Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Versmondó rektorhelyettes, fotózó énekes

Sajtóközlemény - Versmondó rektorhelyettes, fotózó énekes

2015. október 02.

Molnár Gábor, a Fool Moon vokálegyüttes fotókiállításával nyitották meg a XX. Őszi Kulturális Fesztivált, amelyet minden esztendőben a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája szervez. Az öt hét alatt közel hatvan helyszínen háromszáz program várja az érdeklődőket. A fesztivál egyik újdonsága a Vers délben sorozat: októberben és novemberben minden hétköznap elhangzik egy vers az SZTE főépületénél, a Szent-Györgyi Albert szobor mellett, egyetemi polgárok, szegediek tolmácsolásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTE_VersDelben_KarsaiKrisztina_IMG_9274A XX. Őszi Kulturális Fesztivált csütörtökön este nyitotta meg Dr. Szabó Gábor akadémikus, a rendezvénysorozatot szervező Szegedi Tudományegyetem rektora valamint Dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere. Az első nap rendhagyó volt, hiszen az esti megnyitót egy másik esemény előzte meg: csütörtökön délben a rektori hivatal épületénél, a Szent-Györgyi Albert szobor mellett indult el a Vers délben programsorozat, amelyet Dr. Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes József Attila-verssel nyitott. (A Vers délben első napjáról készült video itt tekinthető meg.) A kulturális fesztivál első alkalommal hirdetett meg utcai verselést: októberben és novemberben minden hétköznap elhangzik egy vers, egyetemi polgárok, szegediek tolmácsolásában – erre még lehet jelentkezni.

 

Az összművészeti fesztivál szervezői amatőr és professzionális művészeket egyaránt meghívtak a programba, amelynek egyik célja, hogy az októberi, kulturális programoktól korántsem hemzsegő hetekre programokat kínáljanak a szegediek mellett a város legnagyobb közösségének, az SZTE hallgatóinak, oktatóinak és dolgozóinak.

 

Az Őszi Kulturális Fesztiválon – amely november 7-ig tart - nemcsak az egyetem művészeti csoportjai és az alkotókedvű tehetséges hallgatók mutatkoznak be, hanem neves művészek is.

 

A megnyitón dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora elmondta: bízik abban, hogy a XX. fesztivál legalább olyan sikeres lesz, mint az előzőek voltak. „A rendezvény abból a szempontból a szokásos, hogy nagyon sok hagyományos része van, többek között az is, hogy a műsorfüzet igen vastag, és közel 300 rendezvényt tartalmaz. Az újdonság a vers délben, amelynek első darabja ma délben hangzott el. Ez a szellemes új ötlet nagyon sok szempontból tükrözi elképzeléseimet a kulturális fesztiválról, mégpedig azt, hogy a művészet élvezete ilyen mértékben legyen a közösségé, és osszuk meg egymással művészeti élményeinket” – mondta a rektor.

 

Dr. Solymos László alpolgármester, aki két évtizede jogászhallgatóként maga is részt vett az első fesztivál szervezésében, arra hívta fel a figyelmet: az egész város érintett a fesztivál programjaiban. Hozzátette: „Szeged önkormányzata nagyon fontosnak tartja az egyetemmel való kapcsolatát. Az egyetem színvonala, értékei, híre a világban egyszersmind Szeged város híre is a világban. Azáltal mindannyian többek leszünk, ha nem szakbarbárok, hanem a világra értelmesen reflektáló, kritikus és mindig jobbra törő értelmiségiek lépnek ki az egyetemről. Ez az a kettős érték, amiért az önkormányzat támogatásra érdemesnek találja és immár a második ötéves ciklusban anyagilag is támogatja az egyetem kulturális fesztiválját.”

 

A fesztivállal egy időben nyílt meg Molnár Gábor, a Fool Moon vokálegyüttes alapítójának fotókiállítása. Molnár Gábor édesapjától, az ornitológus-természetfotós Molnár Gyulától örökölte a fotózás iránti szenvedélyét. A Fool Moonnal bejárta szinte az egész világot, mindenütt igyekszik olyan felvételeket készíteni, amelyek egy kicsit más szemszögből mutatnak be tájakat, helyeket, embereket.

A XX. Őszi Kulturális Fesztivál teljes programja itt érhető el.

 

A csatolt fotót Bobkó Anna készítette.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek