Bezár

Hírarchívum

Koszoruzassal_es_flashmobbal_emlekeztek_a_Magyar_Kultura_Napjan

Koszorúzással és flashmobbal emlékeztek a Magyar Kultúra Napján

Koszorúzással és flashmobbal emlékeztek a Magyar Kultúra Napján

2023. január 23.
2 perc

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett városi ünnepségeken a Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magát. Az SZTE a Dóm téri Petőfi- és a Madách-szobornál is megemlékezett a két irodalmi nagyság születésének 200 éves évfordulójáról. A bicentenárium megemlékezés utolsó állomása pedig a hagyományokhoz hűen Kölcsey Ferenc mellszobránál fejeződött be. Az idei évben emlékezünk a Himnusz letisztázásának 200 éves évfordulójára is. Az alkotók előtti tisztelgés részeként rendhagyó flashmobot is megnézhettek az ünnepségre érkezők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyomány, hogy a szegedi Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban, Kölcsey Ferenc mellszobránál a Magyar Kultúra Napja alkalmából koszorúzási ünnepséget tartanak. A Szegedi Tudományegyetem nevében Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, és Tajti Gabriella, az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda vezetője helyezte el az emlékezés és a tisztelgés koszorúját a Himnusz költője szobránál. A Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc 1823-ban éppen január 22-én, azaz 200 éve tisztázta le Szatmárcsekén.

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_neveben_Prof._Dr._Zakar_Peter_nemzetkozi_es_kozkapcsolati_rektorhelyettes_es_Tajti_Gabriella_az_SZTE_Kozkapcsolati_Igazgatosag_Kulturalis_Iroda_vezetoje_helyezte_el_az

Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, és Tajti Gabriella, az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda vezetője Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az idei év bicentenárium sorozatát tovább emelte, hogy 1823. január 20-án született Madách Imre, Az ember tragédiája című mű szerzője is, aki szintén 200 éves évfordulóját ünnepeli. A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében arról döntött, hogy a 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. A magyar alkotók mellszobrát a Panteonban a Szegedi Tudományegyetem nevében Prof. Dr. Zakar Péter, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes és Tajti Gabriella, az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda vezetője koszorúzta meg.

 

galeria_MKN
Képgaléria az eseményről. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A kerek évfordulók tiszteletére kulturális flashmobot is szerveztek délben a Dóm térre. Szeged művelődési intézményeinek munkatársai elénekelték a Himnuszt, és közösen kirajzolták a 200-as számot a Dóm téren. A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett, 2023. január 20-i szegedi ünnepségen a Szeged Megyei Jogú Város szervezésében átadták a Szeged Kultúrájáért Aranygyűrűt és a Kölcsey-érmeket.

 

SZTEinfo

Borítókép: Koszorúzással és flashmobbal emlékeztek a Magyar Kultúra Napján Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek