Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZAB_szekhaz

A Szegedi Tudományegyetem kutatói az Akadémia nemzeti programjaiban

A Szegedi Tudományegyetem kutatói az Akadémia nemzeti programjaiban

2023. január 09.
4 perc

Három nagy nemzeti kutatási programot indít a Magyar Tudományos Akadémia. Az összesen 8,6 milliárd forint támogatással, 4 évre tervezett projektek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem 6 munkatársa vezető kutatóként vesz részt. Az SZTE az egyetlen egyetem, amely mindhárom programban érintett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program” 4 alprogramja, a „Fenntartható Fejlődés és Technológiák Nemzeti Program” egyik alprogramja, a „Fenntartható technológiák”, valamint a „Nemzeti Agykutatási Program 3.0” – ez az MTA három nemzeti projektje.

Stratégiai jelentőségű témák

A magyar társadalom, gazdaság és kultúra számára nemzetstratégiai jelentőségű tématerületeken működnek az „MTA elnöke által kezdeményezett, az MTA vezető testületei által támogatott és a Kormánnyal is egyeztetett nemzeti kutatási programok”. A Magyar Tudományos Akadémia a honlapján részletesen ismerteti az elképzelést.
Freund Tamás, az MTA elnöke „a kiválasztott három tématerület kiemelkedő munkásságú és elismertségű kutatóit kérte fel, hogy vezető hazai kutatók és elsősorban MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező kutatóhelyek bevonásával állítsanak össze egy kutatási tervet és támogatási igényt tartalmazó csomagot. Az MTA nemzeti programok koncepciójáról szóló részletes ismertetőből is kiderül: az elképzelés modellje a Nemzeti Agykutatási Program (NAP).
„A nemzeti programok résztvevői konzorciumi megállapodásaikban és támogatási szerződéseikben vállalták, hogy a kutatómunka mellett segítik az Akadémia tudományos tanácsadási tevékenységét, rendszeresen szerveznek ismeretterjesztő, tudomány-népszerűsítő programokat. A kutatások előrehaladását és az eredményeket évente konferencián mutatják be a kutatóknak, az irányító testületüknek és a programtanácsuknak. A programtanácsok évente értékelik a nemzeti programok előrehaladását. Csak a megfelelő értékelést kiérdemlő kutatási projektek támogatása folytatódik a következő évben.”

Fókuszban az álhírek

A Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program keretében Hoffmann István akadémikus, Németh T. Enikő akadémikus és Prószéky Gábor, az MTA doktora kapott elnöki felkérést a javaslat kidolgozására. A 4 alprogramból álló terv megvalósítására összesen közel 980 millió forint támogatást nyújt az MTA.
A magyar nyelv műveléséért létrehozott új akadémiai program 4. alprogramjának témája az „Álhírek, áltudományos nézetek nyelvészeti azonosítása” címet kapta. A 4. alprogramot megvalósító konzorcium támogatása összesen 200.000.000 forint. A megvalósító konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem.
Az SZTE és a Debreceni Egyetem kutatói együttműködését Németh T. Enikő akadémikus, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára irányítja.
Az MTA nyelvi nemzeti kutatási programja 2022. december 1-jén indult és 2026. november 30-án zárul.

Alternatív energiatermelés és a nitrogénterhelés

A „Fenntartható Fejlődés és Technológiák Nemzeti Programot” Bozó László akadémikus vezetésével dolgozták ki. A négy évre szólóan, közel 3 milliárd 627 millió forintnyi támogatással elindított programot megvalósító konzorciumot az Ökológiai Kutatóközpont irányítja. A 8 együttműködő partner egyike a Szegedi Tudományegyetem.
Az SZTE két projektje összesen 320 millió forint támogatást kapott.
A „Környezetvédelmi problémák megoldásán nyugvó alternatív energiatermelési lehetőségek: a szén-dioxid és nitrát redukció megoldásai” című projektet Kónya Zoltán, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék tanszékvezető professzora irányítja.
A „Műtrágyázásból eredő nitrogénveszteség mértékének vizsgálata; a környezeti nitrogénterhelés becslése szántóföldi kultúráknál fizikai mérésekkel” című program megvalósításáért Bozóki Zoltán, az SZTE TTIK Fizikai Intézet MTA Lézerfizikai Tanszéki Kutatócsoport tudományos főmunkatársa felel.
Az MTA Fenntartható Fejlődés és Technológiák Nemzeti Program 2022. december 1-jén indult és 2026. november 30-án zárul.

Folytatódik a NAP

Folytatódik a NAP, azaz a „Nemzeti Agykutatási Program 3.0” már elkezdődött 2022. szeptember 1-jén. A 2026. augusztus 31-én záruló projekt kidolgozására Nusser Zoltán akadémikus kapott elnöki felkérést.
Farkas Eszter, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar és az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar kötelékébe tartozó Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék professzora irányításával a „Beavatkozási lehetőségek a reperfúziós károsodások enyhítésére iscaemiás stroke-ban” című projekt válik valóra.
„A gátlás és a neuromoduláció komplex kölcsönhatásainak szerepe patológiás thalamocorticalis oszcillációkban” elnevezésű projekt vezetői: Lőrincz L. Magor és Berényi Antal. A kutatók az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Élettani Intézet munkatársai.
A Szegedi Tudományegyetem két agykutatási projektje összesen több mint 245 millió forint támogatással indult.
A Szegedi Tudományegyetem kutatói kiválóságát minősíti, hogy ez az egyetlen intézmény, amely az MTA mindhárom nemzeti programjában érintett.

SZTEinfo


További információ:

 Elindultak az Akadémia nemzeti programjai

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek