Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Közös kutatás-fejlesztés a méréstechnika és a szoftverfejlesztés területén

Sajtóközlemény - Közös kutatás-fejlesztés a méréstechnika és a szoftverfejlesztés területén

2015. július 10.
5 perc

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és az NI Hungary Kft.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA kutatás-fejlesztési, oktatási és pályázati együttműködések mellett közös laboratórium létrehozása is célja a szegedi Science Parkban annak a stratégiai megállapodásnak, amit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az NI Hungary Kft. kötött. A kooperációnak köszönhetően a méréstechnika és a szoftverfejlesztés területén is összedolgoznak a partnerek, valamint az SZTE hallgatói szakmai gyakorlatokon is részt vehetnek az elektronikai eszközöket gyártó vállalatnál.

 

A magyarországi egyetemek közül elsőként a Szegedi Tudományegyetemmel kötött stratégiai megállapodást a mérés- és irányítás automatizálás területén vezető National Instruments (NI) vállalatcsoport debreceni leányvállalata, az NI Hungary Kft. Az erről szóló dokumentumot 2015. július 10-én írta alá Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Devecz Miklós, az SZTE Kancellárja és Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

 

Az együttműködés célja, hogy a partnerek kölcsönösen segítsék egymást az innovációs és oktatási tevékenységeikben, folytassák és kibővítsék a kutatás-fejlesztési projektjeiket és vállalkozásfejlesztési programokat indítsanak. A 13 különböző területen több mint 1100 munkatársat foglalkoztató NI Hungary Kft. és az IT technológiák újításában sikeres SZTE elsősorban a szoftverfejlesztés, a méréstechnika és szoftverminőség-biztosítás területein kíván hatékony közös kutatás-fejlesztési tevékenységet végezni.

 

A megállapodás értelmében a vállalat az egyetem infrastrukturális lehetőségeinek fejlesztéseiben is együttműködő partner lesz, így például célul tűzték ki a szegedi Science Parkban, az ELIPOLIS-ban megvalósuló inkubátorházban egy közös laboratórium létrehozását. A kooperációból az SZTE hallgatói is profitálhatnak, hiszen négy- illetve hathetes szakmai gyakorlatokon vehetnek részt az innovatív vállalatnál. Az egyezség emellett kitér az oktatási együttműködésekre, az uniós és más szervek által kiírt pályázatokon való közös részvétel lehetőségére és az SZTE tehetséggondozási törekvéseinek támogatására is.

 

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora az ünnepélyes aláíráson elmondta: az innováció nem csupán egy ötlet, hanem olyan újdonság, amely gazdasági eredményeket hoz, egy olyan folyamat, amely során az ötletből termék lesz. A Szegedi Tudományegyetemnek szüksége van arra, hogy az innováció területén vállalati partnerekkel tudjon együttműködni, a vállalati szférának pedig arra, hogy hozzáférjen az egyetemen felhalmozott tudáshoz. Ezek a tényleges együttműködések Magyarországot helyzetbe fogják hozni és az ország sikeres lehet nemzetközi szinten is.

 

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a céget 1976-ban alapították az Egyesült Államokban, Magyarországon 2001 óta vannak jelen, debreceni székhellyel. Világszerte 35 ezer vevőt szolgálnak ki, a tavalyi évben több mint 160 milliárd forint árbevételük volt. 1 tonna elektronikai termékük értéke körülbelül fél millió USD, ami érzékelteti a vállalat munkatársai által teremtett hozzáadott értéket Az NI küldetése a kutatás-fejlesztés, valamint az innováció felgyorsítása, ehhez biztosítanak rugalmas rendszereket a mérnököknek és a kutatóknak. Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel aláírt keretszerződés egy eddig is jól működő együttműködés megkoronázása. Jelezte továbbá, hogy a Debrecenben már működő létesítményhez hasonlóan szeretnének Szegeden is létrehozni egy úgynevezett nyitott labort, ahol az ötletgazda oktatást, mérnöki segítséget, szoftvereket és eszközöket kap ötlete megvalósításához, amennyiben ehhez nincs eszköze és anyagi forrása.

 

A partneri egyezmény egyike azon megállapodásoknak, amelyeknek célja: különböző iparágak szereplőinek együttműködése annak érdekében, hogy az alföldi régió kiemelt fejlesztési, kutatási és innovációs térséggé váljon. Ennek egyik első lépéseként az SZTE július 9-én írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók „Akkreditált Innovációs” Klaszterrel is.

 

További információ:

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, Média Centrum, SZTE szóvivő

mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: szovivo@rekt.szte.hu

Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 20 981 99 51, e-mail: bittner.peter@rekt.szte.hu

Kárai Attila

NI Hungary Kft.

Külső kommunikációs munkatárs

Mobil: +36 30 497 8782, e-mail: attila.karai@ni.com

 

 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 7 ezer dolgozójával – ezen belül 2500 oktatójával –, valamint 25 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon, egyben a régió és hazánk legzöldebb egyeteme. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. A Szegedi Tudományegyetemen a legkiválóbb oktatók, kutatók adják át tudásukat a fiataloknak. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az egyetem számos stratégiai partnerkapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és Európa legmodernebb, most épülő lézerközpontjával, az ELI-vel. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja.

 

NI Hungary Kft.

A National Instruments (NI) 1976 óta támogatja a mérnököket és a tudósokat a világ legnagyobb mérnöki kihívásainak leküzdésében olyan hatékony és rugalmas technológiai megoldásokat kínálva, amelyek fokozzák a termelékenységet és felgyorsítják az innovációt. Az NI integrált hardver és szoftver platformjai segítségével a vállalat ügyfelei számos iparágban igyekeznek jobbá tenni világunkat—a gyógyászattól az autógyártásig, a fogyasztói elektronikától a részecskefizikáig.

A mérés- és irányítás automatizálás területén vezető National Instruments vállalatcsoport 2001-ben hozta létre első tengerentúli gyártóbázisát Debrecenben. A vállalatcsoport hardvergyártásának túlnyomó része itt, az NI Hungary Kft.-nél történik. Emellett itt működnek olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport tevékenysége révén pedig a vállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban. Az NI Hungary Kft. Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében jelenleg a harmadik legnagyobb munkáltató, mintegy 1100 főt foglalkoztat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek