Bezár

Hírarchívum

SZTE

Hallgatóközpontú tanítás, tanulás és értékelés

Hallgatóközpontú tanítás, tanulás és értékelés

2023. január 27.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem nemcsak az adott tudományterületeken hasznosítható, gyakorlati oktatást, de a működéssel és az oktatás rendszerével kapcsolatos gyakorlati, tapasztalati ismeretek átadást is fontosnak tartja mind hallgatói, mind oktatói, mind adminisztratív dolgozói körében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE új, átdolgozott és kibővített tanulási eredmény alapú (a továbbiakban: TEA) képzésfejlesztési programja abban segít minden egyetemi polgárt, hogy a megszokott, mindennapi rutinszerű oktatási folyamat kapcsán párbeszédet kezdeményezzen a hallgatói és oktatói igények összehangolása érdekében. Programjaink célja a hallgatóközpontú tanítás, tanulás és értékelés irányelveinek megismertetése a hallgatókkal, az oktatókkal és az adminisztratív területen dolgozó kollégákkal. A TEA-szemléletű kurzusleírások évek óta használatosak egyetemünkön, előnyeik ismertek. Hiszen az oktató kiléphet mindennapi rutinjából, új és izgalmas távlatokat nyithat kurzusain a nemzetközi környezetben is gyümölcsöző módszertani eszközökkel. A hallgató könnyeben megérti, hogy mire lesz képes a kurzus végén, hogyan segíti a kurzus (ismeretei és készségei fejlesztése által) a munkaerőpiacon a közeljövőben. Az adminisztratív területen dolgozók átlátható, követhető, kiszámítható és támogató rendszert működtetve igazodhatnak el a szakmai ismereteket sorakoztató kurzusleírások rengetegében.

A Szegedi Tudományegyetem célkitűzése, hogy a hallgatóközpontú tanítás, tanulás és értékelés irányelveit, valamint az azokon alapuló TEA-gondolkodásmód sarokpontjait minden egyetemi polgár részére a leginkább megfelelő és legbefogadhatóbb módon ismertesse.

Ennek érdekében a 2022/2023. tanév II. félévétől kezdve különböző fórumokon biztosítunk lehetőséget hallgatóink, oktatóink és dolgozóink számára nemcsak ismeretszerzésre, de tapasztalatmegosztásra és közös gondolkodásra. Képzéseinket, kerekasztal-eseményeinket és open-office szolgáltatásunkat mindenki számára kínáljuk, aki része kíván lenni az SZTE oktatási univerzumának.

 

SZTE TEA Time

Mikor: 2023. február 6-tól a szorgalmi időszak végéig minden hétfőn 11.00-12.00

Helyszín: JATIK kiállítási tér

Heti rendszerességgel (szorgalmi időszakban minden hétfőn 11.00-12.00 között) személyesen és online (a Coospace felületén) is elérhető ügyfélszolgálat biztosítása az oktatók, hallgatók és adminisztratív dolgozók számára a hallgatóközpontú tanítás, tanulás és értékelés irányelveiről és a TEA módszertanról.

 

Ötletdoboz – anonim brainstorming

Mikor: 2023. február 6-tól a szorgalmi időszak végéig

Hol: A kari épületekben elhelyezett QR kód leolvasásával

Vélemények, értékelések megjelenítésére, összegzésére és feldolgozására alkalmas tematikus ötletdoboz biztosítása a hallgatók számára tanulási szükségleteik, sokszínű igényeik kapcsán, valamint az oktatók és adminisztratív dolgozók számára a tanulással, oktatással kapcsolatban megfogalmazott tapasztalataik alapján.

A hallgatók számára biztosított ötletdobozzal és programjainkkal kérdezési, ismeretszerzési, fejlődési lehetőséget kívánunk biztosítani, hogy szükségleteik megfogalmazásával aktívan részt vehessenek tanulási folyamatainak kialakításában.

 

SZTE TEA House – Oktatói, dolgozói és hallgatói kerekasztal-beszélgetések a Tanulási Eredmény Alapú oktatásról

Mikor: 2023. március, április, május

Hol: JATIK

A beérkezett hallgatói anonim kérések, javaslatok, vélemények, igények, szükségletek tematikusan kerülnek bemutatásra az oktatói kerekasztal-beszélgetéseken. A beérkezett oktatói anonim kérések, javaslatok, vélemények, igények, szükségletek tematikusan kerülnek bemutatásra a hallgatói kerekasztal-beszélgetéseken.

A találkozók tervezett tematikája:

- beszélgetés a hatékony és eredményes hallgatóközpontú tanulásról,

- beszélgetés a hatékony és eredményes hallgatóközpontú tanításról,

- beszélgetés a hatékony és eredményes, hallgatóközpontú értékelési folyamatokról.

 

TEA Oktatásmódszertani tréning PhD hallgatók számára

Mikor: 2023. március

Hol: Rektori Hivatal 5.

Az SZTE PhD hallgatóinak módszertani támogatása annak érdekében, hogy képesek legyenek a tanítási-tanulási folyamat tanulási eredmény alapú megtervezésére és kivitelezésére, a tantárgyi követelmények eredményorientált meghatározására, az elvárt követelmények elérését támogató módszerek, illetve a tanulási eredmények elérését ellenőrző értékelési formák és módszerek megválasztására és eredményes alkalmazására. Minden résztvevő a saját oktatási gyakorlatához kap személyre szabott támogatást, így a képzésen tanultak a saját oktatói praxisban azonnal felhasználhatóak. Cél a tanítás minőségének és ezáltal a hallgatók tanulási eredményességének, és a Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló hallgatóközpontú tanítás, tanulás és értékelés biztosításának növelése.

 

TEA Oktatásmódszertani tréning oktatóink számára

Mikor: 2023. április

Hol: Rektori Hivatal 5.

Az SZTE oktatóinak módszertani támogatása annak érdekében, hogy képesek legyenek a tanítási-tanulási folyamat tanulási eredmény alapú megtervezésére és kivitelezésére, a tantárgyi követelmények eredményorientált meghatározására, az elvárt követelmények elérését támogató módszerek, illetve a tanulási eredmények elérését ellenőrző értékelési formák és módszerek megválasztására és eredményes alkalmazására. Minden résztvevő a saját oktatási gyakorlatához kap személyre szabott támogatást, így a képzésen tanultak a saját oktatói praxisban azonnal felhasználhatóak. Cél a tanítás minőségének és ezáltal a hallgatók tanulási eredményességének, és a Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló hallgatóközpontú tanítás, tanulás és értékelés biztosításának növelése.

 

Találkozzunk a fenti alkalmakon!


Jelentkezés és további információk minden hétfőn a TEA Time keretében, továbbá a teatime@szte.hu e-mail címen!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek