Bezár

Hírarchívum

nyito

Klebelsberg élete rendhagyó módon követhető az SZTE bibliotéka digitális kurzusán

Klebelsberg élete rendhagyó módon követhető az SZTE bibliotéka digitális kurzusán

2021. október 07.

Interaktív módon ismerhették meg Klebelsberg Kuno életét a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola végzős hallgatói. Az egyetemi könyvtár névadójáról készített digitális tananyagot a bibliotéka munkatársai mutatták be. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság ugyanis rendhagyó tanórákat szervezett a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok programsorozatában a Szegedi Tudományegyetem alternatív iskolai tanórákon mutatta be az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális kurzusai és virtuális kiállításai hasznosításának lehetőségeit. A nagyító alá tett kínálat:


Egyetem Szegeden,

Klebelsberg Kuno élete és munkássága,

Szegedi tudósok hálózatában,

Karikó Katalin virtuális kiállítás.

 

A Szegedi Tudományegyetem könyvtára a névadója, Klebelsberg Kuno életéről összeállított digitális kurzus bemutatására több középiskolai osztály is jelentkezett.

 

kurzusaink


Gyorsan elérhető tárlat

 

Az SZTE egyetemi könyvtárának oldalán klikkeljünk a „Mit keres?” fülre! Majd a „Digitális kurzusaink” címre és máris elénk tárulnak az egyetem munkatársai által készített digitális tananyagok.

 

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia részeként, 2021-ben, az egyetemi könyvtár munkatársai – Farkas Katalin, Hernek István, dr. Laczkó Sándor, Muzs Krisztina, Teutsch Ágota – készítették el a Klebelsberg Kuno életéről szóló „tárlatot”. A Klebelsberg Kuno élete és munkássága című oldal célként tűzte, ki, hogy bevezesse az érdeklődőket a miniszter életének legfontosabb mozzanataiba. Legfőképpen arra helyezték a hangsúlyt, hogyan kötődött Szegedhez.


digitalis_kurzusaink

 

A gimnáziumi előadást vezető könyvtárosok nagy hangsúlyt fektettek az érdekességekre és arra, hogy a rendhagyó tanóra az SZTE, „Szent-Györgyi Albert egyeteme” a 100 éve tartó régiófejlesztési törekvéseinek állítson emléket. A könyvtárosok szerint gondolkodással és a dolgok megértésével, jobbá tételével tudjuk a leginkább kihasználni a bennünk rejlő innovatív erőt.

 

„Az emberek úgy képzelik, a tanulás azt jelenti, hogy a tanulók fejét könyvek adataival tömjük tele. Az én véleményem az, hogy fejünk gondolkodásra való, a könyvek pedig arra, hogy fellapozva őket frissítsük az emlékezetünket. Az információt sokkal könnyebb könyvtárakban őrizni, mint a fejünkben” – idézte Szent-Györgyi Albertet életrajzírója, Ralph W. Moss.

 

 Tudtad-e?

 

Nemesi család sarjaként saját erőből végezte el a jogi iskolát. Tudtad?

Klebelsberg Kuno nemesi család gyermekeként katonának tanult, de nem volt számára kielégítő és jogi pályára lépett, kivívva ezzel a szülei „nemtetszését”, akik azzal reagáltak, hogy minimális anyagi támogatást adva szerették volna eltántorítani ettől a tervtől. Mégis kitüntetéssel diplomázott és még Berlinben is tanult, saját erőből.

 

A „vaksakk” bajnoka volt. Tudtad?

Klebelsberg kultuszminiszterként nemcsak az oktatással és a kultúrával foglalkozott, hanem a sporttal is. Klebelsberg kedvenc sportja a bridzs és a sakk volt. A „vaksakk” egyik bajnokát tisztelhetjük személyében. Ő instruálta a sakktáblán a lépést, amit valaki egy másik szobában meglépett, Klebelsberg kérésének megfelelően.

 

Talks show helyett szépirodalom

Este, ha elfáradt kikapcsolódásképpen olvasott. Négy nyelven folyékonyan olvasott. Jelentős könyvtára volt. Mindent jegyzetelt a könyvekben. Különböző színekkel aláhúzogatta a szöveget. Például a természettudomány őt érdeklő szövegrészleteit, stílusosan, zölddel húzta alá.

 

 Kuno

 

A „Magyar Delfin” támogatása

 

Klebelsberg hitte, hogy a jövő a magyar gyermekek vállán nyugszik. A gyermekklinika szívügyének számított. Olyannyira, hogy az ablakok üvegezését Klebelsberg saját kezűleg választotta ki.

 

Az egészséges kisgyermekek országában hitt. Ezért játszóterek építését rendelte el. Ennek jelentősége, hogy a „nagy háborút” követően a közterületeket művelés alá vették, így akkor nem számított természetesnek a zöld és parkos játszótér a városokban.

 

A szegedi úszók uszoda hiányában a Rókusi lóúsztató tóban készültek fel a versenyekre. Klebelsberg Szeged város képviselőjeként is úgy gondolta, hogy szükség van egy sportuszodára, ahol a nemzet kiválóságai készülhetnek a megmérettetésekre. Az uszodát maga a „Magyar Delfin”, azaz Hajós Alfréd tervezte. A sportuszoda, az eredeti tervek alapján, a Szent Erzsébet templommal szembene helyezkedett volna el, de a templom plébánosa kifogásolta, hogy a szurkolók zavarják a híveket a hangos ovációval, ezért az uszodát a jelenlegi helyére tették.

 

osztaly

 

Új ablak a világra

 

54 szegedi helyszín kapcsolódik Klebelsberghez. A több mint fél száz kapcsolódási pont többsége a centenáriumát ünneplő egyetemhez is köthető.

 

– A diákok a virtuális tananyaggal kapcsolatban elmondták, hogy érdekes élmény volt az, ahogy, felidéződött bennük Klebelsberg alakja és jobban el tudták mélyíteni a már meglévő tudásukat – összegzett Varga Magdolna. A Tömörkény gimnázium magyar-történelem szakos tanára szerint az SZTE Klebelsberg Könyvtár webes oktatási tananyaga az úgynevezett „közösségi nevelés” órán a Nemzeti Alaptanterv kiegészítésére és a gimnáziumi élet színesítésére, pályaválasztásra is alkalmas, mert a diákok láthatják, hogy egy könyvtáros munkája milyen szerteágazó.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális kurzusai új ablakot nyitnak a világra.

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: K-J.Á. és az SZTE Klebelsberg Könyvtár

Korábban írtuk az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális kurzusairól:

Az SZTE könyvtár digitális oktatóanyaga: interaktív egyetem- és várostörténet (nem csak) diákoknak


*


A 92. Ünnepi Könyvhét programjáról írtuk:


A 92. Ünnepi Könyvhéten a jubileumait ünneplő Szegedi Tudományegyetem

 

SZTEPress néven indít könyvkiadót a Szegedi Tudományegyetem

 

Minden korosztályt megszólít az SZTE a 92. Ünnepi Könyvhéten

 

„A versek a magyar nyelv vitaminjai” – alsósok között népszerűsítettük az olvasást a Könyvhét alkalmából


Szent-Györgyi Albert élete és munkássága tárult a diákok elé, rendhagyó módon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek