SZTE Info

Így várja Szeged a Nobel-díjas tudósokat!

Március 22-25. között Szegedre figyel majd a világ! Ezekben a napokban egyszerre 9 Nobel-díjas tudós, és közel 1000 külföldi kutató érkezik Szegedre, hogy – a legfrissebb tudományos eredmények megvitatása mellett – közösen tisztelegjenek Szent-Györgyi Albert emléke előtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezők szerint nemzetközi viszonylatban is példa nélkül áll, hogy egyszerre ennyi Nobel-díjjal kitüntetett kutató fogadja el a meghívást egy konferenciára. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Konferenciája szervezői, kulturális és gasztronómiai programjainak főszereplői sajtótájékoztatón mondják el, hogyan várja Szeged a Nobel-díjas tudósokat.

A sajtótájékoztató időpontja: 2012. március 5. (hétfő) 11.00 óra. Helyszíne: a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Dékáni Hivatal (Cím: 6725 Szeged, Tisza Lajos körút 109.)

A sajtótájékoztató részletes programja itt tekinthető meg

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.