Bezár

Hírarchívum

Alumni_Mentorprogram_dijatado_20211008_BA

Kezdetét vette az SZTE Alumni Mentorprogram 16. ciklusa

Kezdetét vette az SZTE Alumni Mentorprogram 16. ciklusa

2021. október 08.
6 perc

2021. október 8-án régi és új mentorok, valamint hallgatók nyitották meg a Szegedi Tudományegyetemen az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram 16. ciklusát. A Centenáriumi rendezvénysorozat részeként meghirdetett ünnepség lehetőséget biztosított a régi és új mentorok, valamint a hallgatók találkozására. Az SZTE volt hallgatói közül öten Mester Mentor, öten Kiváló Mentor címben részesültek. Az eseményen bemutatkozott az Alumni Mentor Klub, mint a szakmai networking legújabb eleme.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Alumni Mentorprogram 2014. tavaszán indult el és azóta rohamosan fejlődik tovább. Célja, hogy az SZTE diplomásai, az Alumni mentorok egy, vagy több, még a szegedi egyetemen tanuló hallgatót támogassanak szakmai tudásukkal. Személyes vagy online találkozón osszák meg ismereteiket és tapasztalataikat a hasonló munkaterületre készülő diákokkal. Ezáltal a fiatalokban reális kép alakulhat ki a jövőbeli munkájukról, a munkáltatói elvárásokról, valamint sikeresebben kezdhetik el a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket.



Alumni_galeria
Galéria a díjátadóról


2021. október 8-án a centenáriumi megnyitóval nemcsak a 2021/2022-es őszi szemesztert indították el a résztvevők, hanem az elmúlt 15 ciklus eredményeinek összegzésére, és a jövőbeli célok meghatározására is sor kerül. Az eredményeket támasztja alá az a több mint 500 sikeres mentorálási együttműködés 2014 óta, valamint a 600 jelenleg mentorálást vállaló alumni, és a nemrégiben kapott nemzetközi elismerés, amelyet a magyar egyetemek alumni hálózatai között elsőként kapott meg az SZTE Alma Mater közössége.


Az SZTE Alumni Mentorprogram sikeressége a résztvevő mentorok önzetlen segítségén alapul, akik munkájuk mellett is fáradhatatlanul támogatják a hallgatókat. Az Egyetem vezetősége köszönetképpen a 10, valamint az 5 cikluson keresztül átívelő folyamatos rendelkezésre állásért, és a hallgatók számára nyújtott kiemelkedő szakmai támogatásért alumni mentorainak Mester Mentor, valamint Kiváló Mentor címet adományoz, míg a legaktívabb mentoráltakat, akik maguk is vállalták középiskolások mentorálását, A Jövő Mentora címmel jutalmazzák.


Az alakuló Alumni Mentor Klub azt mutatja, hogy a mentorprogramban részt venni nem csupán a hallgatóknak, de a mentoroknak is sok szempontból megtérülő befektetés. A szakmai networking olyan strukturált szintje, amely újabb fórumot biztosít a mentorok közösségében, valamint a mentorok és az egyetem képviselői számára az együttműködések, kapcsolódási pontok megtalálására.


Az ünnepséget és a 16. cikust Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora nyitotta meg. Hangsúlyozta:  megtisztelő számára, hogy a centenáriumi évben elmondhatja, hogy az elmúlt 100 évéből személyesen az utolsó 44 évhez kapcsolódik. Büszkén említette, hogy ő az egyik 100%-os alumni, aki a középiskolától a rektori székig, teljes tanulmányai és munkája során az SZTE kötelékében és annak fejlődéséért dolgozott és dolgozik. Éppen emiatt, a személyes kötődés miatt gondolkodott el behatóan azon a kérdésen, hogy mi a Szegedi Tudományegyetem sikerének a titka és arra jutott, hogy a hálózatosodása. Az a kapcsolatrendszer, amely kialakult a Karok között, illetve éppen az SZTE Alma Mater közösségének köszönhetően a korábbi hallgatók és az egyetem között, felbecsülhetetlen erőforrás és érték.


IMG_0487


Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja beszédében visszautalva a rektor szavaira megerősítette, hogy a Szegedi Tudományegyetemen végzett hallgatók előtt a rektoréhoz hasonló, jelentős pályaív állhat. A programmal kapcsolatban elmondta, hogy a mentorokkal és a szervezőkkelkapcsolatban három kifejezést tart fontosnak: a hálát, a tiszteletet és a büszkeséget. Az, hogy az SZTE a világ több, mint 20 ezer egyetemét vizsgáló rangsorokban folyamatosan és magabiztosan ott van a legjobb 2%-ban, nagyban köszönhető a közösségnek, amit a jelenlegi és a volt hallgatók, oktatók alkotnak. A program további előnyei között említette, hogy így élő, személyes kapcsolatokon alapuló kapcsolatot ápolhat az egyetem a régióban meghatározó cégekkel is. A kancellár megköszönte a mentorok idejét és tapasztalatát, amellyel segítik a mentoráltakat, hiszen ez olyan előny, amelyet más módon nem lehet pótolni.


IMG_0504



 

Prof. Dr. Görög Márta, alumni ügyekért felelős rektori megbízott értékelte a programot, amely 2013 őszén 5 mentorral és 10 mentorált hallgatóval indult el, mára pedig 18 országban, két nyelven, több, mint 600 mentorált részesül az előnyeiben. Az SZTE ÁJTK dékánja elmondta, hogy az új weboldalnak köszönhetően a program még szélesebb körben elérhető, köztük olyan mentorokkal, mint Karikó Katalin, világhírű tudós, a szegedi egyetem volt hallgatója és 300 gazdasági szervezet, társaság kiváló szakembereivel.


IMG_0509


 

Díjazottak

 

A mentorokat 3 kategóriában díjazták a Centenáriumi megnyitón, ezzel is megköszönve elhivatottságukat és segítőkészségüket a program és a jelentkezett hallgatók iránt.

 

Mester Mentor


Mester Mentor címet azon mentorok kaptak, akik legalább 10 ciklus során rendelkezésre állnak, és akár több hallgatóval is sikeres mentorálási együttműködést zárnak.

Gyarmati László - SZTE TIK - Igazgató

Némethné Pálfy Marianna -  Pick Szeged Zrt. - Bonafarm Csoport -Termelési Igazgató

Dr. Kovács Vilmos - Szabadkai European Cert. Kft. - Értékesítési Igazgató

Bessenyei Zsolt - Pick Szeged Zrt. - Bonafarm Csoport - HR-Vezető

Dr. Palotai Erzsébet - Palotai Ügyvédi Iroda - Ügyvéd

 

Kiváló Mentor


Kiváló Mentor lehet, aki 5 cikluson keresztül a hallgatók rendelkezésére áll.

 

Nagy István – Webstrategy - technical lead

Dr. Prorok János - ELKH-SZTE Keringésfarmakológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa - kutató biológus

Dr. Sóki József - SZTE SZAOK, Klinikai Mikrobiológiai Diagnoszikai Intézet - biológus

Paluska Péter - Lufthansa Systems Hungária Kft. - Senior Data Engineer

Csiszár Dániel - Szegedi Rubin Paprikafeldolgozó Kft. - Műszakvezető

 

Jövő Mentora


Mentorált hallgatók, akik

- legalább 4 alkalommal vettek részt a programban

- mesterszakon tanulva maguk is mentorálnak, miközben még most is mentoráltak

- középiskolásokat mentorálnak az AMUP program keretében.

 

Varga Bertold, Kalmár Anett, Dr. Nagy Botond, Tóth Szimonetta, Kruchió Viktória, Kormos Liliána, Újvári Gréta

 

Az SZTE Alma Mater második alkalommal osztotta ki Az Év Alumni Pedagógus Nagykövete címet, a munkájukat lelkiismeretesen végző, legaktívabb tanároknak. A díjazás célja, hogy elismerje, egyúttal ösztönözze és motiválja az SZTE-n, vagy annak jogelődjén végzett pedagógusokat.


A középiskolai tanárok fontosságáról Dr. Bene Tamás, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati igazgatója beszélt a díjak átadása előtt. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az életre való felkészülés már jóval az egyetem előtt elkezdődik, ezért az SZTE-n végzett középiskolai tanárok a leghitelesebb személyek, akik tapasztalataikat át tudják adni a diákoknak, akik közül így a lehető legtöbben választhatják továbbtanuláskor a Szegedi Tudományegyetemet. Dr. Bene Tamás személyes hangvételű gratulációval zárta beszédét, hiszen Novotny Katalin, az egyik díjazott, osztályfőnöke volt a Deák Ferenc Gimnáziumban.


IMG_0594


Az idei évben három pedagógus nagykövet kapta meg Az Év Alumni Pedagógus Nagykövete Címet: Novotny Katalin, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium magyar, történelem és média szakos tanára; Balogh Bence, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium biológia és történelem szakos tanára és Pluhár Gábor, a makói József Attila Gimnázium földrajz és történelem szakos tanára.



megnyitokb
Kósa Boglárka galériája, a képre kattintva megtekinthető.





 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek