Bezár

Hírarchívum

nyito

Klebelsberg élete rendhagyó módon követhető az SZTE bibliotéka digitális kurzusán

Klebelsberg élete rendhagyó módon követhető az SZTE bibliotéka digitális kurzusán

2021. október 07.
4 perc

Interaktív módon ismerhették meg Klebelsberg Kuno életét a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola végzős hallgatói. Az egyetemi könyvtár névadójáról készített digitális tananyagot a bibliotéka munkatársai mutatták be. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság ugyanis rendhagyó tanórákat szervezett a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok programsorozatában a Szegedi Tudományegyetem alternatív iskolai tanórákon mutatta be az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális kurzusai és virtuális kiállításai hasznosításának lehetőségeit. A nagyító alá tett kínálat:


Egyetem Szegeden,

Klebelsberg Kuno élete és munkássága,

Szegedi tudósok hálózatában,

Karikó Katalin virtuális kiállítás.

 

A Szegedi Tudományegyetem könyvtára a névadója, Klebelsberg Kuno életéről összeállított digitális kurzus bemutatására több középiskolai osztály is jelentkezett.

 

kurzusaink


Gyorsan elérhető tárlat

 

Az SZTE egyetemi könyvtárának oldalán klikkeljünk a „Mit keres?” fülre! Majd a „Digitális kurzusaink” címre és máris elénk tárulnak az egyetem munkatársai által készített digitális tananyagok.

 

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia részeként, 2021-ben, az egyetemi könyvtár munkatársai – Farkas Katalin, Hernek István, dr. Laczkó Sándor, Muzs Krisztina, Teutsch Ágota – készítették el a Klebelsberg Kuno életéről szóló „tárlatot”. A Klebelsberg Kuno élete és munkássága című oldal célként tűzte, ki, hogy bevezesse az érdeklődőket a miniszter életének legfontosabb mozzanataiba. Legfőképpen arra helyezték a hangsúlyt, hogyan kötődött Szegedhez.


digitalis_kurzusaink

 

A gimnáziumi előadást vezető könyvtárosok nagy hangsúlyt fektettek az érdekességekre és arra, hogy a rendhagyó tanóra az SZTE, „Szent-Györgyi Albert egyeteme” a 100 éve tartó régiófejlesztési törekvéseinek állítson emléket. A könyvtárosok szerint gondolkodással és a dolgok megértésével, jobbá tételével tudjuk a leginkább kihasználni a bennünk rejlő innovatív erőt.

 

„Az emberek úgy képzelik, a tanulás azt jelenti, hogy a tanulók fejét könyvek adataival tömjük tele. Az én véleményem az, hogy fejünk gondolkodásra való, a könyvek pedig arra, hogy fellapozva őket frissítsük az emlékezetünket. Az információt sokkal könnyebb könyvtárakban őrizni, mint a fejünkben” – idézte Szent-Györgyi Albertet életrajzírója, Ralph W. Moss.

 

 Tudtad-e?

 

Nemesi család sarjaként saját erőből végezte el a jogi iskolát. Tudtad?

Klebelsberg Kuno nemesi család gyermekeként katonának tanult, de nem volt számára kielégítő és jogi pályára lépett, kivívva ezzel a szülei „nemtetszését”, akik azzal reagáltak, hogy minimális anyagi támogatást adva szerették volna eltántorítani ettől a tervtől. Mégis kitüntetéssel diplomázott és még Berlinben is tanult, saját erőből.

 

A „vaksakk” bajnoka volt. Tudtad?

Klebelsberg kultuszminiszterként nemcsak az oktatással és a kultúrával foglalkozott, hanem a sporttal is. Klebelsberg kedvenc sportja a bridzs és a sakk volt. A „vaksakk” egyik bajnokát tisztelhetjük személyében. Ő instruálta a sakktáblán a lépést, amit valaki egy másik szobában meglépett, Klebelsberg kérésének megfelelően.

 

Talks show helyett szépirodalom

Este, ha elfáradt kikapcsolódásképpen olvasott. Négy nyelven folyékonyan olvasott. Jelentős könyvtára volt. Mindent jegyzetelt a könyvekben. Különböző színekkel aláhúzogatta a szöveget. Például a természettudomány őt érdeklő szövegrészleteit, stílusosan, zölddel húzta alá.

 

 Kuno

 

A „Magyar Delfin” támogatása

 

Klebelsberg hitte, hogy a jövő a magyar gyermekek vállán nyugszik. A gyermekklinika szívügyének számított. Olyannyira, hogy az ablakok üvegezését Klebelsberg saját kezűleg választotta ki.

 

Az egészséges kisgyermekek országában hitt. Ezért játszóterek építését rendelte el. Ennek jelentősége, hogy a „nagy háborút” követően a közterületeket művelés alá vették, így akkor nem számított természetesnek a zöld és parkos játszótér a városokban.

 

A szegedi úszók uszoda hiányában a Rókusi lóúsztató tóban készültek fel a versenyekre. Klebelsberg Szeged város képviselőjeként is úgy gondolta, hogy szükség van egy sportuszodára, ahol a nemzet kiválóságai készülhetnek a megmérettetésekre. Az uszodát maga a „Magyar Delfin”, azaz Hajós Alfréd tervezte. A sportuszoda, az eredeti tervek alapján, a Szent Erzsébet templommal szembene helyezkedett volna el, de a templom plébánosa kifogásolta, hogy a szurkolók zavarják a híveket a hangos ovációval, ezért az uszodát a jelenlegi helyére tették.

 

osztaly

 

Új ablak a világra

 

54 szegedi helyszín kapcsolódik Klebelsberghez. A több mint fél száz kapcsolódási pont többsége a centenáriumát ünneplő egyetemhez is köthető.

 

– A diákok a virtuális tananyaggal kapcsolatban elmondták, hogy érdekes élmény volt az, ahogy, felidéződött bennük Klebelsberg alakja és jobban el tudták mélyíteni a már meglévő tudásukat – összegzett Varga Magdolna. A Tömörkény gimnázium magyar-történelem szakos tanára szerint az SZTE Klebelsberg Könyvtár webes oktatási tananyaga az úgynevezett „közösségi nevelés” órán a Nemzeti Alaptanterv kiegészítésére és a gimnáziumi élet színesítésére, pályaválasztásra is alkalmas, mert a diákok láthatják, hogy egy könyvtáros munkája milyen szerteágazó.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális kurzusai új ablakot nyitnak a világra.

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: K-J.Á. és az SZTE Klebelsberg Könyvtár

Korábban írtuk az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális kurzusairól:

Az SZTE könyvtár digitális oktatóanyaga: interaktív egyetem- és várostörténet (nem csak) diákoknak


*


A 92. Ünnepi Könyvhét programjáról írtuk:


A 92. Ünnepi Könyvhéten a jubileumait ünneplő Szegedi Tudományegyetem

 

SZTEPress néven indít könyvkiadót a Szegedi Tudományegyetem

 

Minden korosztályt megszólít az SZTE a 92. Ünnepi Könyvhéten

 

„A versek a magyar nyelv vitaminjai” – alsósok között népszerűsítettük az olvasást a Könyvhét alkalmából


Szent-Györgyi Albert élete és munkássága tárult a diákok elé, rendhagyó módon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek