SZTE Info

Sajtómeghívó - Az elhunyt Gábor Miklós professzor búcsúztatására

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar tisztelettel meghívja Önt a 101. életévében elhunyt dr. Gábor Miklós emeritus professzor, farmakológus búcsúztatására

2018. február 22-én, csütörtökön 14:00 órai kezdettel. Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének emeritus professzora, farmakológus, a biológia tudományok doktora 2018. február 5-én, életének 101. évében hunyt el. Végső nyugalomra helyezése családi körben történik. Búcsúztatását az SZTE GYTK szervezi. Az elhunytat a Szegedi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.

 

A Gábor Miklóssal készült utolsó interjú, illetve a róla 2005-ben készült portréfilm megtekinthető az SZTE honlapján.

 

A 101. életévében elhunyt dr. Gábor Miklós búcsúztatására tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.