Bezár

Hírarchívum

A regionális kínai nyelvoktatás központja lesz az SZTE-hez rendelt Konfuciusz Tanterem

A regionális kínai nyelvoktatás központja lesz az SZTE-hez rendelt Konfuciusz Tanterem

2019. október 01.
3 perc

Az SZTE Konfuciusz Intézet alá rendelt Konfuciusz Tanteremként működik 2019 szeptembere óta a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola. Az általános és középfokú iskolai kínai nyelvoktatás regionális bázisintézményében több mint 200 diák tanul kínaiul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország egyik legnemzetközibb városában, Szegeden jött létre a kínai állam nemzetközi, oktatási és kulturális intézményhálózatának legújabb tagjaként, az országban egyedüli Konfuciusz Intézet alá rendelt Konfuciusz Tanterem.


A szeptember 27-i avató ünnepségen Dr. Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja hangsúlyozta, Kína, a kínai nyelv és kultúra évek óta kiemelt szerepet tölt be a szegedi egyetem életében, minden karon oktatnak kínai hallgatókat. A kínai kapcsolatok bővítéséhez a legjobb referencia az SZTE Konfuciusz Intézet megléte. – Az egyetemen olyan szervezeti átalakítást hajtunk végre, amely lehetővé teszi azt, hogy megalakuljon a Kínai Oktatási Központ, amely a nyelvtanítás és a kínai kultúra terjesztése mellett a tudományos kapcsolatok bővítését is elősegíti. Hosszú távon pedig önálló infrastruktúrát kívánunk biztosítani az SZTE Konfuciusz Intézet működéséhez – fogalmazott Dr. Fendler Judit. Kiemelte, az SZTE Konfuciusz Intézet 2012-es őszi megnyitása óta eltelt időszakban számos szakmai programmal, nyelvórával, ösztöndíjjal és ingyenes rendezvénnyel segítették a hallgatókat. Emellett az Intézetnél több mint 380 diák tette le az igen nehéznek mondható kínai nyelvvizsgát. A nyelvoktatás mellett az Intézet aktívan hozzájárul a szegedi és regionális kulturális- és közélethez is, ezzel is segítve a kínai kultúra magyarországi terjesztését. E munkában hosszú évek óta aktív partnerük a kínai nyelvoktatás regionális bázisintézménye, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola.


Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Tankerület és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésének köszönhetően kapta meg kapta az alap- és középfokú kínai nyelvoktatási bázisintézmény címet a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola. – Ez azt jelenti, hogy az intézmény vezetésével, az ott oktató kínai tanárokkal és mentorpedagógusokkal közösen az intézményt egy olyan mintaiskolává szeretnénk tenni, ahol a kínai alap- és középfokú nyelvoktatás módszertanát és annak fejlesztését közösen tudjuk tanulmányozni – fogalmazott. A Konfuciusz Intézethez rendelt Konfuciusz Tanterem az Intézet önállóan működő programja, mely Magyarországon csak Szegeden működik – emelte ki.


A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet 7 éves történelmében kiemelkedő esemény a Konfuciusz Tanterem avatás, amely az Intézet kínai és magyar munkatársai közös erőfeszítésének gyümölcse. Az SZTE Konfuciusz Intézet a kínai és magyar fél közös munkája nyomán Magyarország egyik legkiválóbb Konfuciusz Intézete, amely mintegy 22 oktatási helyszínen évi közel 1000 regisztrált kínai nyelvtanulóval rendelkezik. Biztosak vagyunk benne, hogy a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola Konfuciusz Tanterem és az SZTE Konfuciusz Intézet közösen meghatározó szerepet fog játszani a Kína és Magyarország közötti oktatási és kulturális kapcsolatokban – írta gratulálólevelében Wang Zheng a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének tanácsosa.


Dr. Gera Tibor a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években az intézményben komoly tapasztalat gyűlt össze a kínai nyelv alap- és középszintű tanításával kapcsolatban, amelyet a számadatok is igazolnak. Elsőtől kezdve a 12. osztályig oktatnak kínai nyelvet, jelenleg 22 csoportban 202 diák tanul kínaiul, ebből 166-an délelőtti tanóra keretében. A tagintézmény általános iskoláiban eddig összesen 40 diák tett kínai nyelvvizsgát, 5-en pedig kínai nyelvből érettségiztek.


Az avató ünnepségen közreműködött a Tiszavirág Néptáncegyüttes, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola énekkara és a Suhancok táncegyüttes.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek