Bezár

Hírarchívum

Közös fánksütés a tetovói partnerekkel az SZTE Mérnöki Karán

Közös fánksütés a tetovói partnerekkel az SZTE Mérnöki Karán

Közös fánksütés a tetovói partnerekkel az SZTE Mérnöki Karán

2024. június 04.
2 perc

A CEEPUS (SK-1018) nemzetközi mobilitási programnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Élelmiszermérnöki Intézete látta vendégül a Tetovo-i Egyetem hallgatóit és oktatóit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A május végi program keretében 10 mesterképzéses hallgató és 4 oktató utazott a napfény városába. A színes programkínálatban nem csupán a tudományos előadásoké és hallgatói prezentációké volt a főszerep, hanem gyakorlati órákon, workshopon és gyárlátogatáson is részt vehettek az ide látogató diákok és tanáraik.

A „Different donuts in different countries”, azaz „Különböző fánkok különböző országokban” címet viselő nemzetközi CEEPUS mobilitási napok koordinálásában Dr. habil. Gál József külkapcsolati dékánhelyettes vezetésével a Mérnöki Menedzsment és Ökonómiai Intézet vett részt. A szakmai programokat Dr. habil. Szabó P. Balázs intézetvezető által az Élelmiszermérnöki Intézet szervezte.

A Tetovo-i Egyetem észak-macedóniai, élelmiszeripari hallgatói és oktatói a Szegedi Sütödék Kft. gyárát látogathatták meg, valamint az Élelmiszermérnöki Intézet széles eszköztárral rendelkező laboratóriumait. Az érdeklődők számára Győri Zoltán készült előadással, majd ezt követően a macedón hallgatók mutatták be előadásaikat.

A 3 napos látogatás fénypontja a „Let’s make Hungarian donut!” című workshop volt, ugyanis a Mérnöki Kar gyakorlati műhelyében magyar fánkokat készített a Szegedre látogató delegáció Bakos Tiborné és Győri Zoltán, az Élelmiszermérnöki Intézet oktatóinak vezetésével. A jó- hangulatú fánksütögetős workshop természetesen kiváló eredményt mutató érzékszervi bírálattal zárult.

Az Észak-Macedóniai látogatók fő kutatási területe az élelmiszertudomány, táplálkozás, menedzsment és élelmiszerminőség- és biztonság, tudtuk meg Dr. PhD Erhan Sulejmani dékánhelyettestől, aki a Tetovo-i Egyetemen az élemiszertechnológia oktatója. – Azért választottuk a Szegedi Tudományegyetemet, mert egy nagyon híres egyetem Magyarországon. Nyitott szemléletmódú oktatók találhatók itt. Korábban már 3 alkalommal látogattunk ide. Nagyon profinak mondható az együttműködés, és hallgatói konferencián is részt vehetnek a hallgatóink a szegedi látogatásunk alatt – utalt a 2024. május 31-én megrendezésre kerülő ICOSTEE, azaz Nemzetközi Tudományos, Technológiai, Mérnöki és Gazdasági Konferenciára az SZTE Mérnöki Karán.

Újvári Gréta

Borítókép: Közös fánksütés a tetovói partnerekkel az SZTE Mérnöki Karán Fotó: Újvári Gréta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek