Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Szőkefalvi-Nagy Béla Érem átadó ünnepségre

Sajtómeghívó - Szőkefalvi-Nagy Béla Érem átadó ünnepségre

2018. február 14.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a

Szőkefalvi-Nagy Béla Érem ünnepélyes átadására 2018. február 19-én, hétfőn 11:00 órai kezdettel. Helyszín: SZTE TTIK Bolyai épület (Szeged, Aradi vértanúk tere 1.), II. emelet, Bolyai terem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézetének Tanácsa ítéli oda évente egy olyan matematikusnak, aki a Bolyai Intézet matematikai folyóiratában, az Acta Scientiarum Mathematicarumban jelentős, nagy hatású tudományos cikkeket publikált.

 

A díjat Szőkefalvi-Nagy Erzsébet alapította 1999-ben édesapja, Szőkefalvi-Nagy Béla nemzetközi hírű matematikaprofesszor emlékére, aki 1946-tól kezdve 35 éven át volt főszerkesztője a szegedi Acta-nak. A jelen átadó ünnepséget megelőzően már 17 matematikus kapta meg a díjat.

 

2017-ben a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet a Bolyai Intézet Tanácsa Lovász Lászlónak, az ELTE professzorának, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökének ítélte oda.

A Tanács rövid indoklása a következő: Lovász László korunk egyik legszerteágazóbb tudású matematikusa. A matematika és az elméleti számítástudomány számos területén ért el kiemelkedő eredményeket. Munkái jelentősen formálták és formálják jelenleg is a matematika fejlődését. Monográfiái nemzedékek számára nyújtanak hasznos ismereteket a matematika különböző területein. Lovász László 1972 óta öt olyan tudományos cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarumban, melyek jelentősen hozzájárultak a diszkrét matematika, az algebra és a geometria fejlődéséhez.

 

Az ünnepségen a Szőkefalvi-Nagy Béla Éremmel kitüntetett Lovász László „Gráfok és funkcionálanalízis: jó a szűk szakmán túl is tanulni” címmel tart előadást.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek