Bezár

Hírarchívum

Temesvárott járt az SZTE nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó rektorhelyettese

Temesvárott járt az SZTE nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó rektorhelyettese

2014. február 13.
3 perc

Temesvárra, az ottani egyik „testvéregyetemre” látogatott 2014. február 7-én az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Pál József tárgyalásokat folytatott a Temesvári Nyugati Egyetemen, majd találkozott a regionális médiumok vezetőivel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

temesvar1Viszonozta Dan Lazea, a Temesvári Nyugati Egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesének múlt tanévi látogatását Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese 2014. február 9-én látogatott Szeged testvérvárosának 1962-ben alapított intézményébe.

Az EU összeköt
„Az SZTE 6 karának, 17 tanszékének 18 tudományterületen élő a kapcsolata a Temesvári Nyugati Egyetemmel. Fontos az együttműködés például a művészet, a zene, a földrajz, a filozófia, az idegen nyelvek, a nyelvészet, a jogtudomány, a matematika, a biológia, a fizika, a kommunikáció terén”– emlékeztette rektorhelyettes kollégáját Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese hozzátette: az uniós Erasmus ösztöndíjjal támogatott utazások is jelentősek. Legutóbb Szegedről 11, míg a Temesvári Nyugati Egyetemről 20 hallgató érkezett a másik félhez. Jelenleg pedig 4 temesvári hallgató tanul Szegeden. Az oktatók is kedvelik a testvérvárost: munkájához kötődően Szegedről 45, míg Temesvárról 9 oktató utazott a szomszédos városba.

„Az Európai Unióhoz és az azon kívüli országok kapcsolatait erősíti az úgynevezett C+ program. Ez a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiót is érinti. A C+ együttműködés: 7 közös programban vesz részt a két intézmény: 2 esetben az SZTE vezeti a konzorciumot, 6 esetben pedig partneri a szerepköre. A C+ keretében is kimagasló munkát végez az SZTE részéről az itteni Hispanisztikai Tanszék Magyarországon, Romániában és Szerbiában – közel tíz partnerrel együttműködve” – magyarázta Pál József, mikor megbeszélést folytatott Dan Lazeával.
 
Eurorégiós kapcsok
temesvar2A testvéregyetemek nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesei a lehetséges együttműködésről, illetve a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaltak. A találkozón többek között szó esett arról is, hogy a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió három egyetemi központja, vagyis: a temesvári, a szegedi és az újvidéki egyetemek hogyan tudnák hasznosítani az eurorégió által nyújtott lehetőségeket.
Pál József bejelentette, hogy a Szegedi Egyetem Magazin az idei sajtónaphoz közeli időpontban, várhatóan 2014. március 13-án a három felsőfokú intézmény kommunikációval foglalkozó szakemberei számára találkozót szervez, ahol az DKMT Eurorégió médiumainak képviselői megtárgyalják a térség médiaszereplőinek együttműködési lehetőségeit.

temesvar3Sokszínű kultúra

A Temesvári Rádió és a Román Televízió Temesvári Stúdiójába is ellátogatott az SZTE rektorhelyettese. Pál József találkozott a két közszolgálati médium vezetőivel. Szó esett – többek között – az SZTE MédiaCentrumról, az SZTE televízió és a temesvári egyetemi műsorok esetleges cseréjéről is.
Temesvári munkanapja végén az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese megbeszéléseket folytatott Simona Neumann asszonnyal, a Temesvár Európai Kulturális Fővárosa Alapítvány elnökével. A találkozón szó esett Temesvár és Szeged kultúrájának sokszínűségéről, az ebből fakadó, kiaknázható előnyökről.


Az SZTE-vezetővel Temesvárott készült rádióinterjú itt meghallgatható:Szöveg, fotók: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek