Bezár

Hírarchívum

2021. Október

1 2 

Nyito_Dante700_2_IMG_7809

2021. október 13.
5 perc

Dante emberről szóló üzenete ma is időszerű. A 700 éve elhunyt költőóriásra emlékező, magyar és olasz városok érdeklődő közönségét megszólító, nagyszabású program-sorozat részleteiről az egyik „ötletgazdát”, Pál József professzort, a Szegedi Tudományegyetem irodalomtörténészét kérdeztük.

T_nyito_Rajztabla_1

2021. október 13.
7 perc

Bejárta a világot, számos operaházában énekelt, 25 éve a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar tanszékvezetője, ahol elkötelezetten és odaadóan oktat. Célja: átadni az éneklés szeretetét és igazi színpadi előadóművészeket nevelni a hallgatókból. Temesi Máriával, a Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnővel beszélgettünk.

Richter_nyito

2021. október 13.
5 perc

Bemutatkoztak a Richter Anna Díj győztesei – az ünnepségen öt projektet prezentáltak. Az előadott kezdeményezések hiánypótlónak bizonyulnak – emelte ki az eseményen Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője köszöntőjében. A díjazottak között dr. Papp Benjamin, az SZTE SZAOK PhD hallgatója is ott volt.

szte_btk

2021. október 13.
3 perc

Informatórium – A tudomány tudománya címmel szervez tudománynépszerűsítő tudományfilozófiai előadássorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke 2021. október 20-a és november 24-e között.

borito

2021. október 13.
1 perc

Társadalmi kategóriában díjazták az Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány (AGRA) tevékenységét a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázat keretében.

Tok_jo_nap_Fuveszkert_nyito

2021. október 13.
1 perc

Nyolcadik alkalommal várják 2021. október 17-én a szegedieket az SZTE Füvészkertjébe - Tök Jó Nap és Őszi Bolygóparádé: a kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató programkavalkád főszereplője az ősz egyik legnépszerűbb finomsága, a tökfélék családja lesz.

nyit

2021. október 12.
1 perc

Október 14-én csütörtökön, délután 5 órától az amerikai Civil Affairs Team és a budapesti Amerikai Nagykövetség képviselői látogatnak Szegedre, így egyedülálló lehetőség nyílik a szegedi egyetemisták számára, hogy tájékozódjanak az amerikai NATO- és nemzetközi katonai szerepvállalásról.

OKF_CSI_1_of_1

2021. október 12.
4 perc

Különleges irodalmi felolvasóesttel kedveskedett a szegedi közönségnek a 25. Őszi Kulturális Fesztivál alkalmából Csuja Imre, Magyarország egyik legismertebb és elismertebb színművésze, valamint az SZTE egykori hallgatója, Czutor Zoltán, a Belmondo együttes frontembere.

167_nyito-02-02

2021. október 12.
2 perc

Közel 170 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) frissen megjelent bölcsészettudományi szakterületi listáján: idén a 305. helyezést érte el a világ legjobb intézményei között. Ez a teljesítmény magyar viszonylatban is kiemelkedő, dobogós helyet jelent a hazai intézményeket tekintve. Az SZTE a bölcsészettudományi rangsor mellett a társadalomtudományi listán is kiemelkedően szerepelt: itt mintegy 120 hellyel lépett előrébb idén.

MGK_nyito

2021. október 12.
3 perc

Ösztöndíjat nyerhetnek az SZTE Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások. Tandíjkedvezményt kaphatnak az SZTE Mezőgazdasági Kar szakirányú továbbképzéseire az OTDK-n résztvevő hallgatók.

IMG_0909-2

2021. október 12.
3 perc

Harminckettedik alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit. A Szegedi Nemzeti Színházban 2021. október 9-én, szombaton este rendezett gálaműsoron – a hagyományoknak megfelelően – négy díjazott vehette át az elismerést. Az alapítvány fődíját a Szegedi Tudományegyetem professzora, Prof. Dr. Dékány Imre akadémikus kapta.

asztalitenisz_kupa-02-02

2021. október 12.
2 perc

2021. Október 20-án, szerdán délután az íróasztalt és az iskolapadot sportasztalra cserélhetik az SZTE polgárai és családtagjaik.  Az SZTE Sportközpont és Sportiroda, az Asztalitenisz Sport Klub Szeged sportegyesülettel közösen, évek óta szervez szabadidős programokat, versenyeket.  A GOODWILL - SZTE ASZTALITENISZ KUPA alkalmából női és férfi egyéni kategóriában küzdhetnek az érmekért, serlegekért a résztvevők.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

2021. október 11.
3 perc

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

Informatorium

2021. október 11.
3 perc

Informatórium – A tudomány tudománya címmel szervez tudománynépszerűsítő tudományfilozófiai előadássorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke 2021. október 20-a és november 24-e között.

Lenyeg_a_nyelvtanulas

2021. október 11.
2 perc

Sikerrel zárta a Szegedi Tudományegyetem a Széchenyi 2020 program keretében az EFOP-3.2.14-17-2017-00001 azonosító számú pályázat szakmai megvalósítását, melyre összesen 410 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

Kancellar_asszony

2021. október 11.
9 perc

Pár hét alatt vitték keresztül a Szegedi Tudományegyetem modellváltását. A források kilencven százaléka továbbra is az államtól jön, ám azért meg is kell dolgozni az intézmény munkavállalóinak, lévén, hogy teljesítmény alapján kapják meg az összeget. Fendler Judit szerint soha nem volt még ilyen, hogy öt évre előre tudjanak tervezni - a mandiner.hu interjúja a Szegedi Tudományegyetem kancellárjával.

weboldal_nyito_UI

2021. október 08.
10 perc

Múltidéző időutazásra hívjuk az olvasót, a Szegedi Tudományegyetem polgárait. Az SZTE forrásértékű dokumentumai és a korabeli újságok tudósítóinak szóvirágai segítenek elképzelni, milyen volt a 100 évvel ezelőtti október hangulata Szegeden. Megnéztük, 9 képbe sűrítettük, miről szóltak a hírek 1921. október 9-én, az első szegedi egyetemi tanévnyitó ünnepély napján.

265agyas

2021. október 08.
1 perc

Október 6-án megváltozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ intézményeibe történő belépés szabályozása. Érkezéskor kötelező a kézfertőtlenítés, a testhőmérséklet-mérés illetve a bent tartózkodás ideje alatt a 3 rétegű, sebészi maszk vagy FFP2 vagy FFP3 vagy N95 vagy KN95 maszk viselése. A textil és design maszkok nem használhatók. Emellett a távolságtartásra vonatkozó előírásokat is mindenkinek be kell tartania. A portaszolgálat és az egészségügyi személyzet jogosult ellenőrizni a fenti szabályok betartását.

Dr._Porkolab_Imre___nyito_2

2021. október 08.
2 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatója, Dr. Porkoláb Imre A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel szakmai előadást tart Szegeden. Az eseményt követően az érdeklődők megvásárolhatják Porkoláb Imre eddig megjelent könyveit, amelyeket a szerző igény esetén a helyszínen dedikál.

Alumni_Mentorprogram_dijatado_20211008_BA

2021. október 08.
6 perc

2021. október 8-án régi és új mentorok, valamint hallgatók nyitották meg a Szegedi Tudományegyetemen az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram 16. ciklusát. A Centenáriumi rendezvénysorozat részeként meghirdetett ünnepség lehetőséget biztosított a régi és új mentorok, valamint a hallgatók találkozására. Az SZTE volt hallgatói közül öten Mester Mentor, öten Kiváló Mentor címben részesültek. Az eseményen bemutatkozott az Alumni Mentor Klub, mint a szakmai networking legújabb eleme.

Video_borito

2021. október 08.
1 perc

A Magyar Államkincstár harmadik alkalommal hirdeti meg MesterVideó Pályázatát a diákok pénzügyi ismereteinek bővítése érdekében – a szervezők az SZTE hallgatóinak pályamunkáit is várják.

nyito

2021. október 08.
1 perc

A Times Higher Education (THE) legfrissebb tudományterületi listáján is szerepel az SZTE. Az informatika területén a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorolták októberben, amelyek közé – akárcsak az elmúlt években – idén is bekerült és így a legjobb nemzetközi és magyar intézmények táborába tartozik az SZTE.

nyito

2021. október 07.
4 perc

Interaktív módon ismerhették meg Klebelsberg Kuno életét a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola végzős hallgatói. Az egyetemi könyvtár névadójáról készített digitális tananyagot a bibliotéka munkatársai mutatták be. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság ugyanis rendhagyó tanórákat szervezett a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok alkalmából.

Nyito_kep

2021. október 07.
6 perc

Rendhagyó órára jelentkezhettek a szegedi iskolák a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok alkalmából, az SZTE jóvoltából. Az interaktív tanórán a diákok megismerhették – többek között – Szent-Györgyi Albert életét is.

DSC_0777-001

2021. október 07.
3 perc

Online és jelenléti oktatásra egyaránt alkalmas, korszerű eszközökkel felszerelt előadótermet adtak át a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. A helyiség kialakítását, berendezését az Egis Gyógyszergyár Zrt. 15 millió forinttal támogatta.

Autogen_trening_nyito

2021. október 07.
3 perc

Lajkó Nóra 2019-ben pszichológusként végzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Megszerzett tudását és gyakorlati tapasztalatait ezt követően még abban az évben kétféleképpen kamatoztatta. Nemrégiben a szegedi egyetemisták lelki és szellemi állóképességének fejlesztését tűzte ki célul.

kosnyit

2021. október 07.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül Kerpel-Fronius Balázs, Polányi Kristóf, Balogh Szilárd és Keller Iván idén is tagjai a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatának. Az együttes már túl van a nemzetközi kupaszereplésen és két bajnoki találkozón.

Bamako_borito

2021. október 07.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki és Mezőgazdasági Karának hallgatója, Muráti Kamilló több tucat jótékonysági akció kezdeményezője volt az elmúlt másfél évben, tavaly ugyanis úgy döntött: többedmagával részt vesz a Budapest-Bamako Rallyn. A versenyre való felkészülés egy nem mindennapi járművel és számtalan adakozással vette kezdetét nemcsak a régiónkan, hanem szerte az országban.

Nyito_The_NYSCF_Gala_Science_Fair_jj_KK_DW

2021. október 06.
4 perc

Az orvosbiológiai kutatásban elért kiválóság és innováció előtt tisztelegve, filmsztárok társaságában köszöntötték Karikó Katalint és az mRNS-alapú vakcina fejlesztőit – magyar idő szerint – 2021. október 6-án kora hajnalban, a New York-i Őssejt Alapítvány gáláján. A Szegedi Tudományegyetem gratulál Karikó Katalinnak az eddig elért eredményeihez, elnyert díjaihoz.

kenyitjo

2021. október 06.
2 perc

Teltházas programokat tartott a Kutatók Éjszakáján az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar. A látványos kísérletek és vizsgálatok sok fiatal érdeklődését felkeltik, és nagyon egybecsengenek a kutatókról kialakult, általános képpel is.

pexels-anna-shvets-3786126

2021. október 06.
1 perc

A „6/2021. (10.01.) számú rektori-kancellári együttes utasítás értelmében 2021. október 6-ától ismét kötelező a maszk viselése a Szegedi Tudományegyetem épületeiben.

Fischer_Monika

2021. október 06.
2 perc

Középiskolai tanároknak szóló workshopot tartott Fischer Mónika október elsején az SZTE Alma Mater szervezésében. A rendezvényen pedagógusok oszthatták meg egymással nehézségeiket, majd beszélgettek ezekről a csoportos coaching eszközeinek segítségével.

pros_nyit

2021. október 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, 10 közép-európai partner együttműködésével immár több, mint 2 éve tart a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt. Szeptemberi hírlevelükben többek között elemzik a szélesebb európai piac szolgáltatási környezetét.

AJTK_borito

2021. október 06.
1 perc

Évek óta meglévő szoros együttműködését újabb területekkel egészítette ki a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság.

ceepus_napok_2021_csoportkep.jpg

2021. október 06.
2 perc

Egy hétig vendégeskedett több mint egy tucat külföldi oktató 2021.09.27-10.01-ig a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, amely a 2021/22-es tanévben, fennállásának 60. évfordulóját ünnepli. A 17 oktató a CEEPUS napokon keretében nemcsak a szakmai rendezvényeken, hanem az oktatásból is kivette a részét.

smnyito

2021. október 05.
3 perc

Salga Máté műveiből, a 25. Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül nyílt fotókiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE Fogorvostudományi Kar, végzős hallgatójának képei október 15-ig minden nap megtekinthetők. A fotóssal első szegedi kiállítása kapcsán beszélgettünk.

DSC_3854-001

2021. október 05.
3 perc

Gyakorlati tudásukat bővítették a mentornak jelentkező hallgatók a Tanítsunk Magyarországért! országos program első, háromnapos szegedi táborában. Az elméleti kurzus folytatásaként szervezett rendezvénysorozaton 204 jelentkező készült fel arra, hogy 14 település 450 diákját támogassa tanulmányaikban és élmények szerzésében az őszi félév során, de a mentorok és diákok első találkozására is sor került.

Nyito_Szell_Marta_IMG_9691

2021. október 04.
3 perc

Hogyan kötődnek a 2021. évi orvosi Nobel-díjjal elismert kutatási eredmények a Szegedi Tudományegyetemhez? Erről Prof. Dr. Széll Mártát, az SZTE stratégiai rektorhelyettesét és Dr. Jancsó Gábort, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar professzor emerituszát kérdeztük.

Karrier_Felkeszito_fejlec

2021. október 04.
2 perc

Ismét Karriernapot tart a Szegedi Tudományegyetem: 2021. október 19-én, kedden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban találkozhatnak a hallgatók a munkaerőpiaci szereplőkkel. A Karriernap előtt Felkészítő programok várják a diákokat.

 

Copy_of_Alumni_Uni

2021. október 04.
7 perc

A jó tanár a hallgatók figyelméért a Netflixszel és a Facebookkal is versenyez, véli az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevéllel kitüntetett Dr. Prónay Szabolcs. Egyetemünk öregdiákjával, az SZTE GTK oktatójával a tanításban megjelenő marketing szemléletről, a pályaválasztás rögös útjáról és az értékátadás fontosságáról beszélgettünk.

Nyito_Nobel-aranyerem

2021. október 03.
7 perc

Mit kell tudni a 120 éves Nobel-díjról? Egy csokorra való érdekességet gyűjtöttünk össze. Egyrészt abból az alkalomból, hogy az SZTE egykori rektora és kutatója emlékére rendezett kiállításon, az egyetem Dugonics téri épülete aulájában megtekinthető Szent-Györgyi Albert 84 éves Nobel-aranyérme. Másrészt azért, mert 2021 októberének első hetétől azt remélhetjük, hogy elhozza Karikó Katalin, az SZTE alumnája Nobel-díjának hírét.

NyitoJ_Katalin_Kariko_The_National_Inventors_Hall_of_Fame

2021. október 02.
7 perc

Sorra kapja a jelentősebbnél jelentősebb tudományos és unikális elismeréseket Karikó Katalin. A legnagyobb „ékkő” sorsáról hírt adó 2021. évi „Nobel-hét” előtt megnéztük: szeptember utolsó és október első napjaiban milyen elismeréseket kapott a nemzetközi hírűvé lett, a Szegedi Tudományegyetemről indult magyar biokémikus. Kiderült: hat új és különleges „gyöngyszem” került az egyre hosszabb díj-sorozatba.

nyito

2021. október 01.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2021. szeptember 30-án Díszoklevél Átadó Ünnepséget tartott az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol a Kari Tanács döntése értelmében az SZTE ÁJTK 1 fő részére rubindiplomát, 3 fő részére gyémántdiplomát és 35 fő részére aranydiplomát adományozott.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek