Bezár

Hírarchívum

2024. Június

1 2 

Nyito_Konyvheti_sajtotajekoztato_KJA-Number-0209

2024. június 10.
6 perc

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” 2024-ben is. A Szegedi Tudományegyetem közel 30 könyves programmal- 13 napon át, 5 helyszínen - kapcsolódik be a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatába. A könyvünnep szegedi sajtótájékoztatója után a főszervező, a Somogyi-könyvtár megünnepelte, hogy épp 40 éve költözött a Dóm téri üvegpalotába.

Tenisz1

2024. június 10.
2 perc

Megkezdődött a férfi tenisz csapatbajnokság, ahol az SZTE SPORTMÁNIA csapata eddig minden mérkőzést megnyert. Az együttes tagjai a harmadosztályból egészen az elsőosztályig küzdötték fel magukat, ahol egyelőre hibátlanok.

Egeszseges_Etel_Biztonsagos_Elet_-_Elelmiszerbiztonsagi_interju_Dr._Vidacs_Anitaval

2024. június 09.
7 perc

Idén, 2024. június 7-én már a hatodik alkalommal ünnepelhetjük az élelmiszerbiztonsági világnapot. Fontos, hogy a fogyasztók is tisztában legyenek az élelmiszer-biztonság fogalmával, fontosságával, és hogy ők maguk mit is tehetnek ennek elősegítése érdekében. Ennek kapcsán beszélgettünk Dr. Vidács Anitával, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának főiskolai docensével, aki már találkozónk elején megjegyezte, hogy órákig tudna a témáról beszélni.

Fekete_Gizi_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_kozonsegdijasa

2024. június 08.
3 perc

Hivatalosan is lezárta a 2023/24-es évadját a Szegedi Nemzeti Színház. Az évadzárón a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját is kiosztották, amit idén Fekete Gizi művésznő nyert el.

Gondoltam_jo_lenne_egy_kis_oromzene__interju_Marik_Lauraval_a_honap_Alma_Mater_tagjaval

2024. június 07.
5 perc

Marik Laura, a TikTok generáció kedvenc énektanára, csatornáján számos videót oszt meg, amelyekben énekel, zenét tanít és a #kérjegydaltatanártól kezdeményezés keretében diákok kérésére ad elő dalokat. Laura kedves, inspiráló személyisége és tehetsége révén nagy népszerűségre tett szert, különleges betekintést nyújt az énekoktatás világába. Alumnánktól nem kértünk dalt, hanem mi adtunk neki, ő pedig megosztotta velünk, hogy ezek a zeneszámok milyen szerepet játszottak az életében. A Hónap Alma Mater Tagja Marik Laura, egy elhivatott pedagógus és tehetséges előadó.

A_jovobe_tekint_a_Mentorhalo_tavaszi_zaroeloadasa

2024. június 07.
2 perc

Június 10-én, hétfőn este izgalmas témával és kivételes felkészültségű előadóval érkezik a Mentorháló 2024-es tavaszi évadának záróelőadása! A programsorozat vendége a mesterséges intelligencia világának vezető hazai szakembere, dr. Rab Árpád trend- és jövőkutató!

JUGYU-sok_ujabb_sikere_fizikabol

2024. június 07.
1 perc

A XV. Bor Pál Fizikaverseny döntője 2024.05.24-én került megrendezésre a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Bor Pál Előadótermében. A verseny főszervezője az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád vármegyei csoportja.

IMG_0068

2024. június 06.
1 perc

Az egyetemeken átívelő közös kutatás operatív részleteiről, az őszi konferencia szervezési kérdéseiről és az újonnan induló elektronikus folyóiratról is egyeztettek a résztvevők 2024. június 3-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épületében rendezett nemzetközi ülésen.

Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár, Szabó Gábor, az SZTE Széchenyi-díjas fizikaprofesszora, Röst Gergely, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének vezetője és Simon L. Péter egyetemi tanár, az ELTE Matematikai Intézet vezetője

2024. június 06.
7 perc

Magyarországon egyre több matematikailag képzett szakembert igényelnek az innovációorientált szektorok, de hiába van pénz az innovációra, ha nem fejlődik a szakember-utánpótlás. Ezért ideje új imázst adni a matematikának, amihez jó alap, hogy a fejlett országokban ma már egyáltalán nem divat „hülyének lenni matekból”, hiszen a matematikusok 90 százaléka jól fizető állásokban helyezkedik el. Hogyan tesz versenyképessé a matematika? Milyen innovációs jelentősége van a tudományterületnek? Erre keresték a választ az Alkalmazott Matematikai Konferencia innovációról szóló beszélgetésének résztvevői, Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár, Szabó Gábor, az SZTE Széchenyi-díjas fizikaprofesszora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Simon L. Péter egyetemi tanár, az ELTE Matematikai Intézet vezetője, a Bolyai János Matematikai Társulat főtitkára és Röst Gergely, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének vezetője, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője.

30_helyet_javitva_az_570._lett_az_SZTE_a_QS_vilagranglistajan

2024. június 06.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem az 570. helyen végzett a Quacquarelli Symonds (QS) friss világranglistáján. Ezzel bő harminc hellyel javított a tavalyi eredményén a rangsorban, amelyre tizenegy magyar intézmény került fel. A magyar intézmények élbolyában roppant szoros eredmény alakult ki, az SZTE csupán 6 hellyel szorult a második helyre.

Közös fánksütés a tetovói partnerekkel az SZTE Mérnöki Karán

2024. június 04.
2 perc

A CEEPUS (SK-1018) nemzetközi mobilitási programnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Élelmiszermérnöki Intézete látta vendégül a Tetovo-i Egyetem hallgatóit és oktatóit.

HERA_elnokseg_2_B-J_JancsakCs-JuhaszE-KozmaT-MrazikJ

2024. június 04.
2 perc

A Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (HERA) új elnökséget választott. Dr. Jancsák Csabát, a Szegedi Tudományegyetem habilitált egyetemi docensét alelnökké választották. A HERA 642 taggal rendelkező, 17 szakosztályból álló szervezet, amelynek célja a hazai és nemzetközi tudományos hálózatokban való részvétel, kutatások támogatása, fórum biztosítása a neveléstudományok művelői számára, véleménynyilvánítás oktatási kérdésekben, kiadványok szerkesztése és konferenciák szervezése.

Pedagoguskonf_S-125

2024. június 04.
6 perc

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” A Szegedi Tudományegyetem korábbi rektorának, Szent-Györgyi Albertnek a szavait utódai is megfogadták, ennek tükrében kiemelt jelentőségű az oktatók, tanárok képzése a Szegedi Tudományegyetemen. 2024. június 4-én a pedagógusokat ünnepelte az SZTE a Rektori Hivatal dísztermében.

_HUCER_cimlapkep_2024-05-23_

2024. június 03.
2 perc

Május 23-24. között Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen zajlott a Hungarian Conference on Educational Research (HUCER) 2024. évi eseménye, melyre az IKIKK Humán- és Társadalomtudományi Klaszter több kutatási programja is meghívást kapott eredményeinek bemutatására.

kardiologia_szures1

2024. június 03.
2 perc

Az idén második alkalommal szervezett szűrőnapot 2024. június 1-én az SZTE SZAKK Kardiológia Centrum és a SZÍVSN Országos Betegegyesület. Hatvanan jelentkeztek a vizsgálatokra, a fiatalabb és az idősebb korosztály egyaránt fontosnak tartotta a megelőzést.

innovacios_dij_felhivas

2024. június 03.
7 perc
A Szegedi Tudományegyetem Tudományos és Innovációs Rektorhelyettese pályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Díj elnyerésére.

DSC_8131.2

2024. június 01.
2 perc

Vivaldi, Bach, Liszt és más zeneszerzők dallamai csendültek fel a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületének dísztermében. Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziuma köszönetként rendezett gálahangversenyt a Szegedi Tudományegyetemnek május 30-án.

Nagykovetseg_fogadas_S-248

2024. június 01.
2 perc

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora egyetemi tanári kinevezésben részesült. A döntést a Magyar Közlöny legfrissebb száma tette közzé.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek