Bezár

Hírarchívum

2019. Október

1 2 

nyito

2019. október 07.
2 perc

Tizennyolc hallgató teljesítette eddig az SZTE+ program 12 kihívását, ezzel elérték a bronz fokozatot. A teljesítménnyel bekerültek az SZTE kiváltságos hallgatói közé, így különféle VIP lehetőségeket vehetnek igénybe.

nyito_ujraelesztes_2019

2019. október 07.
3 perc

Az SZTE SZAKK Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBO) szervezésében 2450 fő részvételével új szegedi újraélesztési rekord született a Városi Sportcsarnokban. A verseny alatt a gyerekek az újraélesztés alapszintű technikáját is elsajátították.

Alma_Mater_mentorprogram_2019

2019. október 06.
2 perc

Tizennegyedik szemeszterét kezdte 2019 szeptemberében az Alma Mater Alumni mentorprogram. A Magyarországon egyedülálló, rendkívül népszerű programba a kezdetek óta már több mint 400 hallgató kapcsolódott be. A program célja, hogy a hallgatók betekintést kapjanak szakmájuk gyakorlati oldalába, és hasznos tapasztalatokat szerezzenek.

2019. október 04.
2 perc

A Kutatók Éjszakáján a robotika világába kalauzolták el az érdeklődőket az SZTE JGYPK oktatói. Az érdeklődők megismerkedhettek az Isaac Asimov sci-fi író által megfogalmazott robotikatörvényekkel. Rövid áttekintés kaptak, mi a különbség a háztartási- és a mobilrobotok, továbbá a manipulátorok között.

2019. október 04.
2 perc

Idén sem maradhatott el a Nyelvi Kavalkád az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézetben. A szervezők reggeltől estig várták az érdeklődőket a színes, játékos nyelvtanulós programra 2019. október 3-án.

2019. október 04.
1 perc

Az újraélesztés fontosságára hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetemen megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozat egyik állomása. Az újraélesztés technikáját az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon tanulhatták meg és gyakorolhatták az érdeklődők.

kottalapozo_nyito

2019. október 04.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kutatók Éjszakája programsorozatában a Bartók Béla Művészeti Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar közösen mutatta be az egyetemen kifejlesztett kottalapozó applikáció első verzióját.

2019. október 04.
2 perc


Egy nagyon friss kezdeményezésnek lehetünk tanúi, hiszen az első szavazás tavaly, 2018-ban zajlott le, ahol szerencsére igen sokan voksoltak a kedvenc igekötőjükre. Ennek sikerén felbuzdulva az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszék néhány oktatója és hallgatója idén is megszervezte ezt a nyelvészmegmozdulást: bárki szavazhatott az évi igekötőjére három kategóriában. Az eredményt a Kutatók Éjszakáján hirdették ki.

2019. október 04.
1 perc

„Az emlékezés nem más, mint megismerés” – ez volt a fő gondolata az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon megrendezett Könyvkiadók Napjának.

2019. október 03.
2 perc

A megismerés folyamatában elválaszthatatlan egymástól a megismerő személy és a megismerendő jelenség. A kognitív pszichológia alapvetésével és a címben lévő kérdésre adható válasszal Dr. Palatinus Zsolt ismertette meg hallgatóságát az SZTE BTK Pszichológiai Intézetében.

Kiemelt_OKF_bobko

2019. október 03.
4 perc

A csigavonal az egyik központi motívum dr. Fenyvesi Anna, az SZTE bölcsész oktatója fotótárlatán. A Szegedi Tudományegyetem rektori épületében berendezett fénykép kiállítás megnyitójával startolt el a 24. Őszi Kulturális Fesztivál. Ezt a 2019. október 1-jei nyitányt festői fények és zenés spirálok tették emlékezetessé. A programsorozat november 14-én zárul.

2019. október 02.
3 perc

Az SZTE Gazdaságtudományi Karán rendezték meg a Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én a Színes, hangtalan világ című előadást. Megtudtuk, hogyan működik az oktatás egy olyan iskolában, ahová hallássérültek járnak, és hogy a GTK hogyan és miért működik együtt ezzel a közösséggel.

nyito_van-e_hangja4

2019. október 02.
3 perc

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én interaktív foglalkozást tartott kisiskolásoknak Dr. Gulyás Ágnes biológia-földrajz szakos tanár az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén. Az óvodások, az első és második osztályos gyerek az időjárás és az évszakok váltakozását ismerték meg játékos formában.

Patkanyok_titkai-_Patkanyok_fajtai_ismertetes-001

2019. október 02.
2 perc

A laboratóriumi patkányok nemcsak cukik, hanem empatikusak és hűségesek is – derült ki szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján, az SZTE GYTK alagsorában tartott előadáson.

SZITB-mentor_19.10.01.

2019. október 02.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem „Alma Mater Alumni” mentorprogramjának aktív résztvevője a Szegedi Ítélőtábla is. A két intézmény 2016-ban megkötött együttműködési megállapodása alapján az ítélőtábla rendszeresen fogad olyan hallgatókat az SZTE Állam- és Jogtudományi Karáról, akik nappali tagozaton végzik tanulmányaikat.

Kiemelt_zenei_vnap

2019. október 02.
4 perc

A komolynak mondott zene könnyed szépségére hívta föl a figyelmet a Szegedi Hegedűegyüttes, amikor az SZTE Rektori Épületben rajtaütésszerűen muzsikálni kezdett. Közben a TIK-ben a fafúvósok zendítettek rá. Villámkoncertekkel ajándékozta meg 2019. október 1-jén, a zene világnapján az egyetemi polgárokat az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar. A zenei meglepetések sora folytatódik.

2019. október 01.
3 perc

Az SZTE Konfuciusz Intézet alá rendelt Konfuciusz Tanteremként működik 2019 szeptembere óta a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola. Az általános és középfokú iskolai kínai nyelvoktatás regionális bázisintézményében több mint 200 diák tanul kínaiul.

gomba

2019. október 01.
1 perc

2019. október 6-án minden a gombákról szól az SZTE Füvészkertben. Vasárnap 9 órától többek között gombaszakértői vizsgálattal, gombasimogatóval és ismeretterjesztő előadással várják a szervezők a kicsiket és nagyokat.

Kiemelt_diszdiplomas_BTK

2019. október 01.
3 perc

4 vas-, 11 gyémánt- és 78 aranydiplomát adtak át a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2019. szeptember 28-i ünnepségen a felújított Auditórium Maximumban. Most is az SZTE BTK azon volt hallgatói, azok a diplomás középiskolai tanárok vehették át a díszdiplomájukat, akik 65, 60 vagy 50 éve fejezték be tanulmányaikat.

KE_bv_MD

2019. október 01.
3 perc

10 négyzetméteren hogyan osztozik 4 fogva tartott a börtönben? Mi vár rájuk a szabadulás után? A jog és pszichológia szemszögéből vizsgálta a börtönviselt emberek reintegrációját a Pro Jure Egyesület a Szegedi Joghallgatókért programja. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon működő hallgatói szervezet is kapcsolódott 2019. szeptember 27-én a Kutatók éjszakája tudománynépszerűsítő rendezvény-sorozathoz.

KE_fogyasztovedelem_Kimelet_MD

2019. október 01.
3 perc

Hogyan reklamáljunk jogszerűen? Erre a kérdésre is választ kaptak az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézetébe látogatók a 2019. évi Kutatók éjszakáján.

bencus_es_marcus_2

2019. október 01.
2 perc

Történet a mesén túl címmel indult koncertsorozat Békéscsabán, Budapesten és Szegeden. Szives Márton és Samodai Bence zenél, Haramza Klára mesél. A hangversenynek városunkban az SZTE Bartók Béla Művészeti kar ad helyet, a Fricsay koncertteremben, 2019. október 8-án.

2019. október 01.
3 perc

„A veszteség az életünk természetes velejárója, nem pedig egy patologikus dolog!” Ezt választotta előadása mottójául Tóth Erika, az SZTE ETSZK kríziskezeléssel foglalkozó tanácsadó szakpszichológusa a Kutatók Éjszakáján.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek