Bezár

Hírarchívum

Tiszta_energiakrol_karbonsemlegessegrol_es_okos_varosrol_tanacskoztak_az_SZTE_Mernoki_Karan

Tiszta energiákról, karbonsemlegességről és okos városról tanácskoztak az SZTE Mérnöki Karán

Tiszta energiákról, karbonsemlegességről és okos városról tanácskoztak az SZTE Mérnöki Karán

2023. január 26.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán találkozott az ArchEnerg Klaszter és a Kanadai Nagykövetség képviselője. A január 19-i találkozón a fenntarthatóságról, a jövő kihívásairól és a benne rejlő lehetőségekről egyeztetettek. Februártól induló egyedülálló térségi energetikai szakmérnök szakirányú továbbképzésről is szó esett a szakmai szemináriumon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ArchEnerg Klaszter 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy egy olyan megújuló energiaforrásokon és energiatudatosságon alapuló gazdasági-társadalmi modell kialakítását segítse elő, amely mind a zöld ágazatokban tevékenykedő vállalatokat, mind pedig a társadalom egészét előrébb vinné egy fenntarthatóbb jövő felé. Az ArchEnerg Klaszter, Magyarországon az első, és máig egyetlen Gold Label European Cluster Excellence nemzetközi tanúsítással rendelkező klaszter szervezet.

Lakatosne_Dr._Nemes_Sarolta

 Lakatosné Dr. Nemes Sarolta, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter társelnöke. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– A Klaszter arra képes, hogy leültessen egymás mellé olyan partnereket, akik különben nem találkoznának. A legnagyobb erő ebben, hogy felkutatja a partnereket és hidat képez köztük – kezdte megnyitó beszédében Lakatosné Dr. Nemes Sarolta, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter társelnöke.

Azt is hozzátette, hogy a klaszter kiterjedt tevékenységi hálózatot alakított ki, fő feladata pedig az, hogy a klasztertagok megjelenését és működését segítse a stratégiai iparágakban. Ebbe beletartozik az infrastruktúrafejlesztés, valamint a piacteremtés és keresletgenerálás is.


A_Kanadai_Nagykovetseg_az_SZTE_Mernoki_Kar_es_az_ArchEnerg_Klaszter_szeminariuma_galeria
Képgaléria az eseményről. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem 2013 óta a klaszter tagja. A tíz évre visszanyúló együttműködés során több hasonló programot is szervezett a két fél. A program a gondolatébresztés, a lakossági szemléletformálás mellett, a kapcsolatépítést, a megújuló energiákkal és az energiahatékonysággal kapcsolatban felmerülő kérdések első kézből történő tisztázásának adott teret.

Prof._Dr._Biro_Istvan

Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A társelnök asszony köszöntőjét követően Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja kezdte előadásával a szemináriumot. A dékán kiemelte, hogy a szakmai kapcsolat mellett kimagasló fejlesztéseken és külföldi együttműködéseken dolgoznak, elsősorban a megújuló energia területén az agráriumban.

Francis_Uy

Francis Uy, kanadai kereskedelmi attasé. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az előadást követően Francis Uy és munkatársa, Kovács-Mátyus Zsuzsanna a Kanadai Nagykövetségről tartottak előadást. Francis Uy Kanada partnerei, Magyarország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina kereskedelmi viszonyairól és lehetőségeiről tartott beszámolót. Kovács-Mátyus Zsuzsanna Kanada „okos város” projektjeit vázolta a jelenlevőknek.

Dr._Matuz_Janos

Dr. Matuz János, MFOI Magyar Fejlesztésösztönző Iroda projektmenedzsere. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az előadások sorát Dr. Matuz János, MFOI Magyar Fejlesztésösztönző Iroda projektmenedzsere folytatta, aki előadásában az EU-támogatásokat célzó pályázatokat ismertette.

Szugyi_Gyorgy

Szügyi György villamos mérnök, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter alelnöke. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A szeminárium utolsó előtti előadója Szügyi György villamos mérnök, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter alelnöke volt, aki kifejtette a jelenkor energia-válságának kihívásait és alternatív megoldásokat javasoltezekre. A megoldások között első volt az Energotest Kft. Európában is különleges energiahatékonysági rendszere, mely a legkorszerűbb energia-csatolási és informatikai megoldásokat testesíti meg. Az ArchEnerg Klaszter és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az idei év februárjától már elérhető szakkal, a térségi energetikai szakmérnök képzéssel szeretnének hozzájárulni a jövő szakembereinek energiahatékonysági és környezetbarát attitűdjéhez.

a_tersegi_energetikai_szakmernok

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagja. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A szakirányú továbbképzés a maga nemében egyedülálló Európában. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagja a műszaki, agrár vagy természettudományi területen alap-, vagy mesterképzésben diplomát szerzett szakemberek számára nyitott. A képzést a learning by doing szemlélettel tervezték meg, vagyis amint a hallgató elsajátítja a komplex energetikai módszertan alkalmazásának kompetenciáját, ezután azt alkalmazni is képes lesz a gyakorlati területeken. A továbbképzés birtokában képessé válik energetikai helyzetek elemzésére, leírására és kiegyensúlyozott fejlesztési lehetőségek megtervezésére. Képes komplex, műszaki, gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi szempontból a vonatkozó energetikai menedzsment és fejlesztés stratégiájának összeállítására, valamint a részterületeire vonatkozó cselekvési tervek, projektek kialakítására és vezetésére.

Szemelyi_Laszlo

Személyi László, a Future-Now képviselője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A programot Személyi László, a Future-Now képviselője zárta, az egész eseményt keretbe foglalva a „Digitális platformok nemzetközi csapatok hatékony működtetéséhez” című prezentációjával.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Tiszta energiákról, karbonsemlegességről és okos városról tanácskoztak az SZTE Mérnöki Karán Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek