SZTE Info

Kiemelt_kinai

Megújítja együttműködését az SZTE ÁJTK, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem

A 2012-ben létrejött megállapodást frissíti új elemekkel a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem. A kínai intézmény hallgatói részt vesznek az SZTE ÁJTK Bűnügyi nyári egyetemén, most pedig a közös képzések tervezése is elindult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bűnügyi nyári egyetemet szervez az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete, melyen a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem hallgatói vehetnek részt. Idén, a háromhetes nyári egyetem utolsó napján, 2019. július 26-án adták át a hallgatóknak a teljesítést igazoló okleveleket, és megköszönték aktív részvételüket is.


magyar_kinai_dekan

– A nyári egyetemünk oklevélátadó ünnepségére érkezett a kínai egyetem dékánja intézményünkbe – kezdte Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja. A rendezvényen a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem (SHUPL) dékán asszonya, Hu Guanshi és kolléganője, Qu Moxi mellett Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója, valamint Prof. Dr. Szomora Zsolt oktatási dékánhelyettes is részt vett.


A megbeszélésen Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, a Bűnügyi nyári egyetem szervezője elmondta, hogy az idei kínai csoport messze átlagon felüli teljesítményt nyújtott, ami a vizsgaeredményeken is látszott. A hallgatók nagyon nyitottak és aktívak voltak. Az órákon is érezni lehetett, hogy mindannyian nagyon motiváltak, így öröm volt velük együtt dolgozni.

 

– A sanghaji egyetemmel nemzetközi kapcsolatainkat bővítjük. Ez az elsődleges célunk. Közös képzésekben gondolkodunk, kutatók és hallgatók cseréjében, illetve közös kutatásokban és kutatási témákban – magyarázta az SZTE ÁJTK dékánja.

 

2012-ben írt alá együttműködési megállapodást a két intézmény. Ennek eredményeképpen hozták létre a Gateway programot a Szegedi Tudományegyetemen. A program lényege, hogy a sanghaji hallgatók háromhetes Bűnügyi nyári egyetemen vesznek részt az SZTE ÁJTK-n, itt megismerkednek az európai büntetőjoggal, és a tanultakból vizsgákat is tesznek. Az eredményes vizsgákat hazai egyetemükön elfogadják, és kreditet kapnak érte a hallgatók.


magyar_kinai_targyalas_utan

 

– Részünkről eddig csak oktatói, kutatói cserére került sor, illetve Kínából jönnek minden évben a nyári egyetemre a diákok – mondta Dr. Varga Norbert, az SZTE ÁJTK általános dékánhelyettese. – A két egyetem közös célja megvizsgálni, hogyan lehet ezt a már meglévő kapcsolatot bővíteni, hogyan lehetne a kínai hallgatókat az egyetemi képzésünkbe integrálni. Különböző közös képzések feltételrendszeréről is történtek egyeztetések, ezen kívül pedig közös kutatásokat és konferenciákat is szeretnénk szervezni.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Kósa Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.