Bezár

Hírarchívum

gomba

Gombásznap az SZTE Füvészkertben

Gombásznap az SZTE Füvészkertben

2019. október 01.
1 perc

2019. október 6-án minden a gombákról szól az SZTE Füvészkertben. Vasárnap 9 órától többek között gombaszakértői vizsgálattal, gombasimogatóval és ismeretterjesztő előadással várják a szervezők a kicsiket és nagyokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Füvészkert gombász napján a Szegedi Gombász Egyesület kalauzolja a kicsiket és nagyokat a gombák csodálatos világában. A szervezők 2019. október 6-án, vasárnap 9 órától 16 óráig várnak mindenkit, akiket érdekel a gombák csodálatos világa.


Nem is gondolnánk, hogy Szeged és környéke milyen gazdag és egyedi gombafajokkal rendelkezik. A gombák különleges – az állatoktól és a növényektől is különböző – élőlények. Fontos ökológiai szerepet töltenek be, és genetikai változatosságuk is rendkívüli, mivel hatékony lebontó enzimeik biotechnológiai alkalmazással kecsegtetnek. A gombák a gyógyászatban is nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek, nem utolsósorban pedig látványos, színes termőtesteket hoznak létre.


9 órától ingyenes gombaszakértői vizsgálattal várják az érdeklődőket, amelyre saját gombákat is lehet vinni. 10 órától a kisebbeket gombasimogatóval, pöfetegpuffogtatással, spóranyomtatással, taplófaragással és festéssel, illetve kézműves foglalkozással várják. 15 órától Szőcs József a reszupinátusok határozásáról tart előadást, melyben képekkel is illusztrálja az aljzaton elterülő nemlemezes termőtestű gombákat, de a résztvevők megismerkedhetnek a gombahatározás fortélyaival is.


A nap folyamán mind az öt érzéküket bevethetik a gombák felismerésében a látogatók, és eltanulhatják az alapvető gombavizsgálati technikákat, amelyeket frissen gyűjtött gomba termőtesteken ismertetnek a szakértők.


További információ: SZTE Füvészkert Gombásznap

SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek