SZTE Info

Új sport: kerékpáros póló

Új bicajos sport hódít: a kerékpáros póló. A március 15. utáni hosszú hétvégén a Szegedi Tudományegyetem Szabadidőközpontban bemutatót és edzőtábort tartanak a Hardcourt Bike Polo hívei. Amúgy szombat délelőttönként a szegedi Vajda utcai sportpályán igyekeznek az ütőkkel a kapuba juttatni a teniszlabda méretű labdát.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DSC01882Hardcourt Bike Polo, azaz kerékpáros póló. A hódító útjára indult új sportág az egyik legősibb csapatjáték, a perzsa eredetű lovaspóló mai megfelelője. A játék a 19. század vége óta ismert, akkor még füves pályán játszották és az 1908-as Londoni Olimpián bemutatkozó sportágként is szerepelt. Az elterjedtebb, bicajos változatot a '80-as évek óta játsszák a nagyvárosok aszfaltozott focipályáin. A '90-es évek óta bajnokságokat is szerveznek, az idei EB Párizsban lesz. Erre készülnek a hazai kerékpáros pólósok a március 16-18. közötti edzőtáborban, az SZTE Szabadidőközpontjában.

 

– A 3-3 fős csapatok célja, hogy az ütőkkel egy teniszlabda méretű labdát az ellenfél 2kapujába juttassanak anélkül, hogy közben letennék a lábukat. Aki elvéti, és mégis leteszi a lábát, annak a pálya szélén elhelyezett kolompot kell megütnie. Egy meccs 5 gólig, vagy 10 percig tart – magyarázza a szabályokat Szakál Péter a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának hivatalvezetője. Kerekező munkatársaival és barátaival szombat délelőttönként a szegedi Vajda utcai sportpályán igyekeznek az ütőkkel a kapuba juttatni a teniszlabda méretű labdát. Ott is várják az érdeklődőket. Bővebb információ: klubjuk www.bikepoloszeged.org című honlapján.

 

További információ az alábbi linken található:

SZTE kerékpárpóló közlemény



galéria.zip
A 2011-es, szegedi kerékpárpóló képekben
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.