SZTE Info

KE_bv_MD

A börtönök világáról az SZTE ÁJTK Kutatók éjszakai programján

10 négyzetméteren hogyan osztozik 4 fogva tartott a börtönben? Mi vár rájuk a szabadulás után? A jog és pszichológia szemszögéből vizsgálta a börtönviselt emberek reintegrációját a Pro Jure Egyesület a Szegedi Joghallgatókért programja. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon működő hallgatói szervezet is kapcsolódott 2019. szeptember 27-én a Kutatók éjszakája tudománynépszerűsítő rendezvény-sorozathoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Saját élményeit, tapasztalatait osztotta meg a börtönvilágról József. A börtönviselt emberek reintegrációjáról Dr. habil. Juhász Zsuzsanna, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének egyetemi docense beszélgetett a pszichológus Tikász Sándor dandártábornokkal, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokával.

 

Normális, hétköznapi életet élt, intézményigazgatóként dolgozott egy kisvárosban József mindaddig, amíg el nem követett egy olyan hibát, melynek eredményeként meg kellett tapasztalnia a börtönök világának kemény valóságát. „Elképzelhetetlen környezet, borzasztó érzés – idézte fel József a börtönbe kerülés első pillanatait. – Aki bekerül egy ilyen helyre, személyiségében sokat változik. Az első hónapok rettegésben telnek” – fogalmazott József, aki sok embert megismert a börtönben és olyan tapasztalatokat szerzett, melyek egy életre szólnak.

 

„Mi volt a legnehezebb, amit meg tudott szokni?” – kérdezte az egyik hallgató. „Az egymáshoz való alkalmazkodás, ugyanis nehéz azt megszokni, hogy 10 négyzetméteren négy férfi osztozkodva kénytelen eltölteni minden napját” – válaszolta József.

 

A reintegráció olyan börtönön belüli foglalkoztatás, melynek célja, hogy a fogva tartásból szabadult emberek könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba és annak hasznos tagjává válhassanak. Ez a börtönön belül a különböző feladatok elvégzésében, az oktatásban vagy szakma elsajátításában, a szocializációban nyilvánul meg.


KE_bv_kozonseg_MD

 

„Mára elvárás lett a reintegráció. Ám az erről szóló törvény előtt is már ott volt a levegőben. Ez az elvárása a társadalom 20-25%-ának” – idézték a statisztika adatot az előadók. Ugyanakkor arra is fölhívták a figyelmet, hogy érzékelhető az a társadalmi közfelfogás, amely inkább azt szeretné, hogy az illető érezze annak a súlyát, amit elkövetett, vagyis: „a börtön ne luxus legyen.”

 

Az elkövető büntetés-végrehajtási intézetbe kerül, ahol feltérképezik az előéletét. Ennek az a célja, hogy feltárják: miként lehet az illető közreműködésével, a benti viszonyok figyelembe vételével programot, feladatot biztosítani az elítéltnek, úgy hogy ha ezt végigcsinálja, akkor a későbbiekben legalább esélye legyen a társadalomba visszailleszkedni – hallottuk.

 

Min múlik a reintegráció sikere? Azon, hogy az elkövető együttműködő-e, belátja-e azt, hogy hibázott. Az ilyen emberekkel könnyebb együttműködni, ez mind a társadalom, mind a fogvatartott közös érdeke – hangsúlyozták az előadók. A büntetés-végrehajtási intézeteken belül biztosítják a szakmai képzéseket, oktatást. Felmérésekre is sort kerítenek szakértők bevonásával, tesztlapok kitöltésével. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a „bv.-intézetekbe” bekerülő, „8 általánossal” rendelkező fogva tartottak körülbelül az 5. és 6. osztályos általános iskolás tudásszintjét érik el – érzékeltették a nehézségeket az előadók.

 

Az egyházak is részt vesznek a reintegrációban. A börtönökben hitoktatással, istentisztelettel, közös programokkal igyekeznek segíteni. Az egyházak képesek megteremteni egy olyan közeget, amelyet közösségnek hívhatnak, és ahol együtt vannak, szabadidős programokon vehetnek részt a fogva tartottak. „Vannak emberek, akik segítségre szorulnak, és mi segítünk – összegzett Tikász Sándor. – Ettől szép a bv.-szakma…”

 

SZTEinfo – Szöveg és fotó: Móczár DóraAz SZTE 2019. évi Kutatók éjszakája című program-sorozatáról az SZTE NKI egyetemi hallgató gyakornokai tudósítottak:

Fogyasztóvédelmi kisokos a Kutatók éjszakáján az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon

A változás mint krízishelyzet – Kutatók Éjszakája az ETSZK-n

Mik azok a poliaminok? – Kutatók éjszakája az SZTE Biológia Intézetében

Minden, amit a daganatkezelésről tudni kell – Kutatók éjszakája az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon

Kutatók Éjszakája: Kik laknak az élelmiszereinkben?

Vakteszttel vizsgálták a Kutatók Éjszakáján a prémium, olcsóbb és kereskedelmi márkás virsliket

Kutatók Éjszakája: Hogyan lehet egészségesebb az internetezés?

Kutatók Éjszakája: Életmentést szimulálva

Kutatók Éjszakája: Milyen a valóságban az igazságügyi orvosszakértők munkája?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00