harminc ország, mintegy 1100 résztvevő – ezek a paraméterei a március 22-én megkezdődött Szent-Györgyi Albert Konferenciának, melyet abból az alkalomból szervezett a Szegedi Tudományegyetem, hogy 75 éve vette át a Nobel-díjat a C-vitamin felfedezőjeként tisztelt tudós.

„Szent-Györgyi Albert szellemisége meghatározó a mai Szegedi Tudományegyetem számára is. A Szent-Györgyi örökség föltérképezése mellett olyan konferenciasorozat veszi most kezdetét, ahol a jelen legkorszerűbb tudományos ismereteit vitathatják meg a szegedi és vendégkutatók”. Ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Szent-Györgyi Konferenciát megnyitó sajtótájékoztatón. Az eseményen – amely a következő napokban Magyarországra irányítja a nemzetközi tudományos élet meghatározó szereplőinek figyelmét – meghívott Nobel-díjasok, valamint a szekcióülések vezetői is jelen voltak.

 

A szegedi Szent-Györgyi Konferencián készült fotók gyűjteménye itt elérhető:

http://www.flickr.com/photos/76319448@N03/sets/ 

 

A sajtótájékoztatóról szóló közlemény itt olvasható

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.