Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - SZTE Infektológiai Központ tervéről

Sajtóközlemény - SZTE Infektológiai Központ tervéről

2018. február 15.
2 perc

Egy épületbe kerülhet 2019 végére a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának gyermek és felnőtt infektológiai ellátása. A fertőző betegekkel foglalkozó, egyetemi tanszékként is működő, a járványügyi intézményekkel együttműködő SZTE Infektológiai Központot a Déli Klinikaparkban kormányzati támogatásból alakítják ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegeden egymástól távoli épületekben, külön működik a gyermek és a felnőtt infektológiai ellátás.

 

–2017 decemberében határozott a Kormány, hogy az úgynevezett Beruházás Előkészítő Alapból 76,2 millió forinttal részesül a Szegedi Tudományegyetem, ezzel elkezdődhetett egy korszerű infektológiai központ tervezése – mondta az SZTE kancellárja, dr. Fendler Judit. – A Déli Klinikaparkban az egykor nővárszállónak helyet adó épületet már vizsgálják a szakemberek abból a szempontból, hogy érdemes-e felújítani, vagy inkább le kell bontani. Az igények, a funkcionalitás és a költségek alapján hozzuk meg a döntést, várhatóan másfél hónapon belül. Az SZTE új Infektológiai Központja megvalósításának költségigényét 1,5 milliárd forintra becsüljük, eszközökkel együtt. Ez a fejlesztés – reményeink szerint – költségvetési forrásból 2019 végére készülhet el.

 

A fertőző betegségeket okozó mikroorganizmusok ismeretével, az ilyen betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával, illetve megelőzésével foglalkozó, továbbá a járványügyhöz kapcsolódó infrastrukturális beruházás része a szegedi egészségügyi képzések fejlesztését célzó projektnek. Az SZTE 40 ágyasra tervezett, gyermek és felnőtt pácienseket egyaránt fogadó Infektológiai Központjában ugyanis a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik, új, önálló egyetemi tanszék is működik majd.

 

– Az infrastrukturális fejlesztés segítségével meg akarjuk teremteni az infektológia egyetemi oktatásának a feltételeit. E fontos diszciplínának ugyanis a Szegedi Tudományegyetemen még nincs önálló tanszéke és oktatási helyszíne – magyarázta dr. Fendler Judit. A szegedi Infektológiai Központ kialakításával az SZTE bekapcsolódhat a járványügyi szakemberek folyamatos képzésébe, illetve konzíliumban segíthetik egymást járványok kialakulása esetén.

 

Az SZTE Infektológiai Központja lesz a dél-alföldi régió olyan egészségügyi centruma, ahol a fertőzésben megbetegedett gyermekek és felnőttek speciális ellátását végzik. Ez a centrum színvonalában versenyképes lesz más, hasonló európai intézményekkel.

 

– Hosszú idő óta ez az első olyan alkalom, amikor a Szegedi Tudományegyetem nem uniós forrást nyert el, hanem méltányolható fejlesztési igényére pozitív kormányzati választ kapott, azaz Infektológiai Központjának tervével részesült az úgynevezett Beruházás Előkészítő Alapból. Ez egy folyamat első lépése – húzta alá dr. Fendler Judit. A kancellár a pozitív folyamat részeként értelmezi, hogy a szegedi egyetem is bekapcsolódhatott a Kormány népesedési politikáját tartalmazó, a mesterséges megtermékenyítések számát és eredményességét javító projektbe, illetve a napokban jelent meg az a kormányzati határozta, amelyben az SZTE Zeneművészeti Karának és a Fej-nyaksebészeti Klinikájának a felújítása szerepel.

 

Részletek, fotók az SZTE Hírportálján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek